maxxz: V podstatě jsi jenom zopakoval, co jsem napsal v posledním příspěvku..., ale i tak díky za reakci...
Pokud znáš odpověď, zda je paměťový řadič součástí displeje (fyzicky), nebo je na MB, odpověz přímo.
Nehledám ani problém, ani záhadu, jenom mám rád jasno v HW...
Navíc já sám GS nepoužívám (resp. jen někdy), takže by mi to mohlo být šuma fuk. Ale není...
Glance Screen, Black, Cyan, Denim - tajemné pojmy
- Daniel Fibikar
- smartmaniak

- Zařízení: Microsoft Lumia 950
Ono na tom ale nic tajemného asi není.
Glance jako takový se zobrazí, ale GPU jej nepřekresluje neustále, jen v případě, že dostane pokyn, že se něco systémově stalo na pozadí (notifikace) nebo se nezmění po 60 sekundách číslo. Obraz jako takový tedy musí být někde uložen. Mobilní GPU nemají svou paměť, takže jí sdílí (nejspíš dynamicky) s RAM. Aby tedy mohl displej být v hlubokém uspání a nemusel neustále nutit GPU vykreslovat musí někde mít uložené, jaké body a jak mají svítit, tyto hodnoty se ukládají asi do magické paměti displeje, tato paměť ale v tomto typu displeje není. Takhle to podle mě velmi zjednodušeně funguje.
Možná to funguje teď mě napadlo jako monitor. Monitor, který není připojen k PC, ale je zapnutý v zásuvce, taktéž umí zobrazit informace ačkoliv nemá GPU co by to vykreslovalo. Logicky tedy obraz musí být uložen někde v paměti displeje.
Glance jako takový se zobrazí, ale GPU jej nepřekresluje neustále, jen v případě, že dostane pokyn, že se něco systémově stalo na pozadí (notifikace) nebo se nezmění po 60 sekundách číslo. Obraz jako takový tedy musí být někde uložen. Mobilní GPU nemají svou paměť, takže jí sdílí (nejspíš dynamicky) s RAM. Aby tedy mohl displej být v hlubokém uspání a nemusel neustále nutit GPU vykreslovat musí někde mít uložené, jaké body a jak mají svítit, tyto hodnoty se ukládají asi do magické paměti displeje, tato paměť ale v tomto typu displeje není. Takhle to podle mě velmi zjednodušeně funguje.
Možná to funguje teď mě napadlo jako monitor. Monitor, který není připojen k PC, ale je zapnutý v zásuvce, taktéž umí zobrazit informace ačkoliv nemá GPU co by to vykreslovalo. Logicky tedy obraz musí být uložen někde v paměti displeje.
Co je magická paměť displeje ? A kde je umístěna ? To je právě ta nejasnost, pro kterou se tím zabývám...maxxz wrote:.....jaké body a jak mají svítit, tyto hodnoty se ukládají asi do magické paměti displeje, tato paměť ale v tomto typu displeje není....
Proto se snažím "dobabrat" k nějaké jasné odpovědi na to, jestli ta "jakási" paměť je fyzicky v displeji, nebo na MB.
Všechno mi zatím vychází, že je na MB... a nebo vůbec neexistuje...
Jasné, že monitor má ve svém FW "zabudovánu" kontrolu a ovládání všech bodů, které je schopný zobrazit, takže má uložen do FW ovládání tlačítek a nějaké ty nápisy... A to minimum umí zobrazit i bez připojení k počítači...
EDIT: Ona se nabízí základní otázka: Jestli vlastní proudový odběr "rozsvícených" obrazových bodů není mnohem větší, než je odběr téměř spícího CPU a GPU a zbytku, který občas dodá novou informaci k zobrazení a zobrazovací část GPU ji posílá na displej...
Potom by GS bylo asi možné udělat bez paměti displeje... a s rozumnou spotřebou - jen úvahy, nebrat jako dogma.
nechci se nikoho dotknout, ale to je asi ta nejdivnější diskuze co jsme kdy četl:D
všichni tvrdí, že to je chybejicim čipem, tematicky zameřené weby to tvrdí, dokonce i výrobce to tvrdí....ale ty stále ne a ne to přijmout:D chápal bych, kdyby to byla diskuze o existenci yetiho, ufo, globálního oteplování nebo útoku 11. září...ale nějak nechápu co motivuje někoho dělat konspirační aféru z absence GS u L930:D
A nebo prostě MS to tam nedal do svého "TOP" modelu jen tak aby zákaznící neměli všechno a koupili si raději L830...:D
všichni tvrdí, že to je chybejicim čipem, tematicky zameřené weby to tvrdí, dokonce i výrobce to tvrdí....ale ty stále ne a ne to přijmout:D chápal bych, kdyby to byla diskuze o existenci yetiho, ufo, globálního oteplování nebo útoku 11. září...ale nějak nechápu co motivuje někoho dělat konspirační aféru z absence GS u L930:D
A nebo prostě MS to tam nedal do svého "TOP" modelu jen tak aby zákaznící neměli všechno a koupili si raději L830...:D
jirxu: To, co jsi napsal, je už několikátá reakce s podobným obsahem:
"Když to říkají všichni, je to tak." "Kdo tvrdí opak vytváří konspirační teorii."
Já netvrdím nic, jen uvažuji a v té skládačce chci doplnit jedinou věc:
Zda vůbec nějaký chybějící čip v moderních Lumiích (bez GS) existuje a pokud ano, zda je součástí displeje, nebo je umístěn na MB...
Odpověď prozatím nikdo nedal...
Co je na tom konspiračního ?
"Když to říkají všichni, je to tak." "Kdo tvrdí opak vytváří konspirační teorii."
Já netvrdím nic, jen uvažuji a v té skládačce chci doplnit jedinou věc:
Zda vůbec nějaký chybějící čip v moderních Lumiích (bez GS) existuje a pokud ano, zda je součástí displeje, nebo je umístěn na MB...
Odpověď prozatím nikdo nedal...
Co je na tom konspiračního ?
- Daniel Fibikar
- smartmaniak

- Zařízení: Microsoft Lumia 950
Re: Glance Screen, Black, Cyan, Denim - tajemné pojmy
Není umístěn na desce. Je to integrovaný obvod,který musí mít displej. Nejspíš na flexu. Proste tam není podpora HW, taky te Jirko už nechápu. Není moc umístění kde by ten čip mohl být. Nikdo nás jen tak neokrada o funkci. MS prostě vydal Icon a L930 s levnejsim displejem, díky tomu byl telefon levnější při uvedení na trh a není problém s dodavanim dilu a výrobou.
-
htcjirka
- smartmaniak

- Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Uz jsem mu psal, az budu opet delat vymenu displeje tak mu dany cip vyfotim, samozrejme, ze je na flexu, kde jinde.
OK, díky všem a už to nechávám ležet...