BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Diskuze věnovaná systému, aplikacím a hrám
JiRa
nováček
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 30, 2010 3:16
Zařízení: Samsung Galaxy Note2

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od JiRa »

romanm: Pro BlackBerry je zapotřebí mít vlastní tarif (jde to i bez něj, pak je ale funkčnost BB poloviční) - buď firemní BES, nebo "osobní" BIS. Pokud uvažuješ o osobním použití jako koncový zákazník, pak se bavíme o BIS - BlackBerry Internet Service.
O2 jej nabízí jako O2 BlackBerry za 299 Kč/měsíc http://www.o2.cz/osobni/internet/166095 ... obilu.html" onclick="window.open(this.href);return false;, T-mobile jako BlackBerry® Internet Service za 249 Kč/měsíc http://www.t-mobile.cz/web/cz/zivnostni ... et.service" onclick="window.open(this.href);return false;. Pouze přes tento tarif ti půjdou e-maily okamžitě ze schránky do BlackBerry a současně tento tarif umožňuje prohlížet internet, používat ICQ atd. bez dalšího omezení FUP. Tento tarif používá specifický přípojný bod - apn: blackberry.net, ostatní mobily se připojují přes klasický apn: internet (O2).
Pokud však chceš BlackBerry používat i jako modem pro připojení např. notebooku k netu, pak to jde jen u O2, když si doplatíš dalších 360 Kč/měsíc na doplňkový tarif BlackBerry Modem, tím získáš neomezený přístup k netu bez další FUP za celkem 660 Kč - normálně tyto tarify stojí 1.000 Kč, proto jsem psal, že je to výhodné.
Obecně BlackBerry přistupuje k internetu jinak než ostatní mobily, uplatňuje se tu infrastruktura jak výrobce, tak poskytovatele připojení. Více se o tom dočteš např. na http://www.mobilmania.cz/clanky/blackbe ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

JiRa: Diky za odpoved. Trochu me to prekvapilo ale myslim, ze rozumim. Po precteni clanku jsem ale zjistil par neprijemnych veci. Totiz kdyz uz bych si ten BIS od O2 aktivoval (za 299 Kc), stejne bych asi nemel plnohodnotny internet (pokud to dobre chapu). Nekde jsem cetl, ze treba videa z youtube tam nepojedou. To by mi nevadilo, moc se na to nedivam a ani nemam v planu, presto bych ale radeji videl, ze kdyz zaplatim 299 nebudu muset resit, na jake stranky jdu.

Dale se me moc nelibi to, ze u BIS neni moznost synchronizace niceho jineho, krome emailu. Jak bych potom resil ten zbytek (predevsim kalendar, pripadne i kontakty atd.)? Kabelem anebo existuje nejaka aplikace 3. strany, ktera mi to umozni synchronizovat primo z BB, treba s google kalendarem. Samozrejme me tato aplikace 3. strany zajima pouze v pripade, ze pujde uplatnit v ramci internetoveho poplatku za O2 BlackBerry a niceho jineho.

Jsem casto na wifi, takze kdyz nad tim tak uvazuji, na cestach by mi stacila pouze sync. emailu + kalendar a kontakty, IM, RSS, pripadne nejaka socialni sit, ktera je v BB prostrednictvim aplikace (facebook, twitter). Nekdy jeste bych vyuzil sluzeb idos.cz, mapy a treba google. Ted se divam, ze jsem vypsal skoro vsecko, k cemu je potrebny net :) pojede mi to tam?

No a tedy jeste pro uplnost abych v tom mel celkove jasno: tarif O2 Internet v mobilu Start mi tam tedy fungovat nebude, ano?

A posledni moznost: Kdybych si tam zaden internet nedal a valil vsechno prez wi-fi, na ktere jsem temer porad, tak neprijdu o zadne funkce? Totiz asi bych nemel email v telefonu do sekundy od doby, co mi prijde do schranky, ale to v mem pripade neni problem.

Reci o tom, ze mit telefon od BB (nebo nejaky jiny smartphone) bez internetu je k nicemu sem nikdo psat nemusite. Jsem si toho vedom a bez internetu (resp. toho pripojeni od O2) to ani mit nechci. Jde mi pouze o to, ze kdybych byl zrovna na wifi a mel moznost rychlejsiho pripojeni, zda li by vse jelo, vcetne emailu atd prez wifi anebo prez ten O2 tarif. Treba v zahranici, mam k dispozici WIFI tak O2 vypnu a jedu na WiFi atd...
zaky
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 112
Registrován: pát dub 07, 2006 20:00
Zařízení: BB BOLD 9000

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od zaky »

S tarifem BIS lze zamozřejmě synchronizovat ( Kontakty,Kalendář ) s učtem u Google viz screen. ( operátor T-........ )

" stejne bych asi nemel plnohodnotny internet (pokud to dobre chapu) " - záleží co si pod tím pojmem představuješ?Jasně aplikace youtube používá k připojení jiný APN a v rámci tarifu BIS ti nepoběží ( koho to trápí? ).Za celou dobu používání jsem se nesetkal s aplikací nebo omezeným www přístupem v rámci tarifu BIS.

Samožřejmě pokud se rozhodneš pro jiný datový balíček než BIS - budeš mít telefon bezproblémů funkční a většinu aplikací ( né všechny ),které jsou závislé na tarifu BIS nahradíš programem 3.strany - používání nebude už tak pohodlné ,ale funkční.

Sám za sebe mohu říct - vyzkoušel jsem obě varianty používání jak s BIS tak obyčejným datovým balíčkem - a varinta BIS jednoznačně zvítězila.
Přílohy
QL_10112110006.jpg
QL_10112110006.jpg (79.48 KiB) Zobrazeno 6816 x
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

Ok dik. Je pravda, ze konkretne youtube by mi nechybelo. Ale jine weby by mohly, proto jsem chtel vedet, ktere to jsou a vypsal jsem co zhruba potrebuji a jestli to tam vse pojede.

Jsem tedy rad, ze tam muzu narvat i ten "obycejny" internet za 150 mesicne s limitem FUP 150MB a pojede mi vse jako na "normalnim" telefonu.

Takze kdyz to shrnu, ten BIS je vlastne nejaka specialni aplikace ktera komunikuje prez APN ktery bude fungovat pouze pokud si koupim u operatora specialni tarif pro BB. Potom budu mit za 300kc perfektni synchronizaci emailu, kalendare, kontaktu a vseho mozneho s Outlookem, gmailem, hotmailem (?? Zde bych prosil o potvrzeni). Dale budu mit k dispozici temer cely internet (krome youtube, coz neni problem, ale na rovinu = kdyz platim za internetove pripojeni - melo by tam byt vsechno. Nastesti me osobne absence youtube nevadi, nekomu by pravem mohla.)

Naproti tomu pokud si koupim normalni internet za 150, nebudu moct pouzivat BIS ale synchronizaci vseho mozneho si taktez zaridim skrz aplikace tretich stran. Ted premyslim, co by pro me bylo vhodnejsi a porad nejak vitezi ta variant 150/mesic + par dnu instalaci a cteni navodu jak co rozchodit (stejne bych tech prvnich par dnu u telefonu prosedel :) )

Mohl by me nekdo napsat nejake podstatne vyhody BIS oproti normalnimu pouzivani bez BIS? Me pozadavky jsem popsal vyse, pro uplnost:

1/ Email, kontakty, kalendar, ukoly - sync PC - Telefon - Notebook (na PC mam Outlook, na NTB ale Thunderbird, jak si BB radi s TB?)
2/ Internet - googleni, blogy, Twitter, Facebook, RSS (google reader)
3/ Idos, mapy, navigace (neni podminkou nybrz vyhodou)
4/ IM - ICQ, Jabber, Skype, MSN, Facebook chat (neni podminkou, nybrz vyhodou)

Jeste bych doplnil, ze bych potreboval opravdu objektivni nazor. Chapu, ze si nekdo oblibi BIS natolik, ze na nej neda dopustit a doporucuje je vsem okolo. Bude to ale i v mem pripade takova vyhoda? Nejsem manazer, neni pro me podminkou abych obdrzel email do sekundy, kdyz prijde na server. Nerad bych platil navic za BIS a po case zjistil, ze to vlastne nepotrebuji.
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od Ruslan Botsyurko »

2 romanm: Vzhledem k tomu, že ještě čekám na aktivaci T-Mobile SIMkarty s BIS, mám teď necelý týden BB bez BIS a popravdě - pokud chceš BlackBerry využívat na víc než 50%, bez BIS se neobejdeš. Přejdu ke konkrétním bodům z tvého příspěvku:

1) Výchozí emailový klient bez BIS nefunguje, to je podle mě stěžejní argument. Synchronizace funguje přes Google Sync (pouze kalendář a kontakty).
2) Internet: Ve výchozím browseru mi fungují všechny zmíněné funkce včetně YouTube.
3) BlackBerry Maps se bez BIS vůbec nezobrazí v menu, navigaci jsem ještě neřešil kvůli komplikovanému nákupu a instalaci bez BIS(viz dále).
4) BlackBerry Messenger, výchozí ICQ a MSN klienti nefungují bez BIS, FB chat nepoužívám, takže nevím.

No a teď to nejdůležitější: bez BIS se ti nezobrazí v menu aplikace App World, přes kterou se kupují/stahují aplikace. Nefunguje mi ani instalace JAD souborů stažených ze stránek vývojářů (předpokládám, že OverTheAir instalace vyžadují BIS/BES). Jediný způsob je instalovat JAR přímo v zařízení (blbě se shání), ALX přes Desktop Manager nebo COD přes BBSAK utilitu. Stává se mi ale, že po instalaci programů přes BBSAK a následném připojení k Desktop Manageru se objeví hláška "Removing COD files" a všechny COD programy jsou fuč.

Teď jedu přes klasické Vodafone APN, ale těch 299,- Kč za BIS určitě stojí, nebo alespoň já si nedokážu představit, že bych měl zůstat u obyčejného tarifu.
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

2Ruslan Ani me nenapadlo udelat to podobne jako ty. To znamena koupit si BB a par tydnu to pouzivat bez BIS pouze na Wi-Fi na zkousku. Pote si objednat budto BIS anebo normalni internetove pripojeni.

Budu reagovat zase k tem bodum:

1/ Vychozi emailovy klient ... pokud je tam nejaka alternativa kvalitniho klienta 3. strany tak si myslim ze by to nemel byt az takovy problem, ne? Synchronizovat postu prez IMAP by to mohlo zvladat. Kalendar a kontatky prez Google Sync a ukoly v podstate budu hazet primo do kalendare takze toto by mohlo byt dostacujici si myslim.

2/ Myslim ze to je normalni. Slysel jsem akorat, ze v ramci internetu od BIS pokud pujdes na youtube, pak ti to fungovat bude, ale nepojede to prez ten BIS internet ale prez jiny internet (chapu ze to nevysvetluji zrovna profesionalne :)). Takze kdyz treba u O2 zaplatim za BB internet a pujdu na youtube a nebudu zrovna na wifi, budu za kazde prenesene bajty z youtube platit jako bych zaden internetovy pausal nemel.

3/ A co treba google maps? Ty by mohly stacit, pokud funguji pak si myslim ze tento problem by byl vyresen.

4/ Opet podobna vec jako u bodu 1. Pokud je alternativa, pak by to mohlo byt v pohode.
Ruslan Botsyurko píše:No a teď to nejdůležitější: bez BIS se ti nezobrazí v menu aplikace App World, přes kterou se kupují/stahují aplikace. Nefunguje mi ani instalace JAD souborů stažených ze stránek vývojářů (předpokládám, že OverTheAir instalace vyžadují BIS/BES). Jediný způsob je instalovat JAR přímo v zařízení (blbě se shání), ALX přes Desktop Manager nebo COD přes BBSAK utilitu. Stává se mi ale, že po instalaci programů přes BBSAK a následném připojení k Desktop Manageru se objeví hláška "Removing COD files" a všechny COD programy jsou fuč.
Pokud je to takto pak by to byl opravdovy problem. Nerozumim sice casti ktera zacina ... "jediny zpusob je instalovat JAR " ... kde vysvetlujes jak co instalovat. Resp. neznam uvedene formaty ale asi to jsou formaty programu k instalaci (jar znam :) ). To bych ale asi opet jedine zjistil az pri pouzivani BB bez BIS a videl, jestli mi to dela problem anebo nikoli, takze toto asi zatim resit nebudu.
Ruslan Botsyurko píše:Teď jedu přes klasické Vodafone APN, ale těch 299,- Kč za BIS určitě stojí, nebo alespoň já si nedokážu představit, že bych měl zůstat u obyčejného tarifu.
Ono ja ted platim cca 250kc za pausal a kdybych si k tomu pricetl dalsich 299kc pak je to uz celkem vysoka castka. Jsem student a obracim kazdy halir :) na druhou stranu mam rad takoveto hracicky takze kdyby to jinak neslo, asi bych nevahal. Radeji si ale zjistuji vsemozne zpusoby jak to obejit a mit pouzitelny telefon se vsim co potrebuji.
JiRa
nováček
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 30, 2010 3:16
Zařízení: Samsung Galaxy Note2

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od JiRa »

2 romanm: Rozumím tomu, že chceš ušetřit, ale bez BIS uděláš z BlackBerry poměrně neschopný telefon s velkými omezeními a zbavíš se výhod, právě pro které si lidé BlackBerry pořizují - rychlost a bezpečnost přenosu zpráv, spolehlivost synchronizace, schopnost zvládat enormní množství záznamů v kalendáři či kontaktech, rychlost vyhledávání mezi nimi, blbuvzdornost systémů, kde se řada věcí nastaví automaticky sama.

Pokud na tom trváš a finance jsou pro tebe zásadní, pak bych doporučil nějaký Android.

BlackBerry NENÍ JEN TELEFON, je to celá infrastruktura navázaná nejen na operátora, ale i na výrobce BlackBerry právě přes specifické datové tarify,a to nejen prohlížením internetu, ale i řadou funkcionalit operačního systému. Ruslan se ti v předchozím příspěvku snažil popsat, že bez BIS budeš mít problém spustit některé systémové programy a některé další programy vůbec nenainstaluješ (to je ono jad a jar- instalační soubory v Javě). Alternativy k řadě programů se u BlackBerry hledají o dost hůře, než u jiných platforem, nabídka je přeci jen užší.

Kvalitního e-mailového klienta od jiného výrobce neznám, existuje slušný program na Gmail (ale nezobrazí html e-maily, pouze text), jinak nevím, je-li něco srovnatelného s BB emailovým klientem. Na CrackBerry.com a jiných diskuzních fórech najdeš řadu příspěvků uživatelů, kteří mají dost problémů s Google Sync - mizení záznamů či jejich duplikace. Youtube ti nepůjde tak jako tak, jen přes wi-fi. To je blbost našich operátorů (O2 i T-mobile), protože BlackBerry vyžaduje pro přenos těchto dat wap a u nás se wap platí zvlášť a videa nezvládá (je zajímavé, že v jiných zemích s tím O2 nemá problém). Pokud budeš mít BIS, wap se vyplatí zcela deaktivovat, je na BB k ničemu.

Můj názor je, že pokud chceš BlackBerry, tak BIS je minimum, jinak to nemá cenu.
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

2JiRaNaprosto chapu. Doufam ze ted nikoho neurazim, ale kdyz tak premyslim tak pravy duvod, proc chci zrovna BB (nad Androidem jsem taky premyslel) mozna neni primo v rychlosti synchronizace, zabezpeceni a kvalitnimu kodovani emailu, schopnosti zvladat enormni mnozstvi kontaktu apod.

Nejsem podnikatel nybrz student VS, takze nejspis proto nejsou tyto veci pro me az tak prioritni. BB se mi hodne libi vzhledove. Novemu trendu dotykovych telefonu jsem nejak neprisel na chut, myslim si ze je to hodne neprakticke. Podminkou je pro me qwerty a velky display vubec nepotrebuju (na video se z telefonu nikdy divat nebudu, kdyz jsem ve vlaku, mam vzdy laptop, doma TV, v ostatnich pripadech video nepotrebuji).

Mam rad konzervativni vzhled a BB Bold je proste idealni.

Samozrejme emaily apod. v telefonu chci, akorat pro me asi neni dulezite vyuzivat sluzeb BIS nybrz mi postaci "klasicke" sluzby, jako nabidne treba i zminovany Android. Takze je to vlastne tak, ze si chci koupit telefon, ktery bude umet to co android co se sync tyka, akorat bude vypadat jako BB :).

Myslim ze pro me bude idealni zacit s BB na zacatek bez BIS a pokud zjistim, ze mi ty veci chybi tak si to dodatecne doobjednam. Jsem celkem clovek hracicka, ktery si rad hraje se vsim moznym (samozrejme jenom na obrazovkach), takze si stejne myslim, ze casem ten BIS aktivni budu mit.
JiRa
nováček
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 30, 2010 3:16
Zařízení: Samsung Galaxy Note2

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od JiRa »

2 romanm: a neuvažoval jsi o Nokii E72, ta splňuje to, co hledáš a nebudeš mít problémy s netem a aplikacemi, bude ti stačit současný paušál.
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

2JiRa: Vim presne kterou myslis, ale Nokii urcite ne. Nesnasim symbian, nemyslim si ze by to byla dobra cesta.

----------- DOPLNENI -----------------

Pokud je to vse tak jak rikas a aplikace 3. stran nepojedou tak pekne jako oficialni a budou problemy treba ze mi budou miznout emaily apod., pak jsem ochoten si priplatit. Tech 300 neni az tak moc, a kdyz to pocitam z jine strany, pak je to jenom o 150 vice nez u bezneho internetu. To je cca 15 korun dene :). Takze jak mama vzdycky rika - lepsi, nez bys to mel dat za cigarety (nic proti kurakum).

To jen takova vsuvka, co me zrovna napadla. Kazdopadne diky vsem za postrehy. Pokud si BB koupim, urcite se casem ozvu jak to se mnou vypada, jestli mam BIS anebo ne, pripadne jak jsem spokojenej.
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od Ruslan Botsyurko »

Update: Tak v OS 6 je vazba na BIS/BES mnohem přísnější. Oproti OS 5 nefunguje ani výchozí browser a Google Maps. Takže řešením je buďto používat OS 5 s jistým omezením, nebo začít řešit BIS, protože RIM nabízí postupně OS 6 i pro starší kousky.

Obrázek
marcelino
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 95
Registrován: pon kvě 31, 2010 20:18
Zařízení: Nokia E5, Lumia 830, Galaxy Tab 3

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od marcelino »

romann : ked riesit peniaze a Nokia E72 nie, pozri SE Aspen alebo Samsung Omnia Pro4.
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

marcelino: Dik za tip, ten SE aspen velice pekny musim rict, kdyz jsem jej hledal cekal jsem neco horsiho. V kazdem pripade asi nazor nezmenim, BB me opravdu nadchlo, ted o vikendu jsem si osahal bold 9700 v O2 prodejne a muj nazor se jeste utvrdil. Ten system je perfektni a podle videi z youtube bude os6 jeste lepsi.

BB 9780 mam uz objednany u kamarada z USA. Ten sem prijizdi 19.11. takze pokud vse klapne, budu v tento den majitelem. Spise si ale myslim ze jelikoz bude telefon predstaven az 17.11. tak si budu muset pockat az do vanoc, kdy se kamarad bude zase vracet z USA (timto bych se rad zeptal, nevite na kolik by me mohlo vyjit postovne z USA? Nemyslim nejaky balik odeslany firmou, ale obycejny balik odeslany kamaradem ktery uz bude v USA zaplaceny a ja se s kamaradem vyrovnam pozdeji). Kazdopadne az to budu mit, napisu sem sve pripominky jakozto zacatecnika a pokud ma nekdo zajem, klidne se muzem sejit nekde u piva (Brno) a telefon ukazu. Vy si to prohlednete (u nas to vyjde mnohem pozdeji takze verim ze budu takhle brzo jeden z mala majitelu) a ja se pritom mozna semtam na neco zeptam ohledne systemu a nejakych rad pro zacatecniky :).
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1622
Registrován: úte led 15, 2008 20:38
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od Standa »

Do tří stovek poštovného by ses podle mě měl vlézt.
Gater
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 294
Registrován: čtv kvě 14, 2009 15:45
Zařízení: HTC 7 Mozart

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od Gater »

Ruslan Botsyurko píše:Update: Tak v OS 6 je vazba na BIS/BES mnohem přísnější. Oproti OS 5 nefunguje ani výchozí browser a Google Maps. Takže řešením je buďto používat OS 5 s jistým omezením, nebo začít řešit BIS, protože RIM nabízí postupně OS 6 i pro starší kousky.
Takže v OS 6 nejde webbrowser ani po upraveni service book ?
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

Tak konecne jsem se dockal, bb uz mam a prvni dojmy jsou uzasne! :) Mozna je to proto, ze je to muj prvni smartphone, ale ta rychlost systemu a prehlednost je proste perfektni. Pokud mate jakekoli dotazy, klidne se ptejte, ja se na oplatku zase poptam vas :).

BIS jsem si nakonec aktivoval, takze by me melo vsechno fungovat. Jak je to blackberry appworldem? Kdyz na nej kliknu tak me vyskoci hlaska, ze appworld u nas neni dostupny. Jak si mam potom stahovat aplikace? Potreboval bych treba nejaky klient na icq/jabber/skype. Defaultne tu mam v aplikacich slozku Instant messaging a v ni je jenom WLM, Yahoo! messenger, GTalk a AOL.

Jinak muzete sem nekdo napsat par veci, ktere je dobre udelat a nastavit si na svem zarizeni? Ja jsem zvykly od telefonu vyzadovat sms a volani a vim, ze tento mi nabidne mnohem vice. Emaily a IM si uz nastavuji, verim ze je zde ale spousta jinych veci, ktere bych "v terenu" mohl uvitat. Pripadne seznam must have aplikaci bych take velmi ocenil.

Diky
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od Ruslan Botsyurko »

Já si říkal, že seš mi povědomej, dneska sme se potkali na BBM :) Gratuluju ke koupi 9780, je to určitě čiperná mašinka a bude dobře sloužit. App World zatím není v ČR dostupný, dá se na něj dostat přes WiFi pouze pokud si nainstaluješ starší verzi, někde na fóru v sekci věnované BlackBerry byl návod. Ale i tak ti půjdou stahovat jen free aplikace a hry. Momentálně mi připadá jako nejlepší řešení nakupovat či stahovat aplikace přes SuperStore, který přistupuje k MobiHand. Platí se tam normálně kartou a nákup funguje i v ČR, mám to osobně ozkoušené. Pak se dá taky nakupovat přímo na stránkách výrobců pokud bys scháněl nějaký konkrétní program.
Jinak nějaké tipy co a jak nastavit nejsou třeba. Respektive nevím o ničem, čemu by ses měl vyhnout nebo naopak měl nutně nastavit, přizpůsob si ostružinu svým potřebám. Co se týče must-have aplikací, tak většinou si vystačíš s výchozími aplikacemi (například browser v OS6 je výborný, zkoušel jsem Operu Mini, ale práce s ní je otřesná). Kdybych měl vyjmenovat některé aplikace, které používám já, tak jsou to oficiální klienti pro Google Maps, WLM, Facebook, Twitter, DropBox, FourSquare, pak zmíněný CrackBerry Superstore, Network Traffic Control měří přenesená data, SpeedTest na měření rychlosti připojení, ScanLife na čtení QR a čárových kódů a z her mám nejradši dvě klasiky Copter a PacMan. Na přehrávání hudby i videa používám výchozí přehrávač a jsem s ním spokojený.
JiRa
nováček
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 30, 2010 3:16
Zařízení: Samsung Galaxy Note2

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od JiRa »

2 romanm: Mezi must have aplikace na BlackBerry bych dále zařadil
- Wisepilot (wisepilot.com) - on-line navigace, podle které bez problémů rok jezdím po republice,
- PocketInformant (webis.net) - rozšířená PIM aplikace, která umí kategorie schůzek a jejich barevné odlišení,
- eWallet (iliumsoft.com) - šifrovaná peněženka na hesla, která se synchronizuje s PC (to vestavěná aplikace neumí),
- Google Mobile App (google.com - NE přípona cz) - umí hlasové vyhledávání, zatím pouze v Angličtině, pokud máš schránku na Gmailu, pak i aplikaci Gmail, která umožňuje v BB prohlížet všechnu poštu, určitě Google Mapy,
- deToday - téma, které na základní obrazovku přidá schůzky z kalendáře (jako ve WinMobile)
- BerryWeather - asi nejlepší aplikace na počasí,
- Dropbox - umožňuje zdarma sdílet on-line s PC 2 GB dat,
- iSilo - čtečka e-knih
romanm
nováček
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: pon lis 09, 2009 20:25
Zařízení: BlackBerry Bold 9780

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od romanm »

Zdravim, dik za tipy, urcite rad vyzkousim nejdrive bych se ale podelil o jednu zkusenost, ktera pro me byla velmi zajimava. Na BBM jsem se uz trochu zminil, nakonec se to ale rozvinulo jeste dal a tam uz to napsat nemohu, o tom pozdeji.

Pro ty, kteri nevi vubec o cem je rec to povykladam cele znova, myslim ze by to nektere mohlo dost zajimat.

22.12. jsem ocekaval nove BlackBerry. Tady na foru jsem se docetl, ze je dobre si aktivovat BIS (blackberry internet service - specialni datovy balicek pro blackberry) a zaroven deaktivovat veskere jine pripojeni, aby jel telefon jenom prez BIS a nepripojoval se treba prez WAP. Proto jsem, s ohledem na to, ze nasi operatori nejsou idealni, volal na infolinku uz o den triv, tedy v utery 21.12., asi kolem 20 vecer, at mi to aktivuji. Operatorka mi prijemnym tonem sdelila, ze do pul hodiny me dorazi sms o potvrzeni. Po hodine a pul cekani jsem volal znova s tim, ze zadna sms nedorazila. Rika mi, ze je vse v poradku, BIS aktivni a WAP vypnuty. Tak jsem sel v klidu spat, ve stredu rano volam pro jistotu znova, znovu mi potvrdili ze je vse ok a tak jsem simku vlozil do noveho telefonu. Zacal jsem se kochat novym systemem (mimochodem, je to opravdu uzasne, je to sice muj prvni BB ale musim rict, ze lepsi telefon jsem nevidel). Odpoledne prisla sms o tom, ze se blizim nejakemu limitu a at pro vice informaci zavolam na operatora. Tak volam, operator me po xte potvrdil co jsem vedel a sdelil, ze takoveto sms prichazeji pokud se blizim k cene 1500Kc, coz byl prvni sok. Bohuzel mi nemohl rict, za co to je a sam prikyvoval, ze mam BIS opravdu deaktivovan a melo by to tedy vsechno dobre fungovat. Pry nemuze nahlednout do mych sluzeb driv, nez na konci zuctovaciho obdobi. Jelikoz se opravdu nedalo nic delat, neresil jsem to a dal pouzival telefon. Po asi 2 hodinach me prisla dalsi sms s tim, ze jsem ten limit uz prekrocil a proto me zablokovali SIMkartu, takze ted mi tam zaden internet nejede a nejen to, nemuzu se ani nikam dovolat ci poslat sms. Volam proto na operatora znovu, ktery vypada stejne vyjevene jako ten predchozi. Pry vubec nic nezmuze a budu muset pockat do konce zuctovaciho obdobi. Dneska rano jsem si zabehl do kamenne prodejny, kde jsem doufal ze mi sdeli vic. Bohuzel jsem ted na vanoce doma u rodicu a zde pobliz zadna znackova prodejna O2 neni, jenom nejake pobocky. Tam mi pan sdelil, ze s tim taky nic udelat nemuze. Budu si tedy muset pockat na novy rok, kdy pojedu spatky do Brna a tam to snad nekde vyresim.

O dalsim pokracovani se zde urcite jeste vyjadrim, rad bych ale slysel vase nazory. Osobne jsem u prvniho setkani s BB nechapal, proc je to u nas v CR tak malo oblibeny telefon, vzdyt to bylo supr, zadny sekani, vsechno jede hned, vsechno je tak intuitivni. Nasi operatori na to kaslou, a to hodne.
Uživatelský avatar
PITT
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 98
Registrován: úte čer 03, 2008 16:15
Zařízení: NEXUS 4

BB Bold 9780: Předběžné specifikace a datum uvedení na trh

Příspěvek od PITT »

Vypadá to že O2 v tom má pěknej bordel doufám že to nebudou řešit jejich obvyklým "nejdřív zaplať a potom můžeš podat reklamaci" . Tak to jako máš bloklej telefon a musíš čekat do nového roku ? To je snad nějaký vánoční vtip ne ?
Odpovědět

Zpět na „Systém, aplikace a hry“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů