Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Odpovědět
mceza

Windows Phone 8.1: Všeobecná diskuze

Příspěvek od mceza »

Od včerejška si hraji s WP 8.1 na své Lumii 920. Zde je pár mých potřehů:
  • telefon se těsně po aktualizaci velmi sekal a fungoval trhaně. U každé aplikace v seznamu ale svítilo „instaluji“. Cca po pěti minutách už běžel výborně a bez sebemenšího problému.
Systémové animace
  • Animace se výrazně zrychlily. Telefon působí svižnějším dojmem, i když někdy je to docela nezvyk, jak rychle něco na displeji lítá
  • Co se mi ale nelíbí, tak když start buttonem přecházím na domovskou obrazovku, kromě klasického animovaného náběhu start screenu ještě vpravo projede animace seznamu aplikací. Chápu, že chtěli naznačit, že tam něco takového je, ale ruší to.
Notifikační centrum
  • Notifikační centrum je dobré, ale je vidět, že spousta aplikací s ním ještě neumí pořádně
    pracovat (např. nezmizí oznámení o nepřečtené notifikaci z action centra po jejím přečtení)
  • Vadí mi velmi omezené možnosti těch čtyř (pro majitele většího uhlopříček pěti) rychlých akcí. Dovedl bych si tam představit ještě minimálně přepínač nastavení dat, baterku, NFC a určitě se najde i spousta užitečných věcí. Snad jich časem bude více…
Nastavení zvuku
  • Jednu věc vylepší, druhou zkazí…
  • Oddělenou hlasitost udělali dobře. Je to jednoduché, přehledné, pěkně se to chová i na bluetooth. Za to mají u mne bod
  • Nepotěšila mě ale absence tlačítka pro rychlé ztlumení všech zvuků. Respektive to tlačítko tam je, ale až po tapnutí na šipku. To je delší, než to bývalo a WP je také hodně o rychlosti úkonů. Druhou možností ztlumení zvuků je podržet cca 1s tlačítko hlasitosti dolů. To si pak ale logicky nepamatuje moji „oblíbenou“ úroveň.
  • Toto se mi nelíbí a doufám, že jsme jen neobjevili nějakou zkratku, jak to udělat rychle, jedním tapnutím (teda jedna je, ale přece si nebudu povídat s Cortanou, aby mi vypla zvuky :D )
Cortana
  • Holka je super, má dobré hlášky, funguje velmi rychle a velmi přesně
  • Bylo by fajn, kdyby byla dostupná i pro český region, klidně i v angličtině, ale prostě abych kvůli ní nemusel mít nastaven region telefonu na US…
Hudební přehrávač
  • Změny nevidím tak tragicky, jako někteří na tomto fóru. Starý se mi líbil víc, ale současný není špatný. Stejně ho nepoužívám (teda používám, ale hudbu si pustím hlasovým příkazem a ovládání přehrávače dělám přes vyskakující gombíky)
Internet Explorer
  • Jedním slovem bezva. Super rychlý, gesta, pamatuje si hesla, synchronizuje záložky a oblíbené
  • Takto má vypadat internetový prohlížeč, který má společné jádro s vestavěným prohlížečem od firmy s nejrozšířenějším OS na světě
Klávesnice
  • CZ našeptávač je tragédie. Doufám, že je to tím US regionem. Nedoplňuje diakritiku (a když pak na to slovo tapnu, tak ji zná), nabízí nelogická slova a ta logická a související ne. Doufám, že je to buď regionem, nebo že se učí nebo že je v RTM verzi nějaká omezená verze.
  • Moc jsem nepochopil to odstranění čárky v klávesnici. Naštěstí MS pochopil, že největší radost lidem udělá, když mají možnost volby. Čárka se tak dá jedním zaškrtávátkem znovu zapnout
  • Zkoušel jsem anglickou swype klávesnici a nevím, zda bych si na ní zvyknul. Každopádně mě mrzí, že tam není čeština (přestože české slovníky existují). Snad čeština bude co nejdříve (ideálně v ostré verzi WP 8.1)
Další postřehy
  • Kalendář vypadá zajímavě. Chronos ale zatím stejně zůstane primárním
  • Se Start screenem teď experimentuji – zapnul jsem si další sloupec dlaždic a používám jen střední a největší. Vypadá to zajímavě a mám tak na displeji dost informací. Uvidíme, zda si na to zvyknu…
  • Nenašel jsem v nastavení položku USB Settings. Buď jsem slepej, nebo ji tam nemám. Naštěstí Cotrana je hodná holka a na dotaz „USB settings“ mi je vyhledala. Takto najde prakticky vše v telefonu. Super.
  • Zvuk při připojení do nabíječky je divný. Nelíbí se mi
  • Přesunutí her do výpisu aplikací není moc hezké. A to ze zvyku, kvůli přehlednosti, kvůli délce seznamu aplikací a kvůli vzhledu – zatímco většina aplikací se +/- snaží držet systémového tématu (paradoxně až na ty od Nokie a MS…), různobarevné ikony her jsou nehezké a rozbíjejí celý ten pěkný dojem z WP…
  • Nevím, zda to souvisí s WP 8.1 nebo to Nokia uvolnila ve stejný den náhodou, ale nové mapové podklady s 3D budovami jsou parádní
  • Battery sense konečně ukončí ty spory, že někomu se přes noc vybije telefon
Shrnutí
WP 8.1 jsou obrovský skok kupředu. Někde by to chtělo ještě funkce a věci vypilovat, ale ve srovnání s první verzí WP 7 je to něco naprosto jiného. Při zachování rychlosti a jednoduchosti přidali obrovské množství funkcí. Už jen Cortanu a Swype v češtině a nemám co vytknout.
Jakub Karásek
redaktor
redaktor
Příspěvky: 434
Registrován: úte zář 25, 2007 20:59
Zařízení: LG V30, Nokia Lumia 950 XL
Bydliště: Olomouc (Brno)

Windows Phone 8.1: Všeobecná diskuze

Příspěvek od Jakub Karásek »

WP8.1 jsem si zatím nainstaloval na sekundární telefon a o instalaci na primární zatím nepřemýšlím. V podstatě byly přidány věci, které jsem nepotřeboval, zatímco věci, které jsem používal, byly radikálně změněny nebo odstraněny. Jistě, nový Internet Explorer je super, stejně jako pár dalších zajímavých věcí, ale věcí, které mi vadí je patrně více. Nejvíce mě štve:

1. Odstranění integrace Facebooku. Upřímně už dříve mi nepřirostly k srdci aplikace FB, respektive FB messenger, v němž nejde psát zprávy v landscape režimu a prakticky jej nelze vypnout do offline režimu. Novinky jsem sledoval v hubu Lidé a v něm také komentoval, lajkoval, stejně tak rychle sdílel vlastní fotografie a statusy. Nyní jsou všechny tyto kroky nesmírně pomalé (obzváště na slabším připojení) a hlavně nezapadají do filosofie systému. Pro mě jednoznačně největší fail WP8.1.

2. Seznam her v seznamu aplikací. V hubu Hry mám nainstalováno cca 70 her. Chápu, že je to neobvyklý počet, ale to nic nemění na tom, proč bych měl mít tento rozsáhlý seznam v seznamu aplikací. Ten po otevření pod písmenem A ukazuje hned 7x Angry Birds. Fail.

3. Kalendář přišel o denní agendu. Je hezké, že máme nové náhledy, ale přehled všech následujících událostí a hlavně úkolů na jednom místě mi bude hodně chybět. O nepodpoře landscape režimu raději nemluvím.

4. Oddělené ovládání hlasitosti je fajn, ale vypnout všechny zvuky na jeden stisk je opět funkce, která mi bude hodně chybět

5. Našeptávač nepoužívám, takže jsem si logicky změn nevšiml, i když chápu, že ostatní to může pěkně štvát. Měli nechat původní slovník a přidat mu podporu pro swipe.

Nechám vychladnout hlavu a příští týden třeba napíšu článek o mých zkušenostech s WP8.1. Ale zatím, ač jsem byl dosud spokojený fanoušek WP, jsem zklamán. Nikoliv pouze rozladěn, ale vyloženě zklamán.
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9220
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: ---
Bydliště: Praha

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od Jiří Hrma »

Všeobecné téma o Windows Phone 8.1 už tu je. Tohle téma bude sloužit pouze k uživatelským postřehům a dojmům ze systému – tzn. pokud máte zájem sem napsat příspěvek o tom, co se vám na WP8.1 líbí a co vás naopak štve, tohle téma je na to ideální. Dotazy se nepatří, ty směřujte do všeobecného tématu.

Příspěvky některých uživatelů o Windows Phone 8.1 byly natolik zajímavé, že by bylo škoda, aby zapadly ve všeobecné diskuzi, proto je společně s moderátory budeme průběžně přesouvat právě do tohoto tématu (nelekejte se, že tento příspěvek není na prvním místě, jelikož některé příspěvky výše byly jednoduše napsány dříve než tento a naše fóru posty v tématech vždy řadí podle data. Zkusím pak upravit čas příspěvku přímo v DB, aby se posunul nahoru, ale teď jsem mimo hlavní PC).

V případě, že najdete nějaký zajímavý příspěvek ve fóru, který by zde měl být, dejte mi vědět přes SZ. Stejně tak je dovoleno vkládat do tohoto tématu odkazy na články na jiných webech, které se dojmům z Windows Phone 8.1 věnují.

Obrázek
dwbmb
smartstar
smartstar
Příspěvky: 943
Registrován: pon lis 29, 2010 1:32
Zařízení: Lumia 820, 930

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od dwbmb »

Těšil jsem se hlavně na týdenní zobrazení kalendáře a možnost rychlých akcí v notifikačním centru.

Kalendář: Perfektní, prakticky v té podobě, jako dříve uniklé screenshoty. Mnohem lepší, než agenda, která pro změnu zmizela a kterou jsem používal místo toho (čímž jsem si na ní trochu zvykl a přiznám se, že mi chybí).

Notifikační centrum: Zatím jsem pro něj nenašel využití a překáží mi. Přijde SMS, vyskočí Toast (s textem zprávy), svítí číslo na dlaždici a teď ještě navíc svítí ikona notifikačního centra. Bojím se, že tady MS zbrkle doslova vyslyšel uřvaný pubescentní androiďáky a vůbec tu integraci do fylosofie stávajícího ovládání nedomyslel.

Rychlé akce v notifikačním centru: tak oni se dělají s tlačítkem, ale udělají z něho stejný hloupý odkaz do nastavení, jako jsme měli u 3rd party apps ve WP8.0. Takže tlačítko Wi-Fi nezapne Wi-Fi, ale jen Vás hodí do menu nastavení s Wi-Fi. tyvole proč? WTF? Srsly?

Integrace sociálních app: Díky bohu za její odstranění. Od začátku ji nikdo neuměl pořádně uchopit, takže třeba v menu sdílení byl dvakrát Twitter s tím, že jednou se jednalo o integrovaný, jednou o aplikaci. 50/50, pokus/omyl. Ve výsledku jsme stejně integraci odhlásil, abych odstranil takovéto duplicity.

Fotoaparát: Ten je povedený. Neumí toho sice tolik, co Nokia Camera, ale umožňuje více nastavení, než ten starý a načítá bleskově rychle (což je zase problém u Nokia Camera). Chybí mi však možnost nastavení použití přisvětlovací diody pro ostření v závislosti na tom, jestli je zapnutý blesk nebo ne. To Nokia Camera umí.

Práce s SD kartou: Tohle je bezvadná věc, která pomůže hlavně majitelům laciných telefonů se 4GB. Je možné nastavit, co se kam má ukládat, kromě mapových podkladů, pro ně žádná volba nikde není. Při zkušebním stažení nové mapy se mi tyto stáhly na kartu, bez možnosti volby.

Našeptávač klávesnice: Bohužel polofunkční našeptávač nesouvisí s US regionem. Já jsem z CZ vůbec nikam nepřepínal a také jsem se nestačil divit, co mi to (ne)našeptává. Slova tam jsou, což se projeví po kliknutí na již napsané slovo, ale prostě je to nenabízí v průběhu psaní, přinejmenším ne ty relevantní, ani když už mi chybí třeba jen poslední písmenko.

Mapy: Alepsoň podle mě je poněkud nešťastné, že v tomto buildu je opět samostatná aplikace Mapy od Microsoftu. Doufám, že ve finálním buildu to minimálně u Nokií nebude, protože tak mám už 5 aplikací na mapy:
  • mapy systému, nesmazatelné
  • HERE Maps - již prakticky totožné, se synchronizací mých oblíbených míst v HERE (sami nás to naučili využívat!)
  • HERE Drive + - hlasová navigace offline (pro navigování i mimo Prahu, kde jsem u Vodafonu bez dat)
  • Waze - hlasová navigace online s aktuální situací v dopravě
  • Mapy.cz - defacto vyhledávač POI, kde ostatní aplikace třou bídu
Takže i ta jedna app navíc už mě opravdu vytáčí :D


Jinak vesměs nic pro mě zajímavého, další výrazné novinky nejsou pro CZ dostupné, takže nijak neučůrávám. Výjimku tvoří

Hudební app, která je taková ta třešnička na dortu typu "Co to.. no nic, flashuju zpátky na 8.0". Jasně, je pomalejší, o tom žádná, to by mě tolik netrápilo. Ale dokáže mi někdo nezdrogovaný vysvětlit, proč aplikace ke skladbám, která mají správné tagy i obrázky alba, stahuje někde z netu obrázky alb nové, naprosto nijak nekorespondující s autorem/albem/skladbou? Proč stávající uložený obrázek nahrazují v podstatě random obrázkem z netu? Více info na MS Dev fóru
HonzaBRR
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 265
Registrován: sob črc 27, 2013 7:39
Zařízení: Nokia Lumia 720

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od HonzaBRR »

Kromě již nade mnou popsaných věcí, se kterými plně souhlasím, doplňuji...

Kalendář:
Jeden krok vpřed a spoustu vzad. Výborný je nový týdenní náhled. Chybějící agenda je pro mě nepochopitelná.
Příklad: Rychle chci zjistit, kdy mi končí platnost Opencard. Je to 8.7.2014. Dříve se stačilo podívat na agendu a nalezení bylo otázkou okamžiku. Nově musím přes týdenní náhled (jediné zobrazení, ve kterém lze úkoly přečíst) listovat od dubna až do července. Kdybych to přejel, musím hledat znovu. Naprosto nepraktická věc. Zkoušel jsem datum vyhledat v Bingu, ale ten o kalendáři nemá ani potuchy.
Stále zůstalo zobrazení pouze jedné události na dlaždici. Je to kritizováno od dob WP7 a náprava žádná.

Obrázky a Onedrive:
Nově lze obrázky, videa atd. uploadovat pouze přes aplikaci Onedrive. Velmi zdlouhavé. U WP8 byla možnost sdílet integrována přímo do systému. Hromadné zálohování pro mě není řešením.

Vzhled dlaždic s ne-Outlookovými účty:
U WP8 byla na dlaždici u každého účtu (Gmail, Seznam...) jinak vypadající obálka. Nově má každý účet prázdnou obálku. To je velmi nepřehledné zejména u Glance screen zobrazení a u malých dlaždic.
l0lz
smartguru
smartguru
Příspěvky: 517
Registrován: úte pro 17, 2013 18:05
Zařízení: iPhone 6S, Surface Pro 3, Lenovo A7000

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od l0lz »

Tak čo sa tyka chodu systému som bol natom podobne ako Mceza, hnet po aktualizaci bol telefon zasekaný pomalý, neskôr sa to zlepšilo.
Prijemnym prekvapenim/zlepšením je:
IE 11, gestá, rýchlosť, po reštarte si už pamätá heslá, a vie mať už otvorený ch viac ako 6 kariet.

Multitasking, trochu zlepšené

Animacie su rychlejšie, ale tie čo sa občas sekaly/zadrhavali tak su plynulé a tie čo išli super napr. Kontrola pamäte tak seká ako fras.

