Díky za dobré zprávy. Nemáš, prosimtě, někde odkaz na ten zákon? Už jak jsem to tam poprvé nesl, tak říkali, že jsem ještě stihl půlroční záruku na baterku, takže o tom, že je 24m očividně neví.
Doplněno: prošel jsem si reklamační řád a hle:
Code: Select all
5.Zboží se životností kratší než 24 měsíců
Na veškeré spotřební zboží poskytujeme záruku 24 měsíců. Na vady zboží vzniklé v důsledku opotřebení se nevztahuje záruka. Zboží se životností kratší než 24 měsíců je označeno vždy v nabídce prodávajícího a písemně uvedeno na dodacím a záručním listě nebo na faktuře, na které je uvedeno, že slouží zároveň jako dodací a záruční list při převzetí zboží kupujícím. Neznamená to v žádném případě, že po uvedené době životnosti přestane výrobek fungovat. U těchto výrobků se již z jejich povahy a technologického zpracování předpokládá již při jejich výrobě zaručené užívání kratší než 24 měsíců.
Životnost výrobku vymezuje dobu, po kterou je garantována bezchybnost výrobku a jeho funkčnost. Po uvedené době životnosti může dojít k takovému opotřebení výrobku, které znemožní jeho další používání. Není to ale důvod k reklamaci zboží.
Z občanského zákoníku tedy vyplývá, že záruka se vztahuje pouze na výrobní vady, nebo na vadu, která prokazatelně vznikne před ukončením obvyklé životnosti výrobku, která je při běžném užívání zaručena.
Na faktuře je jen noťas s dobou záruky 24m.
Osobně si ale myslím, že toto mě moc zajímat nemusí. S novou baterkou by měla běžet nová záruka nebo bych měl mít nárok na reklamaci opravy. Tento nově zjištěný fakt je spíš bohus.
Jen tak BTW - samotná baterka vyreklamovat nejde, že? Zrovna mám zkouškové a jsem stejně jen na koleji, takže by se notebook obešel bez ní.
Díky.
doplnění 2: U baterek, které prodávájí zvlášť mají v drtivé většině záruku 2 roky, jen vyjímky mají rok. Tak teď už vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Už posledně mě celkem naštvali. Při sepisování protokolu se mě prodejce neptal na všechny položky, takže při podpisu jsem ani nemohl vědět, co je "editovatelného". Když se na to za měsíc odkazoval a já mu řekl, že jsem ani netušil, že bych měl možnost volby, protože se mě neptal, tak drze odvětil, že neznalost neomlouvá. Ano, podepsal jsem to, ale ne uplně čistý záměr nepopřou.