Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Odpovědět
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od Vlasta W. »

V souvislosti s aktualizací na Windows Phone 7.5 (Mango) se Windows Phone sekce fóra Smartmanie zaplnila dotazy začátečníků na této platformě. Nikoho nebaví neustále dokola složitě odpovídat na ty samé otázky, proto jsem připravil tento přehled základních úkonů, které byste měli ideálně po pořízení Windows telefonu první generace provést. Diskuzní vlákno v tomto návodu je otevřené, budu ho však striktně moderovat tak, aby sloužilo pouze k upřesnění a doplnění tohoto článku.

Kterých zařízení se tento text týká? Obecně jde o Windows Phone zařízení první generace dostupná na evropském trhu. Konkrétně HTC HD7, Trophy, Mozart, 7 Pro, Samsung Omnia 7, Dell Venue Pro a LG Optimus 7. Zařízení druhé generace (HTC Titan, Radar, Samsung Omnia W apod.) jsou na českém trhu oficiálně dodávána s Windows Phone 7.5 (7.1.7720.68) včetně české lokalizace.

Než telefon zapnete

Přečtěte si tento text... http://smartmania.cz/forum/viewtopic.ph ... 69#p219069" onclick="window.open(this.href);return false;

Nastavení Zune software

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=64CznJSx64g[/youtube]

Jaké verze Windows Phone 7 aktuálně rozlišujeme?

Většina telefonů první generace byla prodávána s Windows Phone ve verzi 7.0.7004. Poslední čtyřčíslí je číslo sestavení, někdy bývá používáno pouze to. První větší aktualizace, která do systému přidala např. podporu pro práci se schránkou, nesla číslo 7.0.7390 a kódové označení NoDo. Druhá velká aktualizace, která byla oficiálně vypuštěna 27. 9. 2011, přinesla zhruba 500 změn včetně podpory češtiny a zpřístupnění Marketplace pro české uživatele. Označena byla jako 7.1.7720.68, kódové označení Mango. S vydáním Manga je verze Windows Phone uváděna nově jako 7.5.

Kromě zmíněných se můžete setkat ještě s dalšími verzemi, např. 7008, 7392, 7403, 7740 apod. To jsou obvykle menší aktualizace vydávané v mezidobí mezi velkými aktualizacemi. Verze 7661 a 7712 byly beta verze Manga a v číslování oficiálních verzí produktu se tudíž dnes nevyskytují. Případné návody, na které na netu narazíte, které se jich týkají, mohou a nemusí analogicky fungovat na finálním Mangu 7720, resp. na aktualizovaném Mangu 7740.

Co bych měl udělat po koupi Windows telefonu?

Zálohovat, zálohovat, zálohovat! Při každé aktualizaci Windows Phone je vytvořena záloha, která je však při další aktualizaci přepsána. Protože aktuálně je možné odemykat pro nahrávání aplikací pouze některé verze, je vždy vhodné mít uloženou vlastní zálohu přístroje. Zálohu najdete ve složce C:\Users\jmeno_uzivatele\AppData\Local\Microsoft\Windows Phone Update. Zde se nachází složka pojmenovaná řetězcem číslic a písmen. Celou tuto složku si před každou aktualizací zkopírujte do jiného umístění, jinak bude přepsána. Pokud své zálohy nemáte a potřebujete starší verzi Windows Phone, nezbyde vám než flashovat ROM.

Záloha se dá vyvolat i ručně bez potřeby aktualizace. Návod zde

Odemčení zařízení

Účelem odemykání Windows Phone zařízení je nahrávání aplikací jinou cestou než z oficiálního Marketplace. Tento proces se v hantýrce windowsfouňáků nazývá sideloading aplikací. Řadu aplikací lze získat v podobě XAP souboru, což je vlastně ZIP archív obsahující soubory aplikace, který je ale potřeba v telefonu nainstalovat (tzv. deploynout). Aby byl sideloading aplikací možný, je nutné mít telefon odemčený pro instalaci nepodepsaných aplikací. K tomu vede několik cest.

První možností je využití oficiálních nástrojů Microsoftu. Pokud se zaregistrujete jako vývojář Windows Phone aplikací (http://create.msdn.com" onclick="window.open(this.href);return false;), máte možnost telefon odemknout zcela oficiálně prostřednictvím nástrojů dodávaných Microsoftem. Registrace vývojáře stojí 99 amerických dolarů na rok a umožní vám sideloadovat až 10 aplikací. Studenti registrovaní v programu DreamSpark mají registraci zdarma, ale sideloadovat mohou pouze 3 aplikace.

Druhou možností je neoficiální unlock, který se musí vždy skládat ze samotného unlocku a zabránění znovuzamčení, které by se jinak provedlo při každém připojení telefonu k Zune softwaru. Rovněž je možné zvýšit limit pro počet sideloadovaných aplikací. Neoficiální unlock se provádí nástrojem Chevron WP7 (POZOR! Chevron WP7 není totéž, co Chevron WP7 Labs!), který však funguje pouze na Windows Phone do verze 7008! Při instalaci WP 7720 Mango dojde obvykle ke znovuzamčení zařízení.

Znovuzamčení zařízení

Při aktualizaci na verzi 7.1.7720 Mango se telefon bez ohledu na předchozí odemčení znovu zamkne. Oficiální odemčení stačí zopakovat, neoficiální v tuto chvíli vyžaduje poměrně pracné hackování. Ověřené postupy existují pro přístroje Samsung, LG i HTC. doplnit návody

Instalace (sideload homebrew) aplikací

Jak funguje unlock?
Všechny typy unlocků fungují tak, že změní v systému pár záznamů v registru, díky čemuž systém ví, že smí povolit instalaci balíčků XAP.

Jak se instalují (sideloadují) aplikace?
Aplikace je potřeba do telefonu "deploy-nout" - nainstalovat. To je třeba udělat nějakým nástrojem pro to určeným. Například ve Windows Phone SDK je nástroj Application Deployment, další jsou třeba Multiple XAP Installer, Tom's XAP Installer, Honebrew Windows Phone 7 Market - Universal Client (XAPDeployX), EzDeploy a jistě existují mnohé další.

Kde lze stáhnout homebrew (neoficiální) aplikace?
Stahují se tam, kde je jejich autoři vydají. Většinou je lze najít na XDA, sem tam se nějaká objeví na jiných fórech, někdy i tady.

Kolik takových aplikací je?
Je jich málo. Odemykání je určeno pro amatérské programátory, kteří chtějí pro Windows Phone vyvíjet. Stáhnout tak většinou lze aplikace, které a) jsou betaverze a autor je potřebuje otestovat, b) autor je z nějakého důvodu nechtěl vydat na Marketplace, c) aplikace z nějakého důvodu nebyla přijata do Marketplace - ať již proto, že je to třeba klient pro pornostránky, nebo aplikace provádí nepovolené zásahy do systému (oboje Microsoft zakazuje), d) jsou warez.

Co je to vlastně XAP?
XAP je soubor. Je to instalační balíček se všemi potřebnými soubory aplikace či hry. Ve skutečnosti je to jen ZIP balík s přejmenovanou příponou. Při přejmenování přípony na ZIP jej lze normálně rozbalit a třeba upravovat.

Čeština v zařízení

Českou lokalizaci obsahuje poprvé verze 7.1.7720, tzv. Mango. Aktivovat ji však je třeba ještě před instalací této aktualizace. Češtinu zapnete v registrech, kde v klíči HKLM\MUI\Available vytvoříte novou hodnotu nazvanou "0405" a obsahující řetězec "Czech". Díky této hodnotě se Windows Phone 7.1.7720 Mango nainstaluje včetně české lokalizace.

Abyste mohli editovat registry, musíte nainstalovat editor registrů či zápis provést pomocí zavedení ProvXML specializovanou aplikací či nástrojem pro nastavení mobilního datového připojení. První možnost je výrazně snazší, pro obě je však třeba mít telefon odemčený pro sideloading aplikací.

Pro uživatele s Mangem: V tomto tématu naleznete návod pro instalaci češtiny přímo do Windows Phone 7.5 Mango.

Tento text je v neustálém vývoji, proto omluvte prázdná místa, která se v něm nacházejí a která budu postupně - ve spolupráci s dalšími aktivními uživateli Windows Phone, doufejme - doplňovat. Těším se na vaše upozornění a tipy, kde co změnit, abychom společně předešli neustálému opakování začátečnických otázek ve fóru. Poslední aktualizace 7. 1. 2011
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Fakjů aneb často kladené otázky

Příspěvek od Vlasta W. »

Fakjů aneb často kladené otázky

Hej, jaktože ještě nemám Mango? Jak je to s updatem?
Update na Mango je distribuován ve vlnách. 27. 9. 2011 jej dostalo asi 10 % uživatelů WP7, následující týden ho obdrží celkem asi 25 % uživatelů, za další dva týdny celkem asi 99 % uživatelů. Výjimkou jsou brandované telefony u některých operátorů, kde může být Mango v nedohlednu. Microsoft nabízí přehlednou tabulku s plánem aktualizací.

