HTC Sensation: Uživatelská recenze

Diskuze věnovaná prvnímu dvoujádrovému telefonu od HTC
Jindřich Veselý

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od Jindřich Veselý »

HTC Sensation: Uživatelská recenze
Předem se omlouvám že je bez fotek (budou doplněny) a bez screenu, ale vzhledem k mé nemoci sem neměl chuť se zbytečně pohybovat a dělat je. Budou doplněny.

Obrázek Obrázek Obrázek

Přibližně před rokem se dostal na náš trh mobilní telefon HTC Desire HD, který byl v tu dobu vlajkovou lodí HTC. Toto už v tuto chvíli není pár dní pravda, díky začátku prodeje nového modelu HTC Sensation. Pojďme se tedy na něj podívat :)

Obrázek

Telefon dostanete v klasické krabičce, která oproti starším modelům je v černé barvě a vypadá díky tomu mnohem lépe. V krabici kromě samotného telefonu najdete baterii s 1520 mAh, Micro SD kartu s kapacitou 8GB (Class 4), USB synchronizační kabel který slouží i pro nabíjení, konektor do zásuvky s USB vstupem, sluchátka a několik manuálů. Pojďme se tedy podívat na přístroj samotný.

Vzhled a zpracování
Design telefonu je skoro stejný jako poslední dobou většina telefonů od HTC. Oproti například Desire HD je však více zakulacený po stranách a není to taková “cihla”. Pochvalu si rozhodne zaslouzi systém otevírání telefonu, který například u Desire HD si vyslech hodně záporné hodnocení díky špatně sedícím dílům. Toho se u Sensation vyhnuli tím, že pokud chcete vyměnit baterii, SIMku nebo paměťovou kartu, sundaváte celý zadní kryt, který přesahuje až do přední části mobilu. Když zadní kryt sundáme, zůstane nám pouze displej a pak samotné vnitřnosti telefonu. Díky tomu sem na telefonu nepozoroval ani žádné vrzání dílů při práci.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=la2_e9Djp0I[/youtube]

Na přední čísti telefonu nalezneme 4,3” Super LCD displej s qHD rozlišením (540x960 px), který je samozřejmně pokrytý sklíčkem Gorilla Glass, tudíž se nemusíte bát poškrábání nebo rozbití displeje. Pod displejem najdeme čtveřici dotykových kláves (Domů, menu, zpět a hledat). Přímo nad displejem máme umístěno logo HTC a nad ním je otvor reproduktoru, pod kterým se schovává informační dioda. Nalevo od něj najdeme senzor světla a nadruhé straně kameru pro videohovory která dokáže snímat video a fotky v rozlišení VGA. Na vrchní straně telefonu najdeme klasicky zapínací tlačítko a 3,5mm jack, na pravé straně je ovládání hlasitosti a konektor micro USB pro připojení nabíječky, datového kabelu nebo redukce na HDMI (která bohužel není součástí balení). Na pravé straně není nic a na dolní nalezneme jen tlačítko pro sundání zadního krytu.

Procesor a výkon
HTC Sensation dostalo do útrob dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon (MSM 8260) na frekvenci 1,2 GHz který pohání systém Android ve verzi 2.3.3 s grafickou nástavbou HTC Sense v nové verzi 3.0. Díky tomuto procesoru v kombinaci s pamětí 768 RAM je systém i aplikace plynulé. Za celou dobu používání sem nezaznamenal jediné zaseknutí systému nebo aplikace. O grafickou akceleraci se pak stará čip Adreno 220, tudíž ani v případě her se nemusíme bát že by je telefon nezvládal.

Telefon kromě toho obsahuje i 1GB paměť pro data, která je rozšiřitelná pomocí Micro SD, tudíž není potřeba se bát nedostatku místa například na nainstalované aplikace.

V testech jsou výsledky pro Sensation následující:
Linpack
MFLOPS: 46.719
Time: 1,79sec
Norm res: 5.68

Quadrant: 1988

Neocore: 60.2 fps

Vzhledem k tomu že Android 2.3.3 není optimalizovaný pro dual-core procesory, dá se očekávat po aktualizaci nárůst výkonu.

Displej
většinu telefonu zabírá 4,3” displej s rozlišením qHD. Toto je vůbec poprve co HTC toto rozlišení nasadilo. Vzhledem k tomu to přináší i spousty nevýhod, ale o těch až v sekci Software a multimédia. Displej samotný je jemný, ma příjemné podání barev a dobře se ovládá. HTC v tomto případě přišlo ještě s jednou novinkou, a tou je propadnutý displej. Jedná se o to že displej je cca milimetr až dva pod úrovní přední části telefonu. Je to z toho důvodu, aby pokud telefon položíte displejem dolu se nepoškrábal. Zezačátku sem se toho trošku bál, ale po pár minutác práce s telefonem to přestanete vnímat. Jak už sem uvedl, displej chrání odolné sklo Gorilla glass. Displej je dobře čitelný i za přímého slunce s automatickým podsvětlením. Podsvětlení si samozřejmnš můžete nastavit i ručně v nastavení, ale u tohoto telefonu sem tu potřebu neměl, automatická regulace funguje dobře.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=COi4S1yoyO4[/youtube]

Konektivita
Telefon nabízi klasicky možnost připojení přez WiFI a to i v poslední verzi n (802.11 b/g/n). HTC zde udělalo velký pokrok v kvalitě příjmu signálu a tak i na místech, kde už jsem s Desire HD signál neměl se Sensation stále drží připojen. Dále je zde Bluetooth ve verzi 3.0 s podporou A2DP, FTP, OSS a dalšíma standartníma profilama. Jako bonus HTC přidává podporu DLNA, o té více v Software a multimédia. Samozřejmostí je propojení a synchronizace s Vaším účtem Google, Facebookem, Twitterem, Flickrem a Youtubem.

Telefonování
HTC Sensation nevybočuje z řady předchozích telefonů a telefonní část vypadá uplně stejně jako vždy. Při zadávání je možné hledat podle začátku telefonního čísla, podle jména nebo jen vytočit číslo které ještě nemáte uložené. V tom případě se Vás telefon po ukončení hovoru dotáže zda chcete číslo uložit k již existujícímu kontaktu nebo jako nový kontakt. Telefonní seznam se dokáže i synchronizovat se službama Facebook a Twitter, tudíž pokud máte vyplněné údaje, nabídne Vám to propojení kontaktů a jejich následnou synchronizaci která obsahuje fotku, telefonní číslo z Facebooku, emal a narozeniny. Hlasitost reproduktoru při hovoru je dostačující a při zesílení na maximální hlasitost slyší hovor i okolí. Další z “fíčurek” HTC je hlasitý hovor, který se standartně dá zapnou kliknutím na tlačítko. HTC přidalo možnost automatického zapnutí pokud při hovoru otočíte telefon displejem dolu. V tu chvíli se automaticky přepne na hlasité handsfree, jeho vypnutí probíhá buď ukončením hovoru, nebo otočením telefonu zpět. Hlasité handsfree je na standartní úrovni, ale během jízdy autem na komunikaci nestačí a je potřeba použít externí popř. přiložené sluchátka s mikrofonem.

Baterie a výdrž
Baterie má kapacitu 1520 mAh a výrobce udává výdrž při hovoru kolem osmi hodin. Jak už víme tak toto jsou hodnoty které jsou reálné maximálne v laboratořích HTC pri vypnutí všech ostatních funkcí telefonu. Reálná výdrž telefonu pří hovoru a zapnutých datech je kolem 6 hodin. Při nonstop zapnutých datových přenosech, GPS a podsvětlení na maximum jsem se s telefonem dostal na úctyhodných 5hodin a 13minut. Při tomto testu byla zapnutá aplikace c:geo kretá nonstop stahuje mapové podklady a jiné informace, takže telefon vůbec nešetří. Tudíž při standartním používání obsahující cca 20min hovoru, půl hodiny na internetu a sem tam nějaká muzika se teoreticky dostaneme na výdrž kolem jeden a půl dne.

Fotoaparát a záznam videa
Telefon obsahuje fotoaparát s rozlišením 8MPx (3 264 × 2 448 px), kterému při šeru pomáhají dvě LED diody, Kvalita fotografií za denního světla je standartní na mobilní telefon, podání barev je věrohodné. Trošku problém nastává v šeru nabo za tmy, tam už jde kvalita fotek lehce dolů ale stále se jedná o ucházející fotky při použití přisvětlovácích diod. Kamera dokáže nahrávat video ve FullHD (1080p), kvalita obrazu i zvuku je nadprůměrná s ohledem na to že se video nahrává na mobilní telefon. Bohužel pro nahrávání FullHD nelze použít přiloženou paměťovou kartu Class4, vysledek je potom trhaný.

Telefon má zároveň přední VGA kameru která slouží převážně na videohovory. V galerii je možné na ní přepnout a udělat si fotku, ale vzhledem k tomu jaké má rozlišení a neobsahuje zaostření je opravdu použitelná pouze na videohovory.

Software a multimédia
Sensation má v sobě, jak už jsme u HTC zvyklí, předinstalováno několik aplikací. Podívejme se na ty nejzajmavější:
HTC Hub je v podstatě portál pro stahování doplňku do Sense jako jsou vzhledy, vyzvánění, pozadí apod.
Market: Jedná se o standartní market který najdete v každém androidu, zmiňuju ho z důvodu že HTC po vzoru SonyEricssonu si udělalo ze záložky moje aplikace záložku HTC, která v podstatě má stejný obsah jako je HTC Likes, tedy doporučuje uživatelům zajmavé aplikace pro jejich telefon.

Locations jsou v podstatě offline mapy včetně navigace. Navigace je od společnosti Route 66 a je kompletně integrovaná do HTC Sense, tudíž pokud máte puštěnou navigaci a někdo vám zavolá, neschodí vám to navigaci ale vyjede v dolní části proužek informující o tom kdo volá a zda chcete zvednout nebo položit. Navigace je bohužel bezplatná pouze po dobu 30ti dní, poté je potřeba zakoupit né zrovna levnou licenci.

Obrázek

Přenést je aplikace sloužicí pro import dat ze starého telefonu pomocí Bluetooth
Připojená media je aplikace umožňující fotky, hudbu nebo videa z telefonu přenést buď bezdrátové (DLNA) nebo drátově (přez redukci na HDMI) do televize, projektoru nebo jiného zobrazovacího zařízení. To samé jde udělat v galerii kde si kliknete na daný soubor a dáte “přehrát v”.

Talk je standartní google takl aplikace, zveřejňuju jí zde jen z jednoho důvodu. HTC udělalo jednu velkou chybu, telefon má sice přední kameru, ale zároveň má starou verzi talku a tudíž není možné provozovat videohovory. HTC už přislíbilo aktualizaci systému a s tím i aplikace Talk, otázkou je kdy to bude.

Wach je zajmavá služba, která nabízí možnost sledovat trailery nových filmů, možnost si za peníze půjčit, stáhnout do telefonu a podívat se na ně (v podstatě virtuální videopůjčovna). Bohužel dle informací se spuštění této služby v ČR odkládá na neurčito.

Zrcadlo je aplikace spíše pro něžné pohlaví. Využívá přední kameru kterou snímá obraz a ten ukazuje na displeji, tudíž dělá přesně to co se podle názvu dá očekávat.

Bohužel se zábavou na HTC Sensation je to horší. Vzhledem k tomu že moc telefonů nemá qHD rozlišení, spousta aplikací a her nejsou pro toto rozlišení optimalizované. V některých případech to znamená že obraz je jen oříznutý, v jiných nepůjde aplikace ani spustit. Zkoušel jsem několik her od Gameloftu které tak z 80% fungují, pouze menu samotné hry je oříznuté a samotná hra funguje standartne ve fullscreenu. Přímo od Gameloftu je již informace že první hry předělané pro qHD by se měli začít objevovat začátkem příštího týdne.

Telefon samozřejmně dokáže přehrávat video a to ve formátech 3gp, mp4, wmv a avi (tam sem rozchodil jen 2 z 10 filmů). Telefon zválá přehrávat i HD videa bez potřeby předchozí úpravy a nesetkal sem se s žádným zaseknutím.

Celkové hodnocení
HTC Sensation splňuje přesně to co se od něj jako od jednoho z nelepších telefonů na trhu očekává. Bohužel si i tohle vybírá na své ceně která se přibližuje 14 000,-. Za tuto cenu dostanete výkoný telefon s kvalitním displejem a spoustou multimediálních funkcí.
David Barborka
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 169
Registrován: pát úno 23, 2007 1:31

Něco na styl recenze

Příspěvek od David Barborka »

Děkuji za recenzi. Pěkně napsáno.
Uživatelský avatar
Daff_Cz
smartguru
smartguru
Příspěvky: 696
Registrován: čtv led 06, 2011 21:05
Zařízení: Samsung Galaxy S7 Edge, black
Bydliště: Brno

Uživatelská recenze

Příspěvek od Daff_Cz »

Chtel bych se autora teto pekne recenze zeptat, jak je na tom s kvalitou zadni systemovy repracek? Je to lepsi nez u htc desire?
TMASKA
smartguru
smartguru
Příspěvky: 581
Registrován: pát kvě 23, 2008 8:06
Zařízení: SGS2

Uživatelská recenze

Příspěvek od TMASKA »

chapu to prosim dobre dle vasi recenze ze jste spustil v avi formatu pouze 2 filmy z 10 filmu ? to je dost bida jestli to je opravdu tak , dik predem za info
David Barborka
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 169
Registrován: pát úno 23, 2007 1:31

Uživatelská recenze

Příspěvek od David Barborka »

Píše o přehrávači v základu. Na android marketu je více jak 50 přehrávačů, které přehrají i formáty o kterých si ani neslyšel :tlem:
TMASKA
smartguru
smartguru
Příspěvky: 581
Registrován: pát kvě 23, 2008 8:06
Zařízení: SGS2

Uživatelská recenze

Příspěvek od TMASKA »

no i tak to je nic moc , samsung s tim v zakladu zadne problemy nema
Pavel Vlasák
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1165
Registrován: sob úno 07, 2009 14:56
Zařízení: HTC Desire
Bydliště: Pardubice

Uživatelská recenze

Příspěvek od Pavel Vlasák »

Samsung s tím nemusí mít potíže, ale bohužel také sebou nese nějaká specifika. Mnoho aplikací a zejména her s touto značkou nepříliš spolupracuje. Na HTC lze snadno vyřešit not supported videa, ale se Samsungem je to horší..
TMASKA
smartguru
smartguru
Příspěvky: 581
Registrován: pát kvě 23, 2008 8:06
Zařízení: SGS2

Uživatelská recenze

Příspěvek od TMASKA »

muzu se jeste zeptat , vyresit jak ? ( Na HTC lze snadno vyřešit not supported videa )
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 12222
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Uživatelská recenze

Příspěvek od htcjirka »

Vyresit - prave doinstalaci prehravace..jsou tam i lepsi prehravace nez ma samsung v zakladu,takze tady bych problem nevidel.
TMASKA
smartguru
smartguru
Příspěvky: 581
Registrován: pát kvě 23, 2008 8:06
Zařízení: SGS2

Uživatelská recenze

Příspěvek od TMASKA »

ok , android zatim nemam tak se radeji ptam , jestli je to jen otazka prehravace tak to je ok , myslel jsem jestli to nahodou neni pristrojem ze seka nebo tak neco
milennium
smartstar
smartstar
Příspěvky: 879
Registrován: čtv pro 20, 2007 20:03
Zařízení: NEXUS 6 / 64GB
Bydliště: Kutná Hora

Uživatelská recenze

Příspěvek od milennium »

Pěkná recenze. Dnes bych měl mít taky HTC Sensation a už se těším až vyzkouším konkrétně přehrávání videí. Před týdnem jsem měl Galaxy S II a vím naprosto přesně která videa přehrálo a která ne. Takže jen porovnám a uvidím...
Thompson
smartguru
smartguru
Příspěvky: 599
Registrován: stř zář 10, 2008 13:41
Zařízení: Apple iPhone SE 64GB SG + Apple Watch series 2
Kontaktovat uživatele:

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od Thompson »

Svádět trhanost na pam. kartu je celkem úsměvné, sám mám class4 a s LG 2x není žádný problém.
K Displeji- je to SLCD....bohužel.
hellwet
nováček
nováček
Příspěvky: 47
Registrován: pát črc 02, 2010 13:40
Zařízení: Samsung Galaxy S3 + iPad 5 128GB

