Zdravicko, na radu zakladam novej topic ohledne GPS a to hlavne turisticke a vyuzivane na geochacing a vseho okolo. tzn. i vypnuti staticke navigace (zpusobuje pri malych rychlostech chybu v urceni polohy a proste nam dela neplechu v navigaci).
Pokud nekdo vi jakej chip ma gps v TP2 tak se to nebojte rict. Nejsem si jist ale mohl by to byt i Sirf III na ten sem
nasel free programek, který umí statickou navigaci vypnout staci poinstalaci spustit a tlacitko TURN SN OFF na urcity port a rychlost a pak to zadat do navigacniho programku, ale netusim jak moc funguje na TP2 zatim se mi to nepodarilo. Asi mam spatny COM a rychlost kdyby jste mel nekdo zkusenost podelte se:)
Neustalý vyvoj pribyvaji nove funkce a moznosti urcite neni spatna volba. jednu malou nevyhodu to ale ma. dost veci si to taha z internetu takze pokud nemate zrovna levna data tak neco zaplatite. ale pokud si nastahnete data doma treba po wifi a pak zablokujete pristup na web treba pomoci (MoDaCo NoData) tak by melo fungovat taktez. V praxi sem zkousel zatim jednu cache a sosal sem za pochodu. jakmile ziskam dalsi zkusenosti postnu a urcite se nebranim ani vasem radam a navrhum co na GC pouzivat a jak.
TP2 má asi jako všechny HTC čip Qualcomm, u něhož statickou navigaci nevypneš(doufám, že zatím). Na XDA jsem viděl jednou návod na změnu v registrech, ta ovšem nefungovala(nejen u mě).
Na geocaching považuji asi za nejlepší program OziExplorer CE, v kombinaci s GCz je to ideální dvojka. Někdo jiný ale zase může preferovat něco jiného. GCz používám spíš, když se ocitnu v místech, kde nemám v Ozim nahrané keše.
Ale i se statickou navigací se dají hledat keše, s Kaiserem jsem jich odlovil asi 400 a nedělá mi to větší problém.
no to sem rad ze mi to pujde lovit i se statickou muzu mit dotaz jak do oziho rves cache ? rucne ? nebo na to neco pouzivas ? nasel sem skysotlac docela fajn java program na pc ten sem chtel pouzivat na dash jako driv ale dash na TP2 nechodi tak mi pls porad
...používám nyní v mém PDA po mnoha pokusech s jinými sw SmartMaps a musím konstatovat, že nic lepšího snad momentálně ani nemůže být - tedy alespoň pro mě. S kešema to spolupracuje výborně, každý týden jen dotáhnu z GC.com aktualizační PQ souborek, který pak SMaps sám rozškatulkuje dle typů keší. Otázka pár minutek a vždy mám před cestou ty nejaktuálnější. Samozřejmě kdo nemá na GC statut PM si pak musí keše stahovat jednotlivě a navíc jen jako LOC soubor, což je v podstatě jen název keše se souřadnicemi. Ale stačí si zakoupit třeba i kratší PM členství, postahovat všechny potřebné keše v PQ souborech a navíc jako GPX, čili mimo fotek plnohodnotná stránka keše, navíc vždy i s několika logy. A pak již třeba zase coby BM stahovat po té jedné ty nejposlednější, což by se možná dalo i přežít.
I když po mé zkušenosti z toho PM se pak dost těžko vystupuje, protože ty výhody jsou zejnéna pro toho, co to myslí s GC alespoň trochu vážně, dosti nakažlivé......
Takže nyní mohu být konečně jedním programem navigován směrem ke keši a pak od auta už rovnou "za šipkou" k pokladu a ne jako předtím stále několkráte zdlouhavě přepínat mezi 2 navi programy.
Krásně se v SM nechá připravit i nějaká tvrdší outdoorová trasa neznámým terénem-bez cest a sledovat pak jen trasu na PDA a vím, že vždy dojdu přesně tam kam mám a že mne nečeká bůhví jaké překvapení.
Pravda ta silniční navigace zatím ještě není to pravé, jak jsme zvyklí, ale umí to dokonce počítat trasy po ZTC pro pěší nebo i cyklo. To je také unikát, opravdu dosti neobvyklý počin, z 80% to perfektně funguje, jen to ještě musejí trochu doladit. Ale já to mám hlavně pro outdoorové aktivity, takže tohle jen tak z povzdálí sleduju.
Program je jinak uživatelsky maximálně konfigurovatelný i když grafika je taková dosti strohá, žádné omalovánky a oblé 3 D tam neuvidíte. No ale zase program briskně startuje, nikdy nemám pocit, že by mě zdržoval, jako tomu bylo např. u GpsTuneru, či autonavigace.
No a krom toho SM obsahují jedinečné dtb poi, kdy je u každého obsáhlý popis a u turistických většinou i fotografie. Samozřejmě každý si může v PDA nebo prostřednictvím PCManageru vytvářet jakékoliv vlastní dtb nebo se kdekoliv na velkém PC procházet po mapách.
To proto, že PCM je spustitelný přímo z karty, stačí pak PDA jen přímo propojit s PDA (ale ne přes AS) nebo strčit do čtečky a na jakémkoliv PC a okamžitě začít pracovat...a pak po pouhém vložení karty do PDA již pracujete s novými daty.
A pokud jde o mapy, tak ty jsou bezkonkurenční, jak v detailu, tak v přesnosti a všechny ty turistické, vč. cyklo mají i solidní přeshraniční přesah, takže není problém vyrazit leckde na výlet i mnoho km za čáru. Jsou dostupné již v měřítku od 1:10 resp. 25tis, což je fakt doslova bomba.
Mapy je samozřejmě nutné zakoupit, žádná druhá cesta neexistuje. Program Lokátor a Navigátor je k mapám již v ceně. Různé typy map lze dokupovat postupně.
Ceny těchto kvalitních map jsou velmi příznivé a když zvážím kolik času na průzkum, kalibraci a také trpělivosti a i pečlivosti jsem dřív musel věnovat kalibraci map do GT, tak to je vlastně úplně zadarmo. Trochu nevýhoda je, že musíme vyjít jen s mapami, které nabídne výrobce, ale v Česku a vlatně i na Slovensku již prostě snad ani není možné chtít víc. Pro zahraničí jsou nejpodrobnější mapy 1:100tis., takže to je pak jen o tom, že víte kde se asi nacházíte, nic víc. Nicméně výrobce svoji nabídku stále rozšířuje.
Kdo se chce dozvědět více nechť ještě koukne na stejnojmenný web výrobce, tohle je jen moje poznámka coby cca 1/2 ročního uživatele......