Jak na flash ROM ve Win7 & Vista / práce s MTTY Tool

Databáze nejrůznějších návodů, tweaků a nápadů, jak vylepšit funkce vašich komunikátorů
Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Jak na flash ROM ve Win7 & Vista / práce s MTTY Tool

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » čtv kvě 07, 2009 19:32

Tahle záležitost už se řešila na xda devu i na SmartManii, ale vzhledem k tomu, že sám používám Windows 7, rozhodl jsem se sepsat stručný a jednoduchý návod jak umožnit flashování ROM / extROM / radio na operačním systému Windows 7 nebo Windows Vista včetně screenů krok po kroku. Jde o to, že Win7 si sami aktualizují driver pro připojení PocketPC, ale s timto novým driverem není možné flashovat. Takže postup spočívá v tom, že musíte stáhnout a manualně nainstalovat správný USB driver a případně pokud se při flashi objeví ERROR 112, tak i vymazat zavaděč pomocí MTTY Tool(viz dále). Všechny potřebné soubory přikládám v příloze, takže není třeba nic hledat a dodatečně stahovat.
Úpravy se nemusíte bát, ale pro pořádek upozorňuju, že vše děláte na vlastní zodpovědnost. Nezapomeňte před flashem nebo instalací driveru udělat na PDA kompletní zálohu a zkontrolovat, zda je nabitá baterka.

ČÁST PRVNÍ - Instalace USB driveru:

1) Stáhněte si přiložený soubor USB_modem_win7_vista.rar a ExitBootloader.rar ;

2) ExitBootloader.rar si rozbalte na PC kamkoliv třeba do složky, kde máte ROMky, USB_modem_win7_vista.rar uložte a rozbalte nejlépe do nové složky v kořenovém adresáři, např. C:\USB_modem\

3) Vyndejte z PDA paměťovou kartu a přejděte do bootloaderu (u každého zařízení individuální kombinace kláves, např. na HTC Universal je to reset+power+light) a připojte PDA do USB portu na vašem PC nebo NB ;

4)Systém zahlásí nové zařízení a začne sám instalovat drivery, klidně ho nechte a počkejte si, až bude zařízení rozpoznáno. Pak přejděte do správce zařízení (viz screen):
Obrázek

5) Vyberte položku Mobile devices-->Microsoft USB sync a klikněte na ní pravým tlačítkem myši ;
Obrázek

6) Rozbalí se nabídka, klikněte na položku 'Update driver software' ;
Obrázek

7) V dalším okně vyberte možnost manuálního hledání driveru ;
Obrázek

8) Opět klikněte na možnost ručního výběru souboru s driverem ;
Obrázek

9) Klepněte na tlačítko 'Have disk', v dalším okně dejte 'Browse' a proklikejte se do té složky, kam jste si právě stáhli a uložili driver, po zvolení složky jen potvrďte tlačítkem OK a nechte systém nainstalovat zvolený driver.
Obrázek

Obrázek

10) Pokud jste vše dělali přesně podle návodu, uvidíte oznámení o úspěšné instalaci ovladače.
Obrázek

Pro výstup z bootloader modu spusťte program ExitBootloader.exe, který jste si stáhli z přílohy. Je to šetrnější řešení, na vašem PDA se pak sám provede HardReset, proto jsem upozorňoval na začátku abyste zazálohovali data. Program ExitBootloader.exe doporučuju použít po každém flashi ROM/extROM/radio.

Pokud vám tento návod přesto nepomohl ke zprovoznění flashování a máte 64bitovou verzi OS, můžete zkusit ještě návod od uživatele vpalik
vpalik píše:OK, postupoval jsem takto:
- připojil jsem uniho v bootloaderu a přerušil instalaci ovladačů, (pokud to nestihnete, tak je odinstalovat, odpojit a znovu připojit uniho a postup zopakovat)
- zobrazil se nějaký ovladač smart-pc, ten jsem dal aktualizovat z vlastního umístění (zvolil jsem jen adresář, ne přímo soubor .inf)
- našel ovladač od microsoftu, ale digitálně nepodepsaný, vnutil jsem mu ho
- naistalovaný ovladač funguje spolehlivě

Ještě jde postupovat tak, že se restartne pc, přes F8 se dostat do boot nabídky a vybrat možnost nevyžadovat dig. podepsané ovladače (myslím, že poslední možnost), systém nastartuje normálně, ale neměl by varovat, že ovladače, které chci instalovat nejsou podepsané-nevím, nezkoušel jsem. Rovnou jsem mu vnutil ty svoje.

Zřejmě jsou to stejné ovladače, ale starší, protože ve vlastnostech se píše, že jsou z roku 2003, a ty, co si instaluje sám windows jsou z roku 2007.
UPDATE 14.02.10: Do přílohy přidány funkční ovladače pro 64bit verzi systému.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ČÁST DRUHÁ - Uvolnění zavaděče pomocí MTTY Tool

Tento krok není povinný, ale doporučuju ho provést před tím, než začnete s flashováním ROMek(stačí jednou, nemusíte to pak opakovat před každým flashem)
Je to zároveň návod, jak vyřešit ERROR 112 během flashe ROM ať už se s ním setkáte na Vistách, Windows7 nebo XPčkách.


1) Stáhněte si z příloh soubor mtty_tool.rar, rozbalte a spusťte MTTY tool ;
Obrázek

2) Z rozbalovací nabídky 'Port' vyberte možnost 'USB' a potvrďte tlačítkem OK. Ostatní parametry měnit nemusíte ;
Obrázek

3) Otevře se prázdné okno, do něj se zadávají příkazy. Napište task 32 , stiskněte enter a cca 10 vteřin počkejte, mělo by se vám zobrazit něco podobného jako na screenu:
Obrázek

4) Napište task 28 55aa , potvrďte enterem a počkejte. Pokud se vám objeví podobné informace a žádné errory, tak jste vše provedli správně a můžete MTTY tool zavřít.
Obrázek

Teď se můžete pustit do flashování ROM, vše by mělo fungovat jak má.

Testováno na Windows 7 build 7068
V přípravě obecný návod na flashování ROM
Přílohy
ExitBootloader.rar
Program pro výstup z bootloader modu, viz poznámka na konci první části návodu.
(146.61 KiB) Staženo 1592 x
mtty_tool.rar
MTTY tool
(15.63 KiB) Staženo 1352 x
USB_modem_win7_vista.rar
Správný USB modem pro operační systémy Windows 7 a Windows Vista (32 bit), viz návod č.1
(65.16 KiB) Staženo 1740 x
x64_wce.rar
Správný USB modem pro operační systémy Windows 7 a Windows Vista (64 bit), viz návod č.1
(49.14 KiB) Staženo 959 x

Uživatelský avatar
Rypi
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 143
Registrován: čtv kvě 22, 2008 12:52
Zařízení: E-ten X600
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele:

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Rypi » pát kvě 15, 2009 16:15

Supr návod, zatím ale používám flashování přes pamětovou kartu. Pokud ale nebude žádná dostatečně velká a značková na blízku, tak to zkusím ;)

Díky

Uživatelský avatar
kissman
smartguru
smartguru
Příspěvky: 533
Registrován: pon čer 11, 2007 22:41
Zařízení: Lenovo P70
Kontaktovat uživatele:

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od kissman » ned kvě 17, 2009 4:42

Flashovani v CZ RC1 Win 7 (7100) bez driveru je OK

tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3070
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od tslany » ned kvě 17, 2009 9:21

mě to nechce ani vzít ty ovladače, píše mi to že nejsou kompatibilnní s x64 verzí, přitom to sou x64 ovladače a ověřování certifikátů mám vypnutý