• a dalšie nove funkcie

Ale čo mi dosť vadí je hlavne to že niektoré systemové veci zmenili v aplikácie a tým ich totálne spomalili:

senzor úložiska: zbytočne zaberá miesto v menu, dlho sa otvára.

šetrič batérie to isté, zbytočne zaberá miesto, dlho sa otvára a dosť žerie baterku a občas sa buguje. Obrázok:Obrázek
Hudba- totalna katastrofa otvára sa strašne dlho, vždy po otvoreni vyhladava hudbu, pomaly ju načitava, radšej nebudem dalej pokračovať

XBOX GAMES - po otvoreni sa chce vždy aktualizovať, app je pomalá a velmi zasekaná a občas sa buguje: že tam vidno len farbu pozadia

Hry sa zobrazuju aj v menu, tak to je uplny fail, kedže vlastne len zbytočne zavadzaju

Notifikačné centrum: podla mna uplna zbytočnosť, ktora totalne zabila význam dlaždíc, všetko som si povypínal, lebo ta ikona hore ma len iritovala.
Jediné na čo je užitočné je na rychle zapnutie wifi a ostatnych blbostí (škoda že tam niesu mobilne data).
to mohli vyriešiť potiahnutim prsta napr. z lavej strany kde by sa vysunul tenky pas stymito blbosťami (ako na klasickom windows 8.X akurat že tam je to zprava) ale to už riešiť nebudem.


Takže pre mna je to take... Niečo zlepšili, niečo pokazali, ale dufam že čim skor chyby opravia, a veci ktore tu už niesu, vratia späť
Daniel Stiegler
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 265
Registrován: čtv čer 20, 2013 11:18
Zařízení: Lumia 1520, 920, 928, 650
Bydliště: Brno, South Moravia

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od Daniel Stiegler »

Microsoft account
+ Konečně se uživatelé nemusejí bát dvoufázového ověření. V předchozí verzi se musel zadávat jiný kód než klasické heslo pro spárování účtu. Windows Phone 8.1 Developer Preview nabízejí možnost ověření dle předvolených možností (SMS, CALL, App).
Start Screen
- Očekával jsem funkci na úpravu více live tile najednou.
Speed dial
+ Možnost předvolit si kontakty pro rychlé zavolání.
IE11
+ Nejsem si jistý, jestli už bylo psáno, ale synchronizace tabů s Windows Phone a Windows je super věc.
+ gesta pro vracení se zpět a vpřed
CORTANA
+ Umí ovládat systémové funkce, jako data apod. což vidím jako klad.
+ - Synchronizace nastavení, ale ne všeho. Například „interest“ se synchronizují, „inner circle“ zase ne.
Theme
+ Synchronizace zvoleného tématu napříč Windows Phone a Windows
Virtual Machine
- Viděl jsem nastavení pro USB, které ale nevidím v tomto sestavení.
Bing Vision
- Funkce která je, ale je schovaná ve fotoaparátu. To mi přijde jako dost nešťastné. Cortana umí některé funkce z Bing viz analyzování hudby, klidně by tam mohla být ještě funkce Bing Vision.
Xbox Music, Xbox Video
+- Asi máme co jsme chtěli, přehrávač který bude dostávat aktualizace časti než jen při aktualizování celého systému. Na druhou stranu ta pěkná Live Tile při přehrávání hudby mi bude chybět.
Windows Phone & Windows
+ Ta provázanost obou systému prostě COOL i snad za cenu, že Windows Phone pomalu přicházejí o integrované výhody.
Windows Live Messenger
? Zajímalo by mě, kde je možné v systému nastavit offline stav pro službu Windows Live Messenger, protože očividně tam chat musí být kvůli ROOM.

Obrázek #ukazWP
mceza

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od mceza »

Musím pochválit skvělou funkci Quiet Hours.

Naše škola umožňuje z informačního systému vyexportoval kalendář. Ten jsem si následně naimportoval do kalendáře outlooku. To už používám dlouho.

Nyní ale Quiet Hours umožňuje nastavit automaticky tichý režim právě podle kalendáře. Takže není třeba ručně vypínat vyzvánění. Ať už máte ručně vkládané události nebo nějak hromadně (import do kalendáře, synchronizace např. s firemním Exchange atd.), tak telefon se může automaticky přepínat do tichého režimu.

