Otázka: Zmínil jste rozmezí úhlopříček od 4 do 80 palců. Budou Windows 10 také příští verzí operačního systému pro telefony?
Terry Myerson: Ano
Joe Belfiore doplňuje: Snažíme se namíchat zkušenosti z PC, tabletů. Bude to přirozený krok vpřed z verze Windows 8.1. Nebude mít desktop (příští verze Windows Phone).
OT: pokud jsem o dobře pochopil, tak u Windows 10 nebude obrazovka Start s dlaždicemi, ale hybrid dlaždice/ seznam programů/ dole lišta. Chápu to správně, nebo to je jen pro zařízení s klávesnicí (Surface) a Start se bude sám aktivovat podle jejího připojení?
HonzaBRR: Podle mě dá Microsoft podobně jako na Windows 8.1 Update možnosti jak třeba taskbar schovat, přeci jen pro touch device je desktop k ničemu ;).
Podle wmpowerusers.com je na fotce, kde jsou všechna zařízení pohromadě, zachycen tablet s Windows Phone. Na výřezu jsou jasně vidět ovládací klávesy WP.
Na vedlejší (zřejmě) L1520 je pro změnu vidět název skupiny dlaždic, tak jak to měly některé koncepty před vydáním WP 8.1. Zaměřte se nad žlutou dlaždici vlevo dole. Možná to bude WP 8.1 Update 2?
EDIT: koukám, že horní lišta u L1520 s časem, signálem, wifi atd není na obrázku černá, ale modrá. Zajímavé.
Já bych ten obrázek nebral tolik do detailu, má být asi jen ilustrační... A i kdyby, tak je na něm Windows 10, kterého se na mobilech dočkáme cca za rok, takže WP 8.1 GDR 1, 2 asi i 3 přijde a bude vypadat hodně podobně, ne-li stejně jako teď...
Pravděpodobně to bude mockup, ale kdyby to tak vypadalo, tak bych se nezlobil. Navíc by to nahrávalo více možnostem personalizace start obrazovky, po vzoru Windows 8.1 (stolní), což by určitě brali jak stávající tak nový uživatelé.
Co se novinek pro Windows 10 týká, tak mě se to líbí, ačkoliv ! trošku se obávám, že MS bere zpátečku. Snaží se změnit 3 roky desktop a tablet interface ala Metro a pak přijdou a Metro tak trošku upozadí a vrátí se spíše ke vzoru Windows 7, což je dlě mě určitě krok zpět. Chápu, že tím asi potěší více uživatelů Windows 7 a firemní sféru, ale je to krok zpět, Windows 8.1 považuji za dobrý desktop systém a určitě by se tam mohlo stavět na něm dále, tohle je spíše zaříznutí a kroky zpět. Jestli čekají až lidé budou na větší změnu připraveni, tak to je největší chyba.
@ maxxz nemyslím si, že berou zpátečku. Spíše lepší segmentace a přístup "pro každé zařízení nejvhodnější podoba systému"
podle mne jednoznačně krok dopředu. Pokud se jim to povede, navážou plynule jak na 7 tak na 8... (přičemž 8 se právě navázat na 7 nepovedlo, ne u uživatelů).
Nesdílím stebou tvůj názor, ale respektuji jej. Podle mě jednoznačně dělají kroky zpět, aby si zase nalákali zpět firemní klientelu a uživatelé W7, protože Windows 8.x byl v podstatě "propadák".