Jde nějak získat Mango bez čekání?
Pokud nemáte brandovaný telefon, tak ano. Zkuste připojit telefon (vypnuté Wi-Fi, datové přenosy klidně zapnuté), nechat ho načíst v Zune software a přejděte na Nastavení - Telefon. Otevřete si ve Windows ovládací panel Síťová připojení (v hledání v nabídce start napište "Síťov" a ve výsledcích vyberte Zobrazit síťová připojení) a nastavte si okno tak, aby připojení, které vás připojuje k internetu bylo viditelné vedle okna Zune software. Následně klikněte v Zune na položku Aktualizace a zhruba po jedné vteřině klikněte pravým tlačítkem na ikonku připojení, které vás připojuje k internetu, a vyberte Zakázat. Pokud se vám tento postup povede správně, Zune vám nabídne aktualizaci. Klikněte Aktualizovat a než budete pokračovat v černém okně, znovu povolte své internetové připojení. Pokud jej nepovolíte, aktualizace skončí s chybou a vy si tento postup zopakujete.

Jde takto vynutit Mango pro brandované telefony?
Ano, pokud je debrandujete. To může být poměrně složitý a riskantní proces. Návody nicméně jsou na webu k dispozici.

Mám Windows Phone 7.1.7720 Mango. Jak přístroj odemknu pro nahrávání aplikací?
Postupy zatím existují pouze pro zařízení Samsungu a LG. doplnit návody

Nainstaloval jsem aktualizaci 7.1.7720 Mango a nemám v telefonu češtinu. Jak ji zapnu?
Nijak. Češtinu je třeba zapnout PŘED aktualizací na Mango. Obnovte zálohu starší verze, zapněte češtinu a znovu aktualizujte na Mango.

Jak obnovit zálohu starší verze Windows Phone?
V Zune software na stránce Nastavení - Telefon - Aktualizace je vždy k dispozici záloha vytvořená při poslední aktualizaci telefonu.
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Dále by vás mohlo zajímat...

Příspěvek od Vlasta W. »

Dále by vás mohlo zajímat...

Jak je to se sdílením připojení prostřednictvím vytvoření Wi-Fi přístupového bodu?
Tuto funkci (tzv. tethering) přinesla Windows Phone 7.5 (7.1.7720, Mango). Podporována bude na všech zařízeních vydaných po vydání Manga, avšak u brandovaných telefonů bude její dostupnost záviset na rozhodnutí operátora. Pokud je váš telefon vyrobený před Mangem, nebo váš operátor tuto možnost nenabízí, je tu pro některé modely možnost jejího doplnění:

Samsung Omnia 7, Samsung Focus: http://smartmania.cz/forum/viewtopic.ph ... 81#p226381" onclick="window.open(this.href);return false;
HTC HD7, Trophy, Mozart, 7 Pro: Zařízení v tuto chvíli tethering přes Wi-Fi oficiálně nepodporují. Existuje určitá možnost, že podpora bude v budoucnu přidána aktualizací firmwaru (ovladačů Wi-Fi čipsetu) výrobcem. Pro některá zařízení (Mozart, 7 Pro) je podpora tehetheringu v neoficiálních ROM.
LG: Výrobce v současné době provádí postupnou aktualizaci přístrojů - doplňuje podporu tetheringu.
Dell: Zařízení v tuto chvíli tethering přes Wi-Fi nepodporují.
OndraSter
nováček
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: pon zář 26, 2011 15:06
Zařízení: Sammy Omnia 7 16GB

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od OndraSter »

Debrandování pro aktualizace je otázka změnění dvou nebo tří hodnot v registru (hodnoty převzané z UK Retail):

Kód: Vybrat vše

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Platform\DeviceTargetingInfo]
   "MobileOperator"="000-88" 
   "MODeviceName"="OMNIA7" 
   "OEMDeviceName"="OMNIA7" 

A taky se do fakjů dá připsat nový unlock - WiFi hotspot - http://bit.ly/n2BWyd" onclick="window.open(this.href);return false;
karelchadim
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 490
Registrován: stř říj 05, 2011 7:16
Zařízení: P9 lite|P8 lite|Lumia 830|HTC 8x|LG Optimus 7

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od karelchadim »

Ještě bych doplnil nastavení vlastních vyzváněcích melodií, vzhledem k tomu, že to není moc intuitivní, myslím, že se může hodit.

Je nutné mít správný formát audio souboru, který je možné přiřadit (MP3 nebo WMA). Potom délka, velikost skladby, která nesmí překročit 39 vteřin, 1 MB. Pak nastavit správnou kategorii v Zune.
V Zune se přepněte do záložky Kolekce->Hudba->Žánry. Vyberte soubor, který chcete nastavit (ve složce, která je synchronizována se Zune, aby se zobrazil v přehledu skladeb), klikněte pravým tlačítkem myši a vyberte Upravit.
Do pole Žánr napište Ringtone a potvrďte OK. Proveďte synchronizaci s telefonem. Jděte do nastavení v vyzvánění v telefonu a zde najdete vlastní vyzvánění.
nofu
smartguru
smartguru
Příspěvky: 701
Registrován: úte říj 04, 2011 12:56
Zařízení: Dell Venue Pro

