HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Téma věnované výkonnému komunikátoru HTC Desire HD se systémem Android

Povedl se Vám podle tohoto návodu ROOT DHD?

Ano, zkusil jsem to, funguje to
6
26%
Raději jsem to nezkoušel, bál jsem se
11
48%
Tento návod je napsaný špatně - nefunguje to
1
4%
Mám jinou verzi VISIONary (a popíšu níže, jak funguje)
1
4%
JÁ TO BRICKNUL !!!
4
17%
 
Celkem hlasů: 23

Luboš Klicpouch
smartguru
smartguru
Příspěvky: 569
Registrován: pon pro 31, 2007 14:00
Zařízení: SGN
Bydliště: Praha

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od Luboš Klicpouch »

Varování: Podle tohoto návodu můžete bricknout svoje zařízení. Vše, co si tu přečtete a následně vyzkoušíte, provádíte na svoje vlastní nebezpečí a nenesu já, ani server Smartmania.cz žádnou odpovědnost, za jakékoli poškození Vašeho telefonu, nebo vašich nervů. Některý z odkazů v tomto článku může být nedostupný. Pokud se tak stane, zkuste mě prosím kontaktovat. Postup se může bez předchozího upozornění změnit, může se zaktualizovat, nebo být po vydání nových verzí zcela jiný než tento. Děkuji za pochopení.

Obrázek

Použitím tohoto návodu si ROOTnete svoje HTC Desire HD. Nejedná se o TEMP, neboli dočasný ROOT, ale již o plnohodnotný ROOT Vašeho zařízení. Čili budete moci měnit položky v /system oblasti, měnit fonty telefonu, upravovat, nebo odstraňovat systémové aplikace. Pokud ovšem nevíte, co toto obnáší, raději to nezkoušejte. Můžete si bricknout telefon. Jak již sám název napovídá, je tedy možné, že se z Vašeho telefonu stane velmi drahé těžítko a nikdo (ani na XDA) zatím nepřišel na to, jak provést UNbrick nebo není ani jisté, zda to časem půjde. Proto prosím berte na srozuměnou první, červený odstavec tohoto článku. Děkuji.

Tento návod byl částečně přebrán ze serverů MoDaCo a XDA-Developers - Děkuji. K tomu, aby jste mohli toto vše realizovat je potřeba PC s nainstalovaným HTC Sync k DHD a Android SDK.

Nejprve je nutné nainstalovat VISIONary od Paula z MoDaCo. Já jsem toto vše prováděl ještě s verzí r10, čili je možné, že verze r11 a r12 bude naprosto jiná. Nemám možnost jakkoli vyzkoušet jejich funkce.

VISIONary již není možné stáhnout z Android Marketu, ale pouze ze stránek MoDaCo - podle Google údajně aplikace porušovala podmínyk Marketu.

Po instalaci VISIONary dočasně ROOTněte zařízení s možností zápisu do Systemové oblasti a ROOTnutí po BOOTu zařízení. S tímto ROOTnutím sice budete moci odstraňovat systémové aplikace, nebo měnit fonty a podobné věci, ale po restartu se vše vrátí zpět do původního stavu. Pro plný ROOT musíte udělat ještě něco (je možné, že další verze VISIONary již bude stačit k plnému ROOTnutí telefonu - budu rád, když někdo vyzkouší a doplní článek v diskusi)

Stáhněte si zabalený soubor dhd_root.zip (http://rapidshare.com/files/429891451/dhd_root.zip" onclick="window.open(this.href);return false;) a rozbalte jej. Najdete v něm čtveřici souborů (může se časem lišit) - hboot_eng.nb0, recovery.img (ne ClockWork), wp_g5ed1769.ko a wp_gf3f553d.ko. Soubor wp_g5ed1769.ko v mém případě nebyl potřeba. Do /sdcard nakopírujte soubory hboot, recovery a wp_gf3f553d (v případě, že verze jádra ve Vašem zařízení je gf3g553d - zjistíte po najetí do MENU - Nastavení - Info o telefonu - Informace o Software - Verze jádra - ve většině případů půjde zřejmě o gf3g553d, pokud ne, tak soubor wp_g5ed1769, pokud je verze Vašeho jádra g5ed1769).

Připojte telefon k PC přes HTC Sync a spusťte cmd (příkazovou řádku). Pomocí DOSových příkazů se dostaňte do složky tools ve Vašem SDK (čili uvidíte něco takového: C:\androidsdk/tools) a napiště příkaz adb shell - tím se dostanete do příkazové řádky telefonu (něco jako emulátor terminálu v telefonu) a uvidíte na začátku před kurzorem značku mřížky. Napište a potvrďte SU - tedy superadministrátorský příkaz. Na telefonu potvrďte hlášku o tom, že aplikace chce superadministrátorská práva. V příkazové řádce uvidíte místo mřížky značku dolaru.