Alespoň mě tak často nerozčiluje nemožnost ztlumit všechny zvuky jako "za stara" :-)
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od Daniel Fibikar »

Moje sumarizace WP8.1 z pohledu uživatele.

People Hub, Messages hub, dialer
Proběhli zde velké změny, které vyvolali hodně povyku, hlavně u lidí velmi často konzumujích obsah ze sociálních sítí. Já osobně integraci nijak zvlášť nikdy nevyužíval, nebyla dostatečná, neumožnila mi ani ukázat kdo mi dal "like" k fotce. Její změnu ve WP8.1, kdy došlo k "integrování" sociálních sítí pomocí aplikačního rozhraní skrze aplikaci mi připadá daleko elegantnější. Nebudeme muset čekat 2 roky na aktualizaci, protože Facebook či Twitter změnili způsob vkládání něčeho apod. Je to cesta menšího odporu, ale i tak stále v People hubu vidíme aktualizace statusů, stejně tak u jednotlivých kontaktů vidíme aktualizace statusů, lze na ně odpovídat i jim dát like, z mého pohledu je to takto dostačující.

Z messages hubu zmizelo propojení s live messengerem a facebook messengerem, tedy messages hub je již pouze na SMS, přibyla funkce mute, která zakáže oznámení pro část konverzace.

Dialer dostal konečně dostal možnost zobrazit délku hovoru, přibyla možnost přidat si kontakty do rychlého vytáčení, jinak se z mého pohledu nic nezměnilo, vyhledávání přímo v číselníku není možné. Za zmíňku stojí pouze možnost při hovoru rychle přepnout na skype video hovor, ale tuším, že to se současnou aplikací Skype nefunguje (čeká se na update).

Start screen

Zde se událo pár změn, které se ale ukazují být dosti významnými. Lze nastavit vlastní tapetu, která se zobrazí pod dlaždicí, které zprůhlední (nepodporují všechny aplikace). Vypadá to efektivně a lze si tak telefon pěkně upravit k obrazu svému. Dále přibyla možnost aktualizovat dlaždice po 1 minutě, což je změna vítaná pro vývojaře. Pro zařízení s menším displejem přibyla možnost zobrazi si ještě další sloupec dlaždic, ale na menších displejích mi to nepřipadá velmi použitelné.

Inteligentní data, inteligentní WiFi, inteligentní úložiště, spořič baterie

Inteligentní data jsou známé i z předchozích verzí jako "data sense", tato aplikace umožňuje sledování FUPu, nastavíte si jak často a kdy se obnovuje FUP a jakou velikost FUP máte a v této aplikaci vidíte, která aplikace stáhla kolik dat přes WiFi či data a kolik Vám ještě zbývá z FUP, což je řekl bych velmi uživatečné. Aplikace dokáže taktéž hlídat a omezovat chytře přenosy dat na pozadí, aby šetřila FUP.

Inteligentní WiFi je novinkou, kterou osobně nevyužívám, ale předpokládám, že si najde své příznivce. Dokáže se automaticky připojovat k WiFi hotspotům, případně se i do sítě rovnou přihlásit či poskytnou vaše údaje, dokáže taktéž sdílet WiFi sítě s různými sociálními sítěmi či kontakty.

Inteligentní úložiště je věc, kterou já osobně vůbec neřeším, lze si tam nastavit kam (pam. karta či interní paměť) instalovat aplikace, podcasty, fotky apod. a samozřejmě si můžete zobrazit které aplikace zabírají místo a kolik.

Spořič baterie hlídá využítí aplikací a lze si v něm nastavovat, které aplikace poběží na pozadí.

Notifikační centrum (action center)

Asi největší novinkou, které nás v ČR zajímá. Roletku lze vytáhnout z horní části displeje a lze jí takto vytáhnout, ze kterékoliv obrazovky (i lock screenu pokud je povoleno) a to včetně her. Co mě osobně ale hlava nepobírá je, proč se nepřeklápí přepínače při přetočení orientace. Přepínačů je možno nastavit 5 u L1520 a nižších řad pouze 4. Vybrat si lze pouze z přednastavených mezi kterými bohužel chybí přepínač datového připojení. Proč mě volba Bluetooth při dvojtém poklepání nepřenese do nastavení BT taktéž nechápu. Aplikace, které podporují notifikační centrum tedy zobrazují své notifikace jak na dlaždici tak v notifikačním centru a lze je jednodušše odstranit i pokud jich je více z jedné aplikace. Funguje to vcelku spolehlivě. Dále lze samozřejmě nastavit zda-li aplikace bude zobrazovat notifikace či bude vydávat notifikační zvuk a můžete si jej i přizpůsobit.

Oddělená hlasitost

Ano, konečně se zde můžete všichni chytit za ruce a milovat se. MS vyslyšel prosíku zákazníků a nyní je tedy možné oddělovat hlasitost pro vyzvání a pro aplikace a média (taktéž lze nastavovat hlasitost pro BT zařízení). Funguje to správně, vyřešené je to taktéž efektně. Osobně mi nevadí, že musím ztlumovat hlasitost 2 kliky (tedy jak vyzvánění tak média naráz neutlumíte), ale pochopím pokud to někomu vadí.

Internet Explorer

Pro mě osobně vážně výborná vylepšení, na která jsem čekal. Nyní lze konečně stahovat a nahrávat na web soubory ! IE dokáže využít režim čtení, ve kterém Vám zpříjemní čtení článků na webu a tento režim je taktéž nastavitelný (velikost písma, barva pozadí).IE si pamatuje hesla, konečně. Změny v designu jsou minimální, resp. co pozoruji, tak snad jen tlačítko pro refresh stránky se přesunulo do adresního řádku. Co se týká absence tlačítka vpřed, které v IE chybělo, tak nyní je to efektivně vyřešeno gestem do strany a takto se lze samozřejmě i vrátit na předchozí web. Můžeme konečně synchronizovat záložky se stolním IE a synchronizovat i hesla mezi zařízeními.

Můj osobní dojem

Určitě jsem nezvládl obsáhnout všechny novinky, ale to není ani mým cílem, nakolik článků o WP8.1 je na smartmanii hodně.

Osobně všechny změny vítám a adaptuji se na systém velmi dobře, některé věci jsou mi záhadou, ale není jich moc a doufám, že některá z dalších verzí systémů přinese drobné doladění detailů, jako jsou přepínače v action centru. Vítám inteligentní data a spořič baterie. Mrzí mě trošku chaos v nabídkách nastavení, kde mi chybí trošku logika věci, tady by MS mohlo trošku na setřídění nabídek zapracovat.
Uživatelský avatar
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1099
Registrován: úte úno 09, 2010 15:28
Zařízení: Sony Xperia M2, iPad Mini 32GB

Postřehy a dojmy z Windows Phone 8.1 (přehledně)

Příspěvek od Cheetah007 »

1.
Chybi mi vice prepinacu v action center, uvital bych predevsim data a take procenta aby byly zobrazene vedle baterie a nebylo nutne stahovat roletku.

2.
Oddelena hlasitost je fajn jednotna u WP8 mi nevyhovovala, jeste bych uvital oddelene nastaveni hlasitosti systemovych zvuku, mam aktivni "klapani" klavesnice pri psani a kdyz je hlasitost vyzvaneni na 9-10/10 je to neprijemne.
Chybi mi tlacitko co bylo vpravo nahore k rychlemu prepinani vyzvaneni+vibrace,vibrace a tichy.
Zvuk co se ozve pri pripojeni ke kabelu je odporny meli nechat ten puvodni.

3.
Zamrzi ze odstranili integrovany fb a chat ja si na to zvyknul.

4.
Nelibi se mi soucasna podoba aplikace Fotky, ta starsi v WP8 mi prisla lepsi.

5.
V historii poslednich hovoru je konecne u kazdeho podrobne info o delce jeho trvani.

Rychlost systemu je jinak vyborna a lepsi nez u WP8 animace jsou sviznejsi a celkova odezva perfektni.
Odpovědět

Zpět na „Windows Phone 8.x“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 85 hostů