TOPlist

Tohle je Android P: velký přehled novinek

Google dnes večer odstartoval svou třídenní vývojářskou konferenci Google I/O 2018. Její nejočekávanější částí byla jako obvykle úvodní tisková konference. Na zhruba dvouhodinové akci Google představil několik svých vizí a plánů pro nadcházející rok a věnoval se samozřejmě i nové verzi Androidu.







Nepřehlédněte

Google otevřel veřejnosti beta program pro Android P a vydal druhou verzi pro vývojáře

Android 9 vyjde v plné verzi až někdy ve třetím čtvrtletí tohoto roku, avšak Google nyní poodhalil několik novinek. Brzy také bude zveřejněna druhá vývojářská preview verze pro majitele telefonů Pixel a Pixel XL obou generací.

Tento článek shrnuje nejdůležitější novinky připravovaného systému.

P jako…

Každá nová verze Androidu má své kódové označení ze světa dezertů a Android P pochopitelně není výjimkou. Spekulací o významu tohoto písmene se vyrojilo za uplynulé měsíce hned několik, ale konečné slovo má samozřejmě Google.

Ačkoliv se očekávalo, že dnešní akce odhalí i toto tajemství, Google se rozhodl si název zatím ještě nechat pro sebe. Stále jsme tedy odkázáni na nejrůznější tipy, ale nejčastěji pravděpodobně zaznívá varianta Peppermint.

Material Design v novém

Designový jazyk Material Design byl poprvé použit v Androidu 5 Lolipop a od té doby se jen lehce vyvíjel. Nyní tak celkem pochopitelně přišel čas zaměnit evoluci za revoluci.

Již v první vývojářské verzi jsme mohli pozorovat, že Google zvolil cestu zakulacených rohů, světlých ploch a pestrobarevných ikon. V tom bude podle všeho pokračovat, ale možná se dočkáme i výraznějších změn v rozvržení aplikací, což naznačuje například zbrusu nová aplikace Google Tasks.

Google ale jinak v tomto ohledu moc sdílný nebyl a ukázal pouze rychlou animaci některých změn.

Změny v notifikační liště

Notifikační lišta se naučila nativně podporovat výřezy displeje, což mimo jiné zapříčinilo přesun hodin doleva.

Změn si lze všimnout i po stažení lišty. Kromě přepracovaného designu se poměrně zásadně proměnil způsob fungování notifikací. Ty nyní mohou zahrnovat více řádků textu a také další prvky, jako třeba fotografie.

Google propaguje používání chytrých odpovědí, které se mohou formou návrhů zobrazovat přímo u konkrétní notifikace. Zde záleží, jak se k tomu postaví jednotliví tvůrci aplikací. Google například u svých aplikací používá v angličtině kontextové nabídky odpovědí, což mohou teoreticky nasadit i další vývojáři. Dá se však čekat, že v češtině tato funkce jako obvykle nebude plnohodnotně dostupná.

Ovládání gesty á la iPhone X. Tak trochu…

Již před akcí se spekulovalo, že Google představí v Androidu ovládání gesty po vzoru iOS. To se nyní v podstatě potvrdilo, byť možná trochu jinak, než se očekávalo.

Jde totiž především o změnu softwarových navigačních tlačítek. V původní podobě zůstalo pouze tlačítko zpět. Domovské tlačítko a tlačítko pro zobrazení posledních aplikací nahradil horizontální posuvník. Tah posuvníkem nahoru nyní přepíná mezi posledními aplikacemi a dvojité potažení nahoru otevře klasický seznam posledních spuštěných aplikací.

Ty se však nyní zobrazují v horizontálním rozložení a procházet mezi nimi můžete právě novým posuvníkem. Tato funkce samozřejmě funguje ze všech obrazovek.

Ačkoliv toto ovládání vypadá poměrně ergonomicky, působí poněkud zvláštně. Jedním z hlavních účelů gest je totiž nahrazení ovládacích prvků, ovšem Google pouze přeměnil plochu pro tlačítka na plochu pro gesta.

Zajímavé však je, že přímo z přehledu posledních aplikací lze označit nějakou textovou informaci a využít nové kontextové nabídky. V demo ukázce takto byl označen například text The Killers na webové stránce otevřené v Chromu a Android následně otevřel Spotify se stránkou této skupiny.

Staronové ovládací prvky

Od první vývojářské verze Androidu P přetrval přesun ovládání hlasitosti k pravé straně obrazovky. Stisk tlačítek hlasitosti nyní navíc automaticky nastavuje hlasitost médií, a ne vyzvánění jako dříve. Přibyla i možnost jedním kliknutím přepínat mezi Bluetooth výstupem a sluchátky či reproduktorem. Spodní „bublina“ s ikonkou vyzvánění zase umožňuje jednoduše přepínat hlasité vyzvánění, vibrace a absolutní ticho. Android se tak trochu vrací ke svým starším verzím, kde obdobná funkce byla k dispozici.

Novinkou je také nový režim Shush (volně přeložitelné jako „pššt“). Ten funguje tak, že po otočení telefonu displejem ke stolu (či jiné podložce) dojde k automatické aktivaci režimu Nerušit. Po zdvihnutí se režim opět deaktivuje. Režim Nerušit navíc nyní tlumí nejen zvuky a vibrace, ale také notifikace. Když na telefonu tedy budete třeba hrát, nebudou vás rušit ani vizuální upozornění. Vybrané kontakty označené hvězdičkou však samozřejmě toto omezení budou moci překonat, takže vám žádný důležitý hovor neunikne.

Lepší výdrž s „adaptivní baterií“ a „adaptivním jasem“

Nová funkce nazvaná Adaptivní baterie si dává za cíl zvýšit výdrž našich smartphonů. Používá k tomu systém trochu podobný aplikaci Greenify – omezuje aktivitu aplikací na pozadí. Omezení by se mělo týkat aplikací, které v danou dobu zpravidla nevyužíváte. Google k určení správných aplikací k uspání využívá strojové učení a umělou inteligenci. Google v interním testování s touto technologií údajně docílil o 30% nižšího počtu „probuzení“ procesoru.

 

Výdrž na baterii by měla zlepšit také nová funkce nazvaná „adaptivní jas“. Z prezentace však zcela nevyplynulo, v čem je lepší než současný automatický jas. Bude se podle všeho přizpůsobovat okolnímu prostředí a zřejmě i spuštěným aplikacím.

Chytré „výstřižky“

Jednou z nejužitečnějších novinek Androidu P budou podle všeho Slices, tedy „výstřižky“. Aplikace budou moci obsahovat jakési vyjímatelné části, které se pak budou moci zobrazit třeba přímo ve vyhledávání nebo v Google Asistentu.

V demo ukázce takto bylo prezentováno například zobrazení konkrétního alba z Google Photos nebo určitý přehled z aplikace Lyft. V případě Google Asistentu pak nebude nutné například při požadavku rozsvícení otevřít příslušnou aplikaci pro chytrou domácnost, ale rovnou se zobrazí požadovaný vypínač.

Důraz na soukromí

Velmi očekávanou novinkou je balíček opatření zlepšujících bezpečnost a soukromí. Aplikace běžící na pozadí nově nebudou moci přistupovat k vaší kameře, mikrofonu, a dokonce ani k informacím o datových přenosech jiných aplikací.

Tato změna by tak měla mimo jiné definitivně utnout spekulace o tom, jestli Facebook a další „naslouchají“ našim hovorům pro lepší cílení reklamy.

Lépe řešeno je také ověřování otiskem prstu v rámci aplikací. Vývojáři by nyní měli začít používat přímo API od Googlu (a tedy systémový dialog) namísto vlastních proprietárních řešení. Určitých změn doznalo i automatické vyplňování textových polí (autofill), které by nyní mělo lépe fungovat se správci hesel.

Google chce, abyste chodili včas spát

Google se na prezentaci věnoval také problematice přehnaného množství času tráveného na našich smartphonech. Tento problém skutečně existuje, ale návrh řešení v režii Googlu je poněkud zvláštní.

V Androidu P si například budete moci nastavit maximální čas, který denně chcete v určité aplikaci strávit. Po jeho dosažení vám zešedne ikonka aplikace, což by vám mělo mentálně zabránit ji spouštět. Podobně pozoruhodný je jakýsi „usínací režim“. Ten funguje tak, že vám umožní nastavit si očekávaný čas usnutí a bude monitorovat, jestli ho dodržuje. Když zjistí, že například sledujete YT videa i když jste chtěli spát, displej se přepne do odstínů šedi. To vás údajně přiměje jít spát…

V balíčku těchto podivných funkcí ale najdeme i vcelku užitečnou Dashboard. Tedy jakousi obrazovku zobrazující statistiky, kolik času trávíme v aplikacích. V budoucnu by mělo být k dispozici i zobrazení konkrétních typů činností v aplikaci.

Důležité změny pod pokličkou

Android P bude obsahovat kromě výše vyjmenovaných změn i spoustu drobnějších vylepšení, která nejsou na první pohled tak patrná. Jedná se například o nativní podporu nových kodeků a formátů, jako je HDR VP9 nebo HEIF. Obrázkový formát HEIF mimochodem používá i iOS 11 a nedávno se jej naučil i Windows 10.

Další „skrytou“ změnou je technologie Wi-Fi RTT, kterou ocení zejména autoři navigačních aplikací. Ta totiž umožňuje poměrně přesně určovat polohu telefonu na základě okolních Wi-Fi sítí. Při pohybu uvnitř budov (mimo GPS signál) by tak mělo nyní být možné dosáhnout přesnosti na 1-2 metry, což je velmi slušné číslo.

Šikovný je také vývojářský kit ML Kit, který dá tvůrcům aplikací možnost přímo využívat AI technologie Googlu. Aplikace tak nyní budou moci přistupovat k rozpoznávání obličeje, textu a dalším technologiím fungujícím na serverech Googlu. ML Kit Google navíc štědře nabídne i pro iOS aplikace, bude tedy meziplatformní.

Vývojářských novinek je opravdu hodně a je těžké vypíchnout ty nejzajímavější. Za zmínku ale určitě stojí i API pro současný přístup aplikací k více kamerám. To se týká nejen kombinace přední a zadní kamery, ale také dvou (či více) zadních kamer. Dosud si tuto problematiku musel každý výrobce řešit sám a kompatibilita v aplikacích třetích stran proto mohla být problematická.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku