Live Tiles - k čemu jsou... (vyřešeno?)

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Martin Suchan
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 925

Live Tiles - k čemu jsou...

Post by Martin Suchan »

Flynn wrote: HTC Hub až po spuštění aplikiace, další app na počasí nepomůže ani spuštění. Čili již 4 hod. tam "visí" nepravdivý údaj o teplotě a obrázku oblohy, přestože má ukazovat aktuální údaje a to dle popisu každých 30 minut.
Nejjednodussi vysvetleni je to, ze ty aplikace neumi spravne aktualizovat Live Tiles - pokud bere aktualni data jednou za 6 hodin, nebo pokud neumi dobre pracovat s pomalym pripojenim k Internetu, popripade pokud ten background agent pada z nejakeho duvodu, tak se to proste nezaktualizuje.
Problem neni v OS, ale klidne v aplikacich - zkus pouzit jinou aplikaci na pocasi a uvidis.
Pacikx
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: iP 6s+ 128GB

Post by Pacikx »

Pokud můžeš, tak jsem zkus dát seznam aplikací s LT které máš na home screenu... Mně se něco podobného stávalo u jedné aplikace (RSS čtečka), ale nakonec to byla chyba autora (špatně napsaná aplikace).
Flynn
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: HTC Radar WP 7.8 - Dynamics 2.0, myPhone Next

Post by Flynn »

Přeci jsem si "náhodou" nevybral a nenainstaloval aplikace, které takto zlobí? Proč se tedy někomu HTC HUB aktualizuje a u mě ne, proč je Meteoservis od rána mrtev a další už nebudu ani jmenovat. Když je spustím, aktualizují se tam data, jediná LT v HTC HUB se po zavření změní, ostatní trucují dál. Proč může app WP Zprávy fungovat a načítat periodicky nové zprávy? Všechny aplikace snad jsou založeny na podobném principu.
Seznam aplikací s LT:
HTC HUB (povoleno)
Lidé
Meteoservis (povoleno)
Weather View (povoleno)
Week View (povoleno)
Marketplace
WP Zprávy (povoleno)
Svátky (R. Varga) (povoleno)
Narozeniny (povoleno)
Deadlines
Kalendář
Obrázky
FDB.CZ (povoleno)
LunaSolCal (vypnuto, ale běží ???)
WinPhone Info
WinMag.cz (povoleno)
Ostatní nejsou v seznamu běžících na pozadí, ale jsou živé. Netahají data z webu.
Robert Varga
smartguru
smartguru
Zařízení: HTC Titan

Post by Robert Varga »

WP Zprávy fungují proto, že je update Live Tile extrémně málo náročný na čas i výkon. Svátky jsou složitější (prohledávají tvůj seznam kontaktů). Furt to tipuju buď na internet, nebo nějaký náročný task, který zamezuje běh ostatním.

Každý update Live Tile může trvat max 15 sekund a nesmí příliš vytížit procesor (po 15s je stopnut systémem). Když několikrát po sobě skončí errorem, systém vypne i následující aktualizace.

Když tu appku ale znovu spustíš, zase si aktualizaci nastaví, takže to může jít furt dokola.

Všechno pospouštěj, nastav aby aktualizovalo Live Tile, následně čekej třeba 2 dny, v těchto dvou dnech nespouštěj žádnou z aplikací, a pak mrkni co se vyplo (co systém zakázal).

Zní to jako debilní test, ale asi nic jinýho nezbývá. Je tam holt nějaký "prasič", asi. Vařim z vody, ale to teď asi všichni.
Martin Suchan
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 925

Post by Martin Suchan »

Neni pravda, ze na 10vterin je zastaven system: agenti aplikace maji omezeni na 6MB pameti a 15 vterin behu. Agent pri behu ma take k dispozici jen 10% vykonu procesoru, coz je treba ohlidat. Jinak agenti mohou bezet i pri normalnim pouzivani telefonu - prave jejich myslenka je takova, aby dokazaly bezet v pozadi a uzivatel si toho nijak nevsiml a nebyl omezovan nizsim vykonem ci odezvou.
Jinak jak jiz bylo receno - neni zajisteno, kdy agent pobezi. Pokud je mobil v rezimu sporice baterie, ci se vyskytnou jina omezeni, tak se agent nespousti.

Take pokud agent 2x za sebou prekroci mnozstvi povolene pameti, casu nebo skonci na vyjimku, tak se dalsi behy agenta zrusi a aplikace musi agenta znova manualne zapnout.

Ty aplikace, ktere ti teda neaktualizuji dlazdici, maji bud spatny/neaktualni zdroj dat, nebo jsou spatne napsane a system je proste zakaze.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... s.92).aspx
http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... s.92).aspx
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Roberte, píšeš:
...následně čekej třeba 2 dny, v těchto dvou dnech nespouštěj žádnou z aplikací...
Předpokládám, že máš na mysli, abych nespouštěl aplikace, které dělají problém.
Byl jsem od napsání poslední zprávy mimo domov. Po té, co jsem v ní svůj seznam aplikací na ploše sepsal, se po chvíli aktualizoval Meteoservis (naposledy asi v 9 ráno, nyní bylo asi 13 hod).
Nyní, ve 14:15 jsem kontroloval, zda se neprobudilo něco jiného, ale vše bylo stejné - tedy HTC Hub a počasí Weather View. Ve 14:30 jsem se podíval znovu a obě tyto LT byly (konečně) změněny, druhé to trvalo od rána asi od 8 hod. Přitom WP Zprávy fungují stále dobře a v kroužku se zvětšuje číslo pro počet nových zpráv.
EDIT: Roberte, ještě jsi napsal:
...a pak mrkni co se vyplo (co systém zakázal)...
a já se ptám, kam mám mrknout, kde to uvidím? Myslíš v nastavení v procesech na pozadí?
Lupus
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy Note II (Titanium Grey)

Post by Lupus »

Musím podpořit Flynna, protože jednak mám naprosto shodné problémy (a ANO, také mám splněny všechny nutné výchozí podmínky pro správný běh agentů), jednak dle zahraničních fór nejsme zdaleka jediní exoti s tímto problémem. Jako programátor si myslím, že celý problém je zapřičiněn příliš tvrdě nastavenými restrikcemi ze strany OS v kombinaci s kódem agentů, které se do nich mnohdy prostě nevejdou. Plus "mlžením" v dokumentaci, kdy není jasně dáno, co se při porušení restrikcí SKUTEČNĚ děje dál.
Obávám se, že jediné řešení je možné ze strany MS, kdy vytvoří lepší podmínky pro background - přece není problém při nízkém zatížení procesoru (klidový stav) znovu spustit agenty, kterým jejich běh v naplánovanou dobu musel být odložen. I s tím, že pokud 3x za sebou poruší omezení paměti/doby vykonávání/zátěže, tak ho prostě vypne, ale jasně dá NOTIFIKACI UŽIVATELI, co se stalo.
Aktualizace 1x za půl hodiny je utopie - já jsem rád, pokud proběhne aspoň několikrát za den... :(

EDIT: Ještě dva zajímavé údaje z dokumentace MS:
1/ MS deklaruje zpoždění 10 minut, pokud v daném intervalu poběží více aktualizací naráz.
2/ Natvrdo nastavený max. počet agentů na pozadí je závislý na konkrétní KONFIGURACI konkrétního zařízení a nemusí nutně mít hodnotu 9 - může klidně klesnout i na číslo 6 nebo ještě níž - cituji: "To help maximize the battery life of the device, there is a hard limit on the number of periodic agents that can be scheduled on the phone. It varies per device configuration and can be as low as 6. There is another limit, which is lower than the hard limit, after which the user is warned that they have multiple background agents running and may, therefore, experience faster battery consumption."
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Pokud mě systém upozorní, že mám povypínat některé na pozadí běžící aplikace (nebo mi napíše, že je byl nucen vypnout), budu vědět, že je problém tam. Ale to podle mě není řešení. Řešení je, aby to MS opravil, protože u WP právě toto považuji za výbornou vychytávku (když funguje). A pokud nějaká aplikace není správně napsaná, nemá na Marketplace co dělat, to už pak vypadá, jakože si tam kdekdo mrskne nějakou aplikaci a bude to jak u iPhonu na Cydii. Do teď jsem byl přesvědčen, že MS aplikace testuje a pak je teprve vydá. Jestli prověřuje to, jak je napsaná, anebo ji jen spustí a vyzkouší, to asi vědí jen oni sami. Jinak by se nemohlo stát, že švédská app Wether View (znovu musím aplikaci pochválit za její hezké provedení i nápad s LT ve formě obrázků) bude mít tak uboze fungující LT, že po změně v nastavení z podoby Tile na obrázkovou ikonu, jí trvá aktualizace půl dne nebo celý, přestože na zatím nezměněné dlaždici je napsáno, že během 30 minut se aktualizuje do nastavené podoby. Autor mi psal, že jemu to funguje. Možná ano, pokud je to jediná aplikace, kterou na telefonu má, protože ji tam testuje. Ale běžný uživatel má více aplikací a podmínky pak už nejsou stejné. Proto by měl testovat v běžných, ale spíše extrémních podmínkách a pak aplikaci vydat. Teď jsem uvažoval jako laik a běžný uživatel, jinak ani nemohu, nejsa odborníkem.
Lupus
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Lupus »

Úvaha je správná a pokud MS prezentuje WP jako systém pro běžného uživatele, měl by tak i fungovat. Bohužel - nefunguje a proto tu jsme nuceni probírat i téma LiveTile.

Jediné, co mě tak napadá, je, zda je tento jev závislý na počtu běžících agentů? Jinými slovy zda se to projevuje třeba jen od (plácnu) 5-6 agentů výše (časové zaneprázdnění) nebo jestli je to v něčem jiném. Samozřejmě, pokud vývojář testuje jen svoji vlastní aplikaci a na pozadí neběží nic jiného (agent třetí strany), pak se vše může jevit jako bezproblémové. Ale znovu zdůrazňuji, že podle mne jde tahle chyba jednoznačně na vrub MS - pokud je špatně napsaná aplikace, nesmí projít schvalovačkou, pokud je chyba v samotném systému (což si osobně já myslím), pak je nejvyšší čas sjednat nápravu.
CreAtive_34
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC Radar

Post by CreAtive_34 »

Mám také radara a LT se mi aktualizují v pohodě, svátky, carbon, upozornění v "mém profilu" a počasí přes HUB... Všechno se aktualizuje tak, jak má a třeba hub i u uspaného telefonu, občas zůstane vytuhlé počasí, ale to je otázka oněch 30-ti minut.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Tak tomu se říká skutečný smartphone. Jak jinak by pochopil, že na něj dnes padlo tolik stížností, že si dal říci a před chvílí zaktualizoval počasí na HTC Hub tile a na Weather View naskočil obrázek s aktuální teplotou a noční jasnou oblohou. Meteoservis aktualizován naposledy v 18:30. To jsem zvědav, jak dlouho bude "hodnej". A to jsem s ním nic nedělal, nenastavoval, nešteloval ho. Stojí uspán na mém stole, jen ho občas probudím kvůli kontrole.
matoman
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 920

Post by matoman »

Inac je dobry napad s tym ze na dlazdici by bol cas aktualizacia.. minimalne pri pocasi,
Lupus
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Lupus »

Flynn: však dlouho hodnej nebude... :)

matoman: Hodně aplikací má na livetile čas poslední aktualizace. Bohužel to vůbec nebývá povzbudivé čtení.
pinhead
smartguru
smartguru
Zařízení: LG G3 32GB

Post by pinhead »

Mám podobný problém.Už týden se mi nezobrazuje na Live Tiles vůbec nic. Je tam jen logo.Zapoměl jsem napsat ,že mi to dělá u aplikace Meteoservis.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Na to by mohla být tato dvě řešení:
1. Zapni a vypni v Nastavení aplikací na pozadí Meteoservis, mohlo by to pomoci
2. Reinstaluj aplikaci, o nic tím nepřijdeš
karelchadim
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: P9 lite|P8 lite|Lumia 830|HTC 8x|LG Optimus 7

Post by karelchadim »

A ještě jedna věc, pokud jde o meteoservis lite, tak tam je to jako vlastnost, že po čase je nutné aplikaci spustit, aby se livetile aktualizoval.
hujer
smartguru
smartguru
Zařízení: Alcatel Idol 4S (Win10)

Post by hujer »

Ad Meteoservis Lite: stačí se podívat do menu "O Aplikaci" a na tuto vlastnost je také upozorňováno přímo v nastavení aplikace v sekci Dlaždice. Plné verze se to samozřejmě netýká.
pinhead
smartguru
smartguru
Zařízení: LG G3 32GB

Post by pinhead »

Mám pro.¨

Edit : Odinstaloval a znovu nainstaloval.Vše funguje.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Během víkendu jsem s autorem aplikace Meteoservis testoval její chování během dne a noci. K tomu účelu jsem měl nainstalovanou speciální testovací verzi aplikace, odkud bylo možno zasílat reporty ve formátu .log. Tato hlášení ode mě dostával několikrát za den. Jak to vše probíhalo zde pravděpodobně popíše. Já jen poskytnu informaci o tom, že v neděli po poledni jsem v zájmu objektivity povypínal všechny procesy na pozadí a nechal jen Meteoservis. Od té doby až do pondělka byla radarová tile stále na 12:00 (změnila by se otevřením aplikace, čímž by se aktualizovala data pro radarové snímky). Předpovědní dlaždice se někdy změnila, ale u ní je to normální, protože se může měnit po 3 hodinách. V pondělí jsem testovací verzi Meteoservisu přeinstaloval a začali jsme znovu. Jenomže LT se neměnila vůbec. Během dne jsem znovu nahodil aplikace na pozadí, některé jsem musel přeinstalovat - vypnutí procesů způsobuje jejich špatnou funkci - odpoledne jsem také odinstalovat testovací MS a nainstaloval oficiální verzi. Pár hodin trvalo než se začaly probouzet LT aplikací. Nejprve v 18:45 WP Zprávy, v 19:15 Narozeniny, v 19:25 HTC Hub, v 19:40 Weather View, ve 20:20 HTC Hub znovu. Pak už se nic nedělo, alespoň u aplikací na počasí to bylo vidět, protože se počasí neměnilo. Dnes ráno byla probuzena LT Meteoservisu s radarovým údajem v 03:15 a HTC Hub se také v noci změnil. WP Zprávy se nenačetly za celou noc, až po ručním spuštění. v 7:30 se změnila radarová tile (po minimálně 4 hodinách od noci) a nyní je změněna opět a to na 10:00. Na to, že se mají dlaždice aktualizovat každých 30 minut, je to strašná slabota. Nevím, jak kdo sleduje tuto vlastnost WP, ale bylo by dobré, kdyby se na to pár lidí zaměřilo a občas sem napsali svoje zkušenosti.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Postupně se na netu dočítám, že tento problém je poměrně častý a jak jsem pochopil z diskusí na zahraničních fórech, nelze to v současné době odstranit, pokud není telefon odemčen (pokud jsem tomu špatně porozuměl, budu rád, když mě opravíte):
Next , one needs to developer unlock the device. ChevronWP7 will not work on post-NoDo devices.
Then, one needs to download and deploy a registry editor .
Lastly you need to navigate to these two registry keys and delete them, including the subkeys.
HKLM\Software\Microsoft\PushClient\Endpoints
HKLM\Software\Microsoft\PushClient\ManagedEndpoints

Soft reset your device and re-enable the Live Tile features or re-install the apps in question, and push notifications should now work.
Of course this whole process is far from ideal, and we hope Microsoft fixes both the issues which cause the notification queue to get blocked up, and increase the limit drastically to prevent this issue. As Live Tiles are a major selling point of the platform, this is really a matter of urgency.

Ovšem, je to řešení z doby, kdy ještě nebylo Mango, datum tam je duben 2011.
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”