Nyní vypisujte tyto příkazy:

Kód: Vybrat vše

insmod /sdcard/wp_(verze jádra).ko
Pokud po zadání tohoto příkazu vyskočí chybová hláška, nevadí to. I na XDA developers je potvrzeno, že to nevadí a mě vyskočila také a ROOT mám.

Dále vypište:

Kód: Vybrat vše

dd if=/sdcard/hboot_eng.nb0 of=/dev/block/mmcblk0p18
Tím se nainstaluje engineering hboot

Další příkaz:

Kód: Vybrat vše

dd if=/sdcard/recovery.img of=/dev/block/mmcblk0p21
Po té odpojte telefon, a stáhněte a nainstalujte z Android Marketu aplikaci SUPERUSER. Restartujte zařízení a odinstalujte VISIONary. Pokud i po dalším restartu máte možnost spouštět aplikace vyžadující ROOT, je vše hotovo a vy máte PermROOT na svém DHD. Můžete si to ověřit při najetí do HBOOTu (vypnout telefon a zapnout jej se stisknutým volume dolů). V prvním řádku bude napsáno mimo jiné S-OFF)

Na XDA píší ještě o použití HEX Editoru a úpravě jistých souborů. Já jsem toto nedělal a ROOT mám.

Změna systémového FONTU - pozor ať neuděláte stejnou blbost jako já :)

Když jsem si chtěl změnit font, nejprve jsem udělal STRAŠNOU BLBOST – to se stává i v lepších rodinách – zaměnil jsem DroidSans.ttf a DroidSans-Bold.ttf v /system/fonts Ubuntu písmem, ale nenastavil jsem u něho správný CHMOD, čili nenastartoval telefon - jednoduše skupina USER nemohla soubor číst. A teď jsem byl trochu v koncích. Systém nenaběhl, a sehnat ROMku, která se instaluje flashnutím z karty je dnes nemožné. Všechny ROMky jsou ve formátu EXE a instalují se za použití připojení telefonu k HTC Sync. Musel jsem tedy vyčíst na internetu jak sehnat z této ROMky ZIP. Což se povedlo, ale nebylo to nejjednodušší. Musel jsem spustit instalaci ROMky aniž by byl telefon připojen (což ani nešlo) a pak v TEMPu PC najít ROM.zip, který se po zkopírování musel přejmenovat na PD98IMG.zip. Tento soubor jsem přes čtečku karet nahrát do kořene SD karty a v telefonu potom spustil HBOOT (Volume dolů a zapnout). Ihned po zapnutí začne HBOOT instalovat. To mě zachránilo a věděl jsem, že i když bych zas něco „neudělal dobře“, možnost vrátit telefon do původního stavu tu je. Ani nevíte, jak jsem si oddychl.

Další pokus se povedl a záměna Ubuntu fontu za DroidSans font se povedl (na CHMOD jsem tentokrát nezapoměl)

Zde se můžete podívat na pár screenů:
snap20101110_211123.png
(155.97 KiB) Staženo 378 x
snap20101110_211127.png
(106.45 KiB) Staženo 378 x
snap20101110_211233.png
(94.7 KiB) Staženo 378 x
Aktualizace: (12.11.2010) Na serveru XDA-Developers je k dispozici recovery s podporou ADB Shell (příkazový řádek Androidu bez nutnosti být v systému a být připojen přes HTC Sync)

AKTUALIZACE - flashnutí ClockWork Recovery konloze

ROOT Vašeho HTC Desire HD a aplikaci odemčeného HBOOTu jsem již popisoval výše, nyní se podíváme na to, jak flashnout do DHD ClockWork Recovery. S Recovery budete moci flashovat do zařízení custom ROMky. Nejčastěji ROMky najdete na XDA Developers, nebo na serveru MoDaCo.

Co budete vše potřebovat?
  • Tento návod je stavěn pro použití na Windows XP s Android SDK
  • Androi SDK. Stahujte přímo z odkazu: http://dl.google.com/android/android-sd ... indows.zip
  • ClockWork image. Stahujte ze serveru MoDaCo(MD5: e27ab86c967957a2c9e51aac1f07ddbe)
  • Fastboot binárky: Stahujte ze serveru HTC(pro windows: Fastboot.exe, MD5: 6bbf05d97585c3c515bdb172eb9e7d12)
Jak na to?
  • SDK rozbalte někam na pevný disk. Nejlépe do složky C:\android-sdk-windows – nainstalujte
  • Fastboot.exe, které jste stáhli výše zkopírujte do SDK složky tools
  • Do stejné složky zkopírujte i clockwork image. (pokud tak není, přejmenujte jej na clockwork.img)
  • Restartujte DHD do HBOOTu (vypněte jej a zapněte spolu se stisknutou klávesou hlasitost dolů)
  • Až budete v HBOOTu (vypadá jak obrazovka z osmibitového počítače), přepněte se do Fastbootu
  • Připojte DHD MicroUSB kabelem k počítači, na kterém máte nainstalované SDK s novým Fastbootem
  • Zapněte příkazovou řádku (Start – spustit – cmd)
  • Jak to napsat „proCDjkujte“ se do složky C:\android-sdk-windows\tools\
  • Napište: fastboot flash recovery clockwork.img
  • Pokud vše proběhne jak má, dostanete tuto zprávu:

Kód: Vybrat vše

C:\android-sdk-windows\tools>fastboot.exe flash recovery clockwork.img
sending 'recovery' (4914 KB)... OKAY
writing 'recovery'... OKAY
  • Poté můžete na cmd napsat: C:\android-sdk-windows\tools\fastboot.exe reboot-bootloader
  • Nyní můžete z HBOOT obrazovky vybrat Recovery a jelikož DHD nemá žádné potvrzovací tlačítko, projeďte 3x celé menu klávesou hlasitost dolů. Po
  • té bude možné položky potvrzovat klávesou Power.
  • Nyní máte možnost flashovat custom ROMky, jak na to je doufám jasné
Tento návod byl víceméně přřebrán ze serveru XDA Developers a byl doplněn vlastními informacemi

EDIT: To to opravdu někdo Bricknul, nebo je to vtip?
Uživatelský avatar
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2089
Registrován: úte čer 10, 2008 10:36
Zařízení: Galaxy Note 2
Bydliště: Trutnov

HTC Desire HD PermROOT

Příspěvek od YAMATO »

Tak nevím, udělat to - neudělat...když třeba vidím, jak jiné jsou možnosti zálohování s rootem, tak ho chci...na druhou stranu se mi takový složitý postup moc nelíbí. Je šance, že do budoucna bude něco "one click", jako je třeba ten dočasný root pomocí VISIONary? (popravdě mi poněkud uniká ten rozdíl mezi dočasným a trvalým rootem)
Luboš Klicpouch
smartguru
smartguru
Příspěvky: 569
Registrován: pon pro 31, 2007 14:00
Zařízení: SGN
Bydliště: Praha

HTC Desire HD PermROOT

Příspěvek od Luboš Klicpouch »

Rozdíl je jasný. Když něco změníš pod dočasným ROOTem, po restartu je zpět vše tak, jako kdyby jsi nic nezměnil. Kdežto takováto změna bude trvalá pouze po plném ROOTu. Jistě do budoucna "one click" řešení bude a je již možné, že nové verze VISIONary tuto funkci mají, ale nevyzkouším to. Vypadá to ovšem tak, že po aplikaci testovací verze r12 je možná permROOT již jedním kliknutím, ale HBOOT a Recovery + S-OFF je nutné udělat opět ručně. (Co jsem tak pochopil, tak bez S-OFF /security off/ nebude možné zasahovat do /system - ale možná se pletu)

EDIT: Ještě dodám, že UNROOT je možný. Popisuju to tak trochu v části o změně fontu..
Uživatelský avatar
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2089
Registrován: úte čer 10, 2008 10:36
Zařízení: Galaxy Note 2
Bydliště: Trutnov

HTC Desire HD PermROOT

Příspěvek od YAMATO »

No raději s tím ještě počkám...popravdě jsem půlku z toho, co jsi teď napsal, nepochopil. Inu, ani WM jsem neuměl hned :)
Luboš Klicpouch
smartguru
smartguru
Příspěvky: 569
Registrován: pon pro 31, 2007 14:00
Zařízení: SGN
Bydliště: Praha

HTC Desire HD PermROOT

Příspěvek od Luboš Klicpouch »

Jestli půjdeš zítra na sraz, rád vysvětlím :)
Uživatelský avatar
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2089
Registrován: úte čer 10, 2008 10:36
Zařízení: Galaxy Note 2
Bydliště: Trutnov

HTC Desire HD PermROOT

Příspěvek od YAMATO »

Bohužel se nedostanu. Ale nevadí, času mám dost...do WM jsem po čtrnácti dnech také nenahrával vařené ROMky...a ani vlastně ještě nevěděl, že se to dělá :lol:
TomasekWRC
nováček
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: úte lis 23, 2010 9:46
Zařízení: HTC Desire HD

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od TomasekWRC »

Zdravím všechny. Mám takovou malou prosbu, možná je to kravina. Doteď jsem byl šťastným uživatelem HTC s WM, okamžitě jsem vždy provedl HSPL a bavil se novýma vařenýma ROM. Nicméně mě Android totálně uchvátil a tak jsem šel do DHD. Ovšem okamžitě mě začala lákat možnost ROOTu. Již jsem (s chvějícíma se rukama) ROOTnul jeden Desire, ale moc z toho chytrý nejsem a vykonávat mechanicky návod je fajn, ale já to potřebuji celé proniknout a pochopit. Vidím, že zde jsou experti, zejména pan moderátor, bylo by možné udělat takové shrnutí co je co, ROOT, Android SDK, FlashRecovery... aby člověk nemusel trávit dlouhé chvíle hledáním po všech možných webech, ale na jednom místě nasál potřebné informace? Například mě zaujala možnost změnit font, ale podle návodu jsem nabyl dojmu, že o tom opravdu nic nevím - CHMOD... atd. Díky, pokud je to off topic, pak prosím o smazání příspěvku, ale myslím, že nejen já bych byl vděčný za trošku osvěty. ;-)
Uživatelský avatar
honefr
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 194
Registrován: pát lis 21, 2008 16:47
Zařízení: HTC Desire HD
Bydliště: Praha 8

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od honefr »

Dobrý den, já bych měl pár dotazů na dočasnej root, já se trvalého rootu bojím a trochu taky toho bricknutí ale zároveň bych chtěl plně zálohovat a nebo dělat screenshoty a chtěl bych se zeptat jestli třeba jde udělat dočasný root - vyfotit screen - restartovat telefon a vše by bylo jako dřív...
Pak bych se chtěl zeptat jestli dočasným rootem přicházím taky natrvalo o záruku,
jestli dočasným rootem to jde taky bricknout,
a hlavně jak to provést, ještě před trvalým rootem zde myslím byl návod na ten dočasný ale teď jsem ho hledal a nikde ho tu nemohu najít tak nevím jak ho udělat. Myslím že na to byla ňáká aplikace dokonce z marketu ale nejsem si jist.

Předem děkuji za zodpovězené dotazy.
Luboš Klicpouch
smartguru
smartguru
Příspěvky: 569
Registrován: pon pro 31, 2007 14:00
Zařízení: SGN
Bydliště: Praha

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od Luboš Klicpouch »

Aplikace na Marketu již není. Ale je ke stažení na stránkách MoDaCo. Zda, kdy, nebo za jakých podmínek může způsobit Brick bohužel netuším a pouze mohu konstatovat, že použití je na vlastní risk. Stejně jako to konstatuje Paul.
maartinek
nováček
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: stř pro 02, 2009 11:46
Zařízení: HTC Evo 3D
Kontaktovat uživatele:

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od maartinek »

hezký den ve spolek. tak jsem se konečně rozhoupal do rozhodnutí rootnout si DHD, vzhledem k novější verzi VISIONary r14 se teď trochu bojím :) bylo by prosím možné zaktualizovat návod?
spermosh
smartstar
smartstar
Příspěvky: 811
Registrován: pon říj 13, 2008 10:48
Zařízení: HTC One X+
Bydliště: Praha 10

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od spermosh »

Visionary porad nemuze rootnout DHD, pokud se nepletu - proste jeste neni zadna moznost rootnou novy firmware u DHD (1.72.x/1.75.x) - leda bys mel starsi verzi FW
Roman Vitámvás
redaktor
redaktor
Příspěvky: 47
Registrován: pát črc 25, 2008 14:08
Zařízení: HTC Desire HD
Bydliště: Nový Vestec

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od Roman Vitámvás »

Návod pro laiky jako jsem já sem našel tady
mrvastano
nováček
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 07, 2010 13:50
Zařízení: MPX220,N70,HTC PRO,HTC DESIRE HD

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od mrvastano »

zdravím:)

pred včerom som rootoval DHD a pri poslednom kroku,teda pri flashovaní romky mi reštartne fon,nabehne biela obrazovka s logom HTC a ostane to vysieť,dalej nič:( musím vybrať batériu a znova zapať a nabehne mi clock rerovery a ked tam znova reboot system now,tak to znova ostane stáť... skušal som aj install zip from sdcard,ale robí mi to iste...

neviete mi poradiť ako to rozbehať :?: :cry: :cry:
maartinek
nováček
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: stř pro 02, 2009 11:46
Zařízení: HTC Evo 3D
Kontaktovat uživatele:

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od maartinek »

osud píše:Návod pro laiky jako jsem já sem našel tady
Mohu potvrdit, že tento návod je opravdu dobrý! Mně se vše už podařilo.

mrvastano: zkusil si udělat wipe paměti a cache?
mrvastano
nováček
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 07, 2010 13:50
Zařízení: MPX220,N70,HTC PRO,HTC DESIRE HD

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od mrvastano »

jasna vec,podla toho návodu som to robil :) dával som tam rom CoreDroid 2.3,ale pri reštarte mi to ostalo vysieť na loge a nič dalej :evil: Niekde som našiel,že ked sa Romka kopíruje na SD,že by mala byť pomenovaná UPDATE.zip tak som skúsil premenovať,ale nešlo to aj tak až pri tejto ROM Android Revolution Hd a tá nabehla :) k tejto rom je ešte zvášť Téma,tú som cez recovery nahodil,ale v niektorých ikonách ostali staré,teda nezmenili sa uplne,možno som niečo zle spravil.

Chcem sa opýtať,ked idem dávať romku,tak musím pokaždé dať wipe a cache,aby sa korektne naištalovala :?:

A tá téma ,ako sa vlastne inštaluje :???: dá sa použit aj Metamorh,alebo cez to recovery
maartinek
nováček
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: stř pro 02, 2009 11:46
Zařízení: HTC Evo 3D
Kontaktovat uživatele:

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od maartinek »

Mně se právě stalo to samé, ,že po instalaci nové LeeDroid ROM mi zůstala i část té staré, což je samozřejmě naprd. Takže jsem udělal wipe a novou ROM nahrál znovu a vše bylo OK. Nová romka nemusí být pojmenovaný update.zip. Já když nahrávám přes Clockwork Recovery, tak si tam můžu vybrat jak update.zip, tak tam mám možnost si sáhnout pro libovolný .zip na SD kartě.
jinak pokud nahráváš novou ROM z stejnéé série (např. aktualizace verze 1.5.1 na 1.5.2), tak wipe dělat nemusíš, ale ten, kdo tu romku vydal povětšinou udává, jestli je to update nebo full.
mrvastano
nováček
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 07, 2010 13:50
Zařízení: MPX220,N70,HTC PRO,HTC DESIRE HD

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od mrvastano »

jo to update som skúšal prvý krát,potom už som nechával názov aký ostal :) len pri tej CoreDroid 2.3 mi to zamrzalo,tak som nahodil LeeDroid ,tá sa zatial javí celkom dobre,heh
Ešte malý dotaz,pri nejakej Rom z xda bolo písane,že treba vymeniť Radio.img, image som nakoniec našiel v zipe,ale ked som to cez recovery inštaloval,tak mi to nezmenilo.nastaveniach info o softe ostalo to,čo bolo predtým...
Uživatelský avatar
eLPeCKo
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 79
Registrován: pát led 07, 2011 23:33
Zařízení: Samsung Galaxy SIII

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od eLPeCKo »

Chtěl bych se zeptat, jestli se dá nějakým způsobem unrootnout telefon v případě nějaké závady a nutnosti servisu, abych nepřišel o záruku.
Předem díky za odpověď.
mrvastano
nováček
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 07, 2010 13:50
Zařízení: MPX220,N70,HTC PRO,HTC DESIRE HD

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od mrvastano »

Diabolo píše:Chtěl bych se zeptat, jestli se dá nějakým způsobem unrootnout telefon v případě nějaké závady a nutnosti servisu, abych nepřišel o záruku.
Předem díky za odpověď.

ano dá sa unrootnút DHD naspať, ak máš ofiko ROM,ktorú si si zálohoval pred rootom :) tú sú ofiko ROM pre prípad,že nemáš zálohu http://shipped-roms.com/shipped/Ace/" onclick="window.open(this.href);return false;
maartinek
nováček
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: stř pro 02, 2009 11:46
Zařízení: HTC Evo 3D
Kontaktovat uživatele:

HTC Desire HD PermROOT a flash ClockWork recovery

Příspěvek od maartinek »

možná tu mám mezeru ve vzdělání, ale není to náhodou tak, že nahráním původní ROM sice přijdu o ROOT práva, ale zůstane mi S-OFF, které by také před reklamací chtělo vrátit do S-ON?? Díky.

mrvastano: s samotným radiem jsem zatím nelaboroval, takže neodpovím.
Odpovědět

Zpět na „HTC Desire HD“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 hostů