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od nofu »

karelchadim
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 490
Registrován: stř říj 05, 2011 7:16
Zařízení: P9 lite|P8 lite|Lumia 830|HTC 8x|LG Optimus 7

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od karelchadim »

Dnes se mi na telefonu objevila notifikace s aktualizací, bude to zřejmě aktualizace post Mango přidávající podporu WiFi tetheringu. Před instalací Manga jsem si bohužel neudělal úpravu v registrech tak aby se mango nainstalovalo včetně češtiny, dotaz tedy zní: Existuje nějaká šance, že by šlo tuto úpravu provést v Mangu a po novém updatu tak jazyk do telefonu dodatečně nainstalovat?
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od Vlasta W. »

Obávám se, že ne.
speedysek
nováček
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: čtv pro 08, 2011 20:52
Zařízení: HTC HD7

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od speedysek »

Zdravím,

Můžu se zeptat dá se WP nějak odemnout aby se mohli stahovat zdarma aplikace a hry ? Tak jako je např. JailBreak na iOS ? Díky
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od Vlasta W. »

Tys první příspěvek tohoto vlákna nečetl, že?
pavlinka206
nováček
nováček
Příspěvky: 24
Registrován: ned srp 28, 2011 17:05
Zařízení: Samsung

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od pavlinka206 »

ahoj,nevíte co s rím když mi nejde se přihlásit na windows live v tel? zadám mail,heslo a toto mi to napíše,chce to po mě nějaké číslo :

Snažili jsme se aktivovat v telefonu, aniž by vás znepokojuje, ale něco pokazilo, a tak potřebujeme více informací, než budeme moci pokračovat. Stiskněte tlačítko Zavřít a dobře vysvětlit.

Tam byl problém při nastavování účtu Windows Live ID na telefonu a je třeba zavolat activion kód do konce setup.You mohou volat zákaznický servis pro získání kódu, zadejte jej here.If stisknete tlačítko SKIP, dobře víte, že příště děláte něco, co vyžaduje activion, takže pak můžete volat.
Uživatelský avatar
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2935
Registrován: pát srp 26, 2011 9:53
Zařízení: Nokia Lumia 950XL
Bydliště: Internet (a občas Praha)

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od mimonaut »

je ten telefon z oficiální distribuce? napadá mne, jestli není nějak bloknutej..
Uživatelský avatar
Petulinek
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1849
Registrován: stř lis 11, 2009 21:46
Zařízení: iP 8+
Bydliště: Praha

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od Petulinek »

Tohle dělá neofiko ROMka při pokusu o aktivaci, musí se zadat aktivační kod ručně
pavlinka206
nováček
nováček
Příspěvky: 24
Registrován: ned srp 28, 2011 17:05
Zařízení: Samsung

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od pavlinka206 »

a jak přijdu ke kodu? mám telefon koupenej od t-mobile z čr,ale je angličtině ,je to asi 14 dní co ho mám po opravě a měnili mi základní desku,takže nevím.
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9220
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: ---
Bydliště: Praha

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od Jiří Hrma »

Kód se dodává s telefonem - měl by být na kartičce v balení. Pokud ne, kontaktoval bych T-Mobile.
pavlinka206
nováček
nováček
Příspěvky: 24
Registrován: ned srp 28, 2011 17:05
Zařízení: Samsung

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od pavlinka206 »

v balení mám jen záruční list a tam jsem žádný kon nenašla. Myslíte,že bych měla zajít do t.mobile?
karelchadim
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 490
Registrován: stř říj 05, 2011 7:16
Zařízení: P9 lite|P8 lite|Lumia 830|HTC 8x|LG Optimus 7

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od karelchadim »

Bylo by vhodné do prvního příspěvku k češtině doplnit tento odkaz. http://smartmania.cz/forum/viewtopic.php?f=136&t=27580
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9220
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: ---
Bydliště: Praha

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od Jiří Hrma »

už je to doplněné, díky :)
TomasSX1
moderátor
moderátor
Příspěvky: 545
Registrován: pát črc 08, 2005 23:14
Zařízení: Lumia 950XL DS White / Lumia 920 White

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od TomasSX1 »

WP ma thetering len cez Wifi..thetering cez kabel nefunguje
Uživatelský avatar
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2935
Registrován: pát srp 26, 2011 9:53
Zařízení: Nokia Lumia 950XL
Bydliště: Internet (a občas Praha)

Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone

Příspěvek od mimonaut »

to není tak úplně pravda. Tady je třeba návod od Radka Hulána, jak zprovoznit sdílení internetu z telefonu do kompu pomocí USB (pro omnie7)
Odpovědět

Zpět na „Windows Phone 8.x“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů