langpi999 píše:Chtěl jsme se zeptat,proč u radarových snímků a jejich přehrání animace oblačnosti jde jen od rána a do aktuální hodiny v které zrovna koukám na animaci? Jsem jen začátečník mám plnou verzi ale zajímalo by mě jak se bude oblačnost přes mojí polohu hnát spíše hodiny dopředu ... ale všiml jsem si toho i u aplikae bouek takle vydím jak se sice oblačnost vyvíjela až do aktuální doby,ale nevím jak tomu bude několik hodin dopředu tak s eptám jestli si musím domyslet dopředu jestli to pře ze mě pujde priblizny pohym oblacnosti nebo jak je to?
tade píše:
Toto by mě také zajímalo. Předpověď alespoň na půl hodiny dopředu by se hodila.
"Odpověď je prostá, milý Watsone"...
Radarové snímky jsou zobrazením aktuálního stavu počasí. Tedy ten aktuální tj. nejnovější snímek, ty starší jsou snímky z historie tj. zobrazují předchozí stav. A jelikož jenom sama příroda ví, jak to bude vypadat třeba za 20, 30 nebo 60 minut, není možno s rozumnou přesností předpovědět, jak přesně se bude srážkové pásmo vyvíjet. Všimněte se slova "předpovědět", jelikož ano, toto je již předpověď a nebo spíše pokus o ní.
Ono totiž další vývoj určit není lehké. Tak například zohlednit orografii či místní podmínky a další záležitosti je hodně složité a tak, pokud někdo tuto funkci "předpovědi" umožňuje, je to jen velmi zjednodušený výpočet s mnohdy velice špatnými výsledky.
Takže odpověď je: ano, právě ze sledování a vyhodnocení předchozích snímků lze vysledovat a "okem" odhadnout další průběh srážek a právě proto tam historie snímků a jejich animace je.
Další info:
Když se podíváte na stránký ČHMÚ, vidíte totožný průběh srážek: viz
http://www.chmi.cz/files/portal/docs/me ... dview.html" onclick="window.open(this.href);return false; Existuje však i beta-verze (zde:
http://www.chmi.cz/files/portal/docs/me ... short.html" onclick="window.open(this.href);return false;) kde lze zapnout (možná je to zapnuté ve výchozím nastavení) zobrazení predikce tj. "Počet snímků předpovědi".
Bohužel jde jen o prostou interpolaci nezohledňující mnohé další faktory. Takže se klidně stane a stává, že:
- než předpovězené srážkové pásmo dorazí, srážky zcela zaniknou, třeba vlivem spefické polohy místa (např. oblačnost od západu se často před opavskou kotlinou zázračně rozdělí a srážky nás obejdou) a nebo se třeba fronta začala rozpadat a nebo je večer a bouřky tak pomalu zanikají atd. atd. atd.
- směr/rotace srážek se mezitím mírně změní či zpomalí/zrychlí (třeba včera to bylo patrné)
Klidně si dejte tu práci a sledujte onu předpověď a zpětně porovnávejte s realitou (jako já). Optimálně za různých podmínek a ne jen při přímočarém postupu fronty ze západu na východ...
Z výše uvedených důvodů (opomenu li licenční záležitosti) není zatím tato predikce součástí aplikace a kdo ví, jesti někdy bude. Mnohem přínosnější mi přijde třeba funkce, která upozorní na výskyt srážek v blízkosti/okruhu stanoveného bodu. Jestli a kdy pak srážky opravdu dorazí určí lehce zkušený pozorovatel sám a mohem spolehlivěji než tato "predikce".