Uživatelský avatar
dj.digiman
nováček
nováček
Příspěvky: 43
Registrován: pon říj 13, 2008 11:04
Zařízení: Omnnia W

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od dj.digiman » pon kvě 18, 2009 10:46

navod dobrej jen u zařízení od HTC netřeba používam ten jejich soft a maká i pod win 7 x64 naprosto bez problemu ale asi je jen světla vyjímka používam celou dobu co mam rafka a problem s nim byl jen beta verzi win 7 v rc1 maká naprosto bez problémů

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte kvě 19, 2009 9:56

2 dj.digiman:
Jo, psal to už kissman, v RC verzi už zřejmě vyměnili driver. Je to jen dobře, sám už je mám na stole od doby, co byly uvolněny, ale upgrade není podporovanej, musel bych udělat zas čistou instalaci, což chce čas a nervy s přenastavováním a instalací rogramů potom...

pedro115
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Příspěvky: 2
Registrován: sob říj 10, 2009 8:55
Zařízení: omnia

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od pedro115 » sob říj 10, 2009 9:00

MAM SAMSUNG OMNIA.NEVIEM SA DOSTAT DO BOOTLOADERU.neviete mi pordit?
a zda sa mi ze active sync nereaguje na pripojenie.treba nieco instalovat z CD ktore som dostal k mmobilu?lebo ho nemam pri sebe

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od IkE Blaster » sob říj 10, 2009 9:20

Také jsem s tím měl problém. Musí se spustit ten flashovací software, nechat sesynchronizovat s AS a pak restartovat (připojené na kabelu pořád). Poté by se mělo odblokovat v tom software tlačítko.

niky79
smartguru
smartguru
Příspěvky: 539
Registrován: sob zář 05, 2009 17:27
Zařízení: Diamond 2

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od niky79 » sob říj 10, 2009 9:25

Clanek mi moc neni jasny. Na Win7 jsem prehlashoval PDA s WM uplne normalne, a nic ve clanku jsem delat nemusel.

Daidalos
smartstar
smartstar
Příspěvky: 923
Registrován: čtv lis 13, 2008 13:57
Zařízení: Xiaomi Mi4
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Daidalos » sob říj 10, 2009 9:57

V 7 to jde prý normálně jak jsem zaslechl i na 64 b.verzi.Horší je to u těch blbejch Vist :-(

Uživatelský avatar
Error_404
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 115
Registrován: pon črc 14, 2008 9:46
Zařízení: E-Ten X500+, WM6.1

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Error_404 » ned říj 11, 2009 10:02

JackalJackal: A verzi W7 mas jakou? 7600 Prof?

Uživatelský avatar
Error_404
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 115
Registrován: pon črc 14, 2008 9:46
Zařízení: E-Ten X500+, WM6.1

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Error_404 » ned říj 11, 2009 16:45

Co jsem pochopil, tak chyba s flashem byla jen kolem verze 7100 a dala se opravit novymi ovladaci. Necetl jsem, ze by nekdo s verzi 7600 mel problem.

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » stř říj 14, 2009 11:53

Přesně tak, problém s drivery, jak už tady zaznělo hned někde na začátku od IkEho, dělají jen starší buildy Windows 7. Nové buildy (třeba RC) teno problém nemají a flashovat můžete normálně. Tento návod tu ale nechám jednak kvůli tomu, že se tahle úprava údajně musí udělat na Vistách a jednak kvůli návodu na práci s MTTY. Dosta často mi chodí maily s prosbou o pomoc, že se uživatel zaseknul na bootloaderu, nebo přerušil flash, nebo že mu windows nechtějí naskočit a proto je většinou odkazuju na druhou část tohoto nábodu. MTTY je opravdu mocná utilita :)

Uživatelský avatar
Qaz
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 156
Registrován: pon lis 17, 2008 20:34
Zařízení: Acer neoTouch S200, Qtek 8310
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Qaz » ned lis 01, 2009 19:29

Tak jsem nedávno přešel na Windows 7 Ultimate (build 7600) a dneska jsem chtěl flashnout jinou ROM na můj Qtek 8310 a při spuštění ROMUpdateUtility a odkliknutí těch dvou kroků a pak jak se chvíli čeká, že ověřuje informace na smartphonu, tak potom mi to napíše "Error [260] Update error". Nevíte někdo co stím?

Uživatelský avatar
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 12200
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od htcjirka » ned lis 01, 2009 19:32

Na flash starsich zarizeni si radsi ve W7 otevru XP mod se starym dobrym active sync.

Bartyx
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 237
Registrován: čtv úno 12, 2009 16:28
Zařízení: Honor 8

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Bartyx » pon lis 02, 2009 11:47

Mě třeba vůbec pod Win7 nefunguje Windows Mobile Device Center. Musim synchronizovat/flashovat na notebooku, kde mám Visty.
Ale asi to bude tím, že pořád ještě jedu na RTM verzi sedmiček. Ještě jsem neměl možnost zakoupit final verzi.

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » pon lis 02, 2009 14:28

1) Co se týče erroru 260, příčinou nemusí být Win7, projeď si různé možnosti na xda-devu :
http://www.google.com/cse?cx=0008255319 ... 8&oe=utf-8" onclick="window.open(this.href);return false;

2) WMDM mi na win7 funguje bez problémů. Akorát ho ručně zapínám, protože nesynchonizuju tak často abych měl WMDM ve StartUp programech na PC. Flashuju ale vždy buď přes bootloader, nebo z karty, je to mnohem rychlejší než přes WMDM/Async.

Bartyx
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 237
Registrován: čtv úno 12, 2009 16:28
Zařízení: Honor 8

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Bartyx » pon lis 02, 2009 18:09

Farokh píše: 2) WMDM mi na win7 funguje bez problémů. Akorát ho ručně zapínám...
No mě právě nejde nainstalovat. Stáhnu ten instalátor, spustím ho a on se sekne po chvíli a pak sám vypne. WMDC stále nemám. Ale jak říkám, mě to problém nedělá, všechno dělám na notebooku.

Uživatelský avatar
Qaz
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 156
Registrován: pon lis 17, 2008 20:34
Zařízení: Acer neoTouch S200, Qtek 8310
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Qaz » pon lis 02, 2009 18:32

k tomu erroru 260 - na xp sem mi párkrát objevil taky, ale stačilo připojit kabel k jinému usb portu, případně restartovat pc či vyndat a zandat baterku u smartphonu a dát opět do bootloaderu a bylo to ok. Ale na Win7 z toho nic nepomáhá. Na xda jsem se díval ale nic co by mi pomohlo jsem nenašel. Z karty mé zařízení flashovat nejde.

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Jak na flash ROM ve Windows 7 / Windows Vista

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte lis 03, 2009 1:45

2 Qaz: Tak to už mě nic víc nenapadá :-(
Když jsem se já dřív trápil kvůli nějakému erroru, tak za to mohla většinou nějaká banalita, kterou jsem přehlédl.
Na jiném PC, případně i jiném OS ti flash funguje OK ?

2 Bartyx: Zkus ještě u instalačky WMDM nastavit v Properties práva administrátora a kompatibilitu Win Vista. Případně jak už tu někdo psal zkusit Async s kompatibilitou XP SP2 nebo 3. Pokud se s tim teda máš chuť ještě pižlat. Osobně jsem se na synchronizaci přes WMDM vykašlal už dávno jednak kvůli tomu, že si v romce přes registry blokuju otravný Async, a jednak proto, že mi Outlook po synchronizaci dělal dulicitní položky v kalendáři a čurbes v kontaktech... Teď používám MyPhone a jsem spokojený. A flash jen přes BL nebo SD.

Odpovědět

Zpět na „Tweaky a návody“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host