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od hellwet »

pekna recenzia :) ale bude niekedy aj video recenzia k tomuto super mobilu? ci sa to aj za mobil da povazovat : :grin:
milennium
smartstar
smartstar
Příspěvky: 879
Registrován: čtv pro 20, 2007 20:03
Zařízení: NEXUS 6 / 64GB
Bydliště: Kutná Hora

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od milennium »

Ale ano, může to být paměťovou kartou. Nevím proč by nemohlo. ty máš sice class4 a máš třeba SanDisk a u těch je všeobecně známo, že parametry splňují a i překračují. Pokud má ale někdo paměťovou kartu jiného výrobce a třeba jen class2, tak si dovedu představit, že může být problém...
A ještě k displeji S-LCD. Bohužel, ale možná jen pro tebe. Je to každého osobní věc jaký displej se mu líbí a mně se víc líbí S-LCD. Měl jsem SGSII a je sice pěkný, ale nic pro mně...Jsou to omalovánky a nemá to nic společného s přirozeným podáním barev. Alespoň já to tak vnímám. A, že černá není černá ? To mně taky netrápí.
Jindřich Veselý

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od Jindřich Veselý »

Daff_Cz: S HTC Desire nemohu srovnávat, ale s Desire HD je to približně nastejno.
TMASKA: Ano, ve standartním přehrávači ano, ostatní sem bez problému pustil přez VPlayer.
Thompson: Ano, svadim a to z jednoho prosteho duvodu. Natocena videa ve FullHD ulozena na Class4 se trhaji, pokud to same natocim na Class10 tak naprosto bez problemu :)
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9220
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: ---
Bydliště: Praha

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od Jiří Hrma »

hellwet: Všechno máme, mrkni zde :-) kluci odvádějí výbornou práci!
senky
nováček
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: pon úno 28, 2011 14:19
Zařízení: LG GT540 Optimus

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od senky »

som niekde čítal že ani jeden telefon (SII a Sensation) si neporadil s 14Mbit Avatarom FullHD? Mohli by ste zohnať tu kartu Class10 a vyskušať? Keby to zvladli bolo by to neuveriteľné...
Thompson
smartguru
smartguru
Příspěvky: 599
Registrován: stř zář 10, 2008 13:41
Zařízení: Apple iPhone SE 64GB SG + Apple Watch series 2
Kontaktovat uživatele:

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od Thompson »

Pak je tam nějaká SW chyba, každopádně to není v pořádku, class 4 to zvládne resp. reálně class5.

k SLCD: Tak co jsem viděl videa tak už to není tak hrozný.
milennium
smartstar
smartstar
Příspěvky: 879
Registrován: čtv pro 20, 2007 20:03
Zařízení: NEXUS 6 / 64GB
Bydliště: Kutná Hora

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od milennium »

Žádná SW chyba tam není. Musíš pochopit, že pokud natáčíš video ve full HD 1080p s bitrate 15Mbit, tak potřebuješ rychlou kartu. A u některých výrobců je prostě class4 opravdu málo.
Navíc a to jsi zřejmě asi opomenul, tak LG2X disponuje vestavěnou pamětí 8Gb a ta je defaultně nastavena jako úložiště pro fotky a videa...
P.S. Teď jsem natáčel video na Motorole Atrix v HD 720p a datový tok byl 12Mbit...! Takže u full HD 1080p je ještě vyšší a tam prostě potřebuješ velice rychlou kartu.
Uživatelský avatar
Daff_Cz
smartguru
smartguru
Příspěvky: 696
Registrován: čtv led 06, 2011 21:05
Zařízení: Samsung Galaxy S7 Edge, black
Bydliště: Brno

HTC Sensation: Uživatelská recenze

Příspěvek od Daff_Cz »

diablo_ll píše:Daff_Cz: S HTC Desire nemohu srovnávat, ale s Desire HD je to približně nastejno.
no tak s desire HD to zase neporovnám já... Tak jinak.. Jaká je kvalita? hlasitost? jakej to vydává zvuk?
Odpovědět

Zpět na „HTC Sensation“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů