[BLOG] Android otevřený operační systém s proprietární SW

Diskuze o systému Android (N, 6.x… tipy na úpravy, všeobecná diskuze)
Odpovědět
Pavel Vlasák
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1165
Registrován: sob úno 07, 2009 14:56
Zařízení: HTC Desire
Bydliště: Pardubice

[BLOG] Android otevřený operační systém s proprietární SW

Příspěvek od Pavel Vlasák »

Již nějaká ten rok na svých přenosných a osobních počítačích používám svobodné aplikace a operační systémy. Dá se říci, že mi ani v nemenším neschází jakýkoliv proprietární software potažmo operační systém. Netvrdím, že jsem závislí na licenci GNU/GPL a podobných, ale svoboda je svoboda.

Někdo tu v nějakém příspěvku psal, že se rozhodl využívat v mobilním telefonu operační sytém Windows Mobile z důvodu svobodné volby. Ve smyslu, že má možnost vybrat si z mnoha rozličných ovládacích prostředí. "Pousmál jsem se." Svoboda pro mne má úplně jiný význam, ale o tom zde nechci psát. Nechci psát ani o tom, že pro většinu z vás je svoboda v stažení cracklé aplikace nebo v získání registračního klíče zdarma.

Jiní z vás budou namítat, že si aplikace kupují a v podstatě za své peníze získají plnohodnotný a funkční kus kódu, ale četli jste někdy podrobné licenční podmínky. Netvrdím, že je to ve všech případech, ale co vše nesmíte ba to co vše musíte pro dodržení licenčních podmínek je kolikrát slušný úlet. Nehledě na to, že za své peníze získáte pouze licenci na používání aplikace, která vám dovolí, že můžete tuto aplikaci používat a musíte dodržovat dané licenční podmínky.

Pokud někomu poskytujete zdarma nějaký software, podporu nebo třeba i jen poradíte. Tak očekáváte nebo spíše vyhledáváte aplikace, operační systémy, které vám poskytnou totéž za stejnou cenu.

Abych se dostal k jádru věci. Musím říci, že poslední informace které jsem dostal jsou šokující. Důvodem šoku je pouhá nevědomost, nebo spíš má neschopnost uvažovat nad určitými zkutečnostmi. Jinými slovy mne nenapadlo, že operační systém Android je distribuován s proprietárním softwarem. Bez tohoto softwaru je OS Android nepoužitelný!!! Jeho integrace je úzce spjatá se samotnou funkčností tohoto operačního systému. Jediný důvod pro použití OS Android je rázem pryč a v podstatě dokud nebude proprietární software nahrazen svobodnou alternativou, pozbývá jeho používání smyslu. Android není svobodnou volbou ba dokonce je hrozbou pro svobodný svět. Vlk v roušce beránčím z pohledu zasvěceného člověka.

Androidu v nynější podobě říkám ne do chvíle než open source svět vytvoří alternativy pro software od společnosti Google. Ne říkám Androidu jako v této fázi vývoje nedokonalému operačnímu systému se spoustou omezení, která jsou dána jeho krátkým vývojovým cyklem. Ve chvíli, kdy skutečně Android funkčně převýší svou konkurenci ve formě WM mu budu schopen říci "ano" i s proprietární SW. Dnes tomu, ale tak bohužel není.
Svestka
smartguru
smartguru
Příspěvky: 734
Registrován: čtv črc 23, 2009 18:40
Zařízení: Lumia 800

[BLOG] Android otevřený operační systém s proprietární SW

Příspěvek od Svestka »

Musím se slušně ohradit oproti některým skutečnostem. Příjde mi, že je příspěvek velice subjektivní a místy pro mě nepochopitelně argumentovaný.

Ona svoboda, která je nesčetněkrát zmiňovaná je malinko přeháněna a hlavně mi příjde, že se v příspěvku mírně podsouvá fakt, že vše co není pod Open source je nějakým způsobem špatné, což samozřejmě není pravda.
Někdo tu v nějakém příspěvku psal, že se rozhodl využívat v mobilním telefonu operační sytém Windows Mobile z důvodu svobodné volby. Ve smyslu, že má možnost vybrat si z mnoha rozličných ovládacích prostředí. "Pousmál jsem se." Svoboda pro mne má úplně jiný význam
Jedno slovo lze brát z více úhlů a lze jej pochopit různými způsoby, proto je také čeština tak zajímavá. Pokud pro tebe svoboda jak říkáš znamená možnost přepisovat si jádro OS a překompilovávat si jej tak ano unixová architektura je svobodná jak jen to jde ale smát se nad výrokem, že WM nabízí svobodné prostředí a to jak pro programátory tak pro uživatele je poněkud zcestné, jelikož tento OS nabízí prostředí, které je velice snadno upravovatelné a to poměrně do velké míry, co se programátorské části týce, tak WM umožňuje této skupině lidí zvolit si ze spousty programovacích jazyků a implementovat program pomocí něj do prostředí WM.

Dále se zastavujete v příspěvku nad myšlenkou spojení open source licencí s placeným software na tom, nevidím nic špatného, vždyť firmy, zabývající se tvorbou softwaru musí profitovat a mnohdy se jedná o software tak náročný, že jeho open source licence nepřichází v úvahu. Lidé na linuxových distribucích si přece také mohou koupit software můžou se stále cítit "svobodně".
tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3070
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

[BLOG] Android otevřený operační systém s proprietární SW

Příspěvek od tslany »

Já se zas musím pousmát nad tím, že každý pod spojením "svoboda" a "Linux" musí hnedka kecat o tom, že on jádro kompilovat nepotřebuje. To je dnešní společnost tolik zaslepená? To se potom nedivím, že Linux má jenom malinkatý dílek na poli desktopových OS.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

[BLOG] Android otevřený operační systém s proprietární SW

Příspěvek od IkE Blaster »

No, změnit pár slov a rázen je to jak předvolební prohlášení politiků :lol:


tslany opět naráží na věc, která se neřešila... už snad standard. Proč si myslíš, že ta věta o kompilaci jádra začínala slovy "pokud pro tebe znamená"

Jinak souhlasím s tím, že pro každého je svoboda něco jiného. Další věc je, že bylo bláhové si myslet, že něco od Google, co má vydělávat, bude open-source a zdarma. Jinak to že vyvinuli nějaké prostředí, který zatím nikdo jiný nevyvinul a chce za něj zaplatit - to je trestuhodné? V běžném světě také platíš za rohlík, který někdo upekl, nemáš jinou alternativu zdarma. A pokud vím, tak na Androidová zařízení jde nahrát debian (jen jsem to zaslechl). Samozřejmě moduly pro telefon apod. zřejmě nebudou k dispozici, ale kdo by to čekal? Jinak Android rozhodně nemá být náhradou WM v OpenSource, ale jeho konkurentem. A nikdo nikdy neřekl, že bude komplet free a open source
Svestka
smartguru
smartguru
Příspěvky: 734
Registrován: čtv črc 23, 2009 18:40
Zařízení: Lumia 800

[BLOG] Android otevřený operační systém s proprietární SW

Příspěvek od Svestka »

Děkuji za reakci na tslanyho post.

Tslany: Při psaní většiny svých příspěvků se snažím o co nejjasnější, jednosmyslný názor a pro tento účel volím příslušná slova. Proto lze u některých mých příspěvků najít dodatečné post scriptum nebo dodatky, které vyvracejí některé varianty pochopení mého příspěvku. Škoda, že i přes toto všechno lze pochopit jasný názor zcela odlišně. Osobně linuxovou distribuci používám jako druhý systém v notebooku a můžu říct, že má své výhody, ale nevyhovuje mi natolik, abych jej používal jako hlavní operační systém. Důvodem, proč jsem napsal větu, která tě pobavila, a kterou jsi pravděpodobně špatně pochopil byl takový, že unus podle svého příspěvku vidí WM jako jakýsi "nesvobodný" systém, ale co znamená ona svoboda? Pokud někdo tvrdí, že je WM natolik nesvobodný, že se usmívá nad názory, které zmiňují svobodu tohoto OS, potom mě nenapadá nic jiného než to, že uživatel upravuje zdrojové soubory OS, a proto mu vadí, že to samé nemůže dělat s WM. Pokud teď vidíš nějakou zaslepenost tak se vyjádři a já se budu snažit co nejlépe reagovat.
Odpovědět

Zpět na „Operační systém Android“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti