Co se jinde nedozvíte: HTC Shift v redakci, první dojmy

Diskuze o programech pro Windows Mobile
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Co se jinde nedozvíte: HTC Shift v redakci, první dojmy

Příspěvek od Jiří Hrma » úte dub 15, 2008 23:01

HTC Shift byl pro mě jedním z nejočekávanějších zařízení tohoto roku, a opravdu jsem se na něj těšil. Nyní za sebou mám první den s tímto UMPC a postupně se s ním začínám stále více seznamovat, a mé dojmy si samozřejmě v dohledné době budete moci přečíst v připravované recenzi.

Obrázek Obrázek

Na SmartManii jsem toho o Shiftu napsal už celkem dost, od prvního představení až pro preview, i tak ale může mít spousta z vás nad tímto zařízením nějaké otazníky; využijte tedy našeho diskuzního fóra a ptejte se, co vás zajímá. Do tohoto vlákna budu zároveň v průběhu testování doplňovat další poznatky a postřehy.

Obrázek Obrázek

Několik prvních postřehů
- mile mě překvapila rychlost práce ve Vistě, nainstaloval jsem Office 2007 a několik dalších programů, se kterými jsem zvyklý pracovat, a Shift na veškeré podněty reaguje velice rychle.
- konstrukce je velice kvalitní a pevná, mechanická část dle mého názoru vydrží opravdu hodně
- klávesnice je celkem pohodlná, stisk každého tlačítka je doprovázen jemným lupnutím. Mohla by ale být větší, zejména lidé s většími prsty budou mít se psaním problémy.
- Shift není a nebude lokalizován do češtiny, v praxi to znamená, že Vista Business jsou anglicky, SnapVUE také, a na hardwarové klávesnici chybějí české popisky.
- snímač otisku prstů funguje opravdu výborně, o svá data se bát nemusím.
- SnapVUE technologii zkusím podle návodu z XDA-developers a MoDaCa upravit na plnohodnotná Windows Mobile.
- zatím se mi nepodařilo synchronizovat data z Outlooku ve Vistě do SnapVUE, myslel jsem, že to bude automatické, ale asi to tak není, a opět je k tomu potřeba speciální aplikace (God bless to XdaDev).

Za zapůjčení přístroje a ochotné jednání děkuji agentuře CoLin, která v České republice zastupuje společnost HTC.

Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Další postřehy z nočního testování :-)

Příspěvek od Jiří Hrma » stř dub 16, 2008 1:14

I když Shift není primárně na hry vůbec zaměřený, nedalo mi to, a některé jsem vyzkoušel. Bez problémů funguje (plynulá hratelnost):
Elastomania
GTA 2
Warcraft III
MTX MotoTrax (jde plynule pouze pokud ve hře nejsou žádní další oponenti, jinak se také výrazně trhá)

Teď ještě instaluji FlatOuta a pokud neusnu a zbyde čas, tak zkusím i Prince of Persia. Ten výkon je vážně výborný. Sledování filmů také bez problémů.
edit: FlatOut se narozdíl od předchozích her v rozlišení 1024×768px seká, ubral jsem detaily na minimum a přepnul na rozlišení 800×480px (hra jej přímo podporuje), ale stejně se to dost seká.

Chvíli jsem zkoušel experimentovat s Windows Mobile (SnapVUE), nicméně zatím mi Vista stále odpojuje SnapVUE část ze systému (u SP1 je to podle XDAdevu normální jev, já ho ale nainstalovaný nemám). Díky USBTool už se mi povedlo synchronizovat data z Outlooku 2007 ve Vistě do SnapVUE, nicméně kvůli tomu samovolnému odpojování to zatím není 100%.

Shift obsahuje 40GB HDD, nicméně uživateli je přístupných 34GB. Ve zbylých 6GB je ukryt záložní image operačního systému (disk X:, tento sektor je skrytý. Úpravou je ale možné jej zobrazit a prostor pak využít pro svoji potřebu, raději to ale nedoporučuji prováděť, občas se obnovení továrních hodnot a nastavení Visty/SnapVUE může hodit).

A ještě pár informací ve stručnosti: do Shiftu je možné dostat 2GB RAM modul, do SD/IO slotu až 16GB SDHC kartu. Rovněž lze zaměnit pevný disk za jíný, s větší kapacitou (1.8" palce). Na Xda-devu už probíhají pokusy o nahrazení pevného disku flash pamětí ;-)

V průběhu dne otestuji Wi-Fi, TV-Out a práci v terénu. Když máte v Shiftu SIM kartu, můžete využívat datové připojení (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) a přijímat SMS, ale telefonní hovory nefungují (když vám někdo volá, jste dostupný, ale po prvním prozvonění Shift hovor odmítne), na displeji ale neuvidíte jedinou signalizaci. Snad tohle kluci z xda-developers pořeší.

Uživatelský avatar
Radek Hübl
smartstar
smartstar
Příspěvky: 863
Registrován: pát srp 24, 2007 19:59
Zařízení: Xiaomi Mi3 16GB + Samsung Galaxy Tab 7.7
Bydliště: Ústí nad Orlicí

Příspěvek od Radek Hübl » stř dub 16, 2008 5:48

zatim vidim skoro jen samou chvalu tak si hned rejpnu do bolovane paty... co vydrz pri tvem 100% vyuziti behem dne?

Uživatelský avatar
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1623
Registrován: úte led 15, 2008 20:38
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Příspěvek od Standa » stř dub 16, 2008 6:03

Měl jsem ho chvíli doma, a je to fakt dobře udělaná mašinka. Klávesnice mi ale moc nevyhovovala - pro psaní palci příliš velká, pro prsty zase dost malá.
Výkon mě překvapil, Office byl spuštěný hned, Photoshop fičel taky, celkově nic líného.
...a když jsem si hrál s tou ořezanou WM, dostal jsem kacířskou myšlenku, snížit tomu výkon a mít tam jen WM - prstama na lcd se to ovládalo skvěle :-)

Kamil Pulicar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1022
Registrován: úte bře 20, 2007 9:14
Zařízení: Lumia
Bydliště: Brno

Příspěvek od Kamil Pulicar » stř dub 16, 2008 6:24

Na shifta jsem se také těšil, ale když jsme ho poprvé viděl, tak moje nadšení rychle opadlo. Dosud jsem nepochopil proč do takové konfigurace dávají windows vista? Klávesnice mi přišla malá a docela nepohodlná, možná to je o zvyku.
Su rád že tam jede GTA II, které mi jede i na PDA za 1000Kč :-) (ipaq 5450)

Hlavní nevýhodou je velikost, do kapsy se to nevleze a když už batoh, tak si raději koupím za ty peníze výkonnější tablet! A ještě mi zbyde na pivo. :-)

Uživatelský avatar
htcjirka
Ban
Ban
Příspěvky: 12263
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Příspěvek od htcjirka » stř dub 16, 2008 6:33

Ja o nem silne uvazuji,ale zatim nejsem plne rozhodnuty.Az sikovni kluci z xda zprovozni volani bude to zrejme prvni impuls pro koupi.Ne ze bych chtel telefonovat se shiftem u ucha,ale pres bluetooth sluchatko me to bude vyhovovat.Navic by dale mel u me vyuziti jako diagnostika pro koncernove vozy vw,audi,seat a skoda,na coz je velikosti i vahou uplne idealni.

Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Příspěvek od Jiří Hrma » stř dub 16, 2008 8:04

Pár dalších postřehů:
Občas se mi stává, že ve Vistě/SnapVUE píská displej. Je zajímavé, že se to děje zejména během regulace podsvícení. Při maximální hodnotě je to ok, ale jakmile úroveň snížím, displej slabě píská, po chvíli naštěstí přestane. Nevím, zda je to jen chyba mého kusu, ale rozhodně je to nepříjemné.

Zkusil jsem jen tak ve Vistě zapnout Aero Vodochody, a k mému překvapení je systém stále dost rychlý.

Kapu: Ano, GTA2 spustíš i na PDA za 1000,- Kč, ale Shift není na hraní, trochu si tu myšlenku nepochopil. A ty hry zkouším jen kvůli výkonu; a Visty, jak sis mohl přečíst, šlapou na Shiftu velice dobře. A velikost hlavní nevýhodou? Opět si asi nepochopil koncept UMPC, já myslím že velikost je právě výhodou, když tahám v batohu notebook, tak je na zadech znát. Se Shiftem udělám tu samou práci, ale v batohu o něm téměř nevím. Jinak ale dávám za pravdu, že by výrobce mohl poskytnout ovladače i pro XP, Vista nemusí každému vyhovovat.

Uživatelský avatar
Lukáš Mano
smartguru
smartguru
Příspěvky: 527
Registrován: úte říj 10, 2006 7:21
Zařízení: iP4, HTC Desire
Bydliště: Liberec/Praha

Příspěvek od Lukáš Mano » stř dub 16, 2008 8:23

Vážně nad ním přemýšlím, je na práci jak dělaný. Uvidíme jak si kucííí z XDA poradí s tím voláním :wink:

Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Rada?

Příspěvek od Jiří Hrma » stř dub 16, 2008 8:34

Přátelé, jeden malý dotaz, třeba někdo bude vědět. Nějakým záhadným způsobem se mi ve Vistě podařilo nastavit, že se každá ikona/složka v systému chová jako odkaz (vše je podtržené, viz přiložený screenshot). Už včera jsem prolézal všechna nastavení to Tablet PC ve Vistě a další nástroje, kde jsem měl podezření, že by to šlo změnit, nicméně pořád neúspěšně, a ikonky se stále chovají jako odkazy (pro spuštění stačí jen kliknout), já bych rád zpět vrátil klasické nastavení, ale netuším jak:-( Neví někdo?

Jinak spouštím první test baterie, ve Vistě nastaven profil na "Maximální výkon - High performance", podsvícení displeje na maximum. Vyrážím do terénu, tak uvidíme, jak dlouho bude schopný v tomhle zatížení pracovat (během testu budu často používat Wi-Fi), takže optimální vytížení ;)
Přílohy
plocha.jpg
Plocha HTC Shift
plocha.jpg (39.86 KiB) Zobrazeno 5113 x

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster » stř dub 16, 2008 9:32

nekde v okne (tento pocitac) das nahore nastroje > moznosti slozky. hned na prvnim listu, cast klepnuti a otevirani. nevim presne jestli se to jmenuje takhle, ted jsem na xp, ale je to tam nekde taky ;)


taky bych si nechal libit visty na pda :)

Uživatelský avatar
nAscA
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 492
Registrován: pát črc 29, 2005 17:31
Zařízení: Note 7, iPhone

Příspěvek od nAscA » stř dub 16, 2008 9:35

mozna by ti na podtrzene ikony mohlo pomoci toto: http://vista_64.windowsrecovery.org/2008/02/21/windows-folder-options-explained-part-1/

Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Příspěvek od Jiří Hrma » stř dub 16, 2008 10:06

Díky moc, už to jede. Já sem si pořád myslel, že je to nějaká vychytávka pro dotykové ovládání, a tak sem to hledal ve všech nabídkách, které mají něco společného s konfigurací dotykového displeje, a nenapadlo mě, že je to v nastavení složky:-)
Přílohy
shot.jpg
shot.jpg (10.64 KiB) Zobrazeno 4996 x

tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3099
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

Příspěvek od tslany » stř dub 16, 2008 13:47

tak co WM, už fungujou?
jo a s tou češtinou na Visty, zkus je sehnat přez Windows Update nebo dej na netu vyhledat "vista cz daveexe" a nainstaluj to, potom do WM mužeš nahodit MUIčka, trochu povrtat registry a máš to :-)

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster » stř dub 16, 2008 14:14

Rozhraní MUI jsou dostupná prostřednictvím služby Windows Update jako volitelné aktualizace, které nejsou instalovány automaticky.
1.
Spusťte program Windows Update klepnutím na tlačítko Start, klepnutím na příkaz Všechny programy a potom klepnutím na položku Windows Update.
2.
V levém podokně klepněte na odkaz Zkontrolovat aktualizace a potom chvíli počkejte, zatímco systém Windows vyhledává nejnovější aktualizace pro počítač.
3.
V případě nalezení aktualizací klepněte na odkaz Zobrazit dostupné aktualizace.
4.
Vyberte požadované rozhraní MUI a klepněte na tlačítko Nainstalovat aktualizace. Pokud vás systém vyzve k zadání nebo potvrzení hesla správce, zadejte heslo nebo proveďte potvrzení.
Poznámka:Pokud systém Windows nenalezne žádné aktualizace po klepnutí na odkaz Zkontrolovat aktualizace, počkejte den a opakujte akci.
;)

SPIKEBOY
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 142
Registrován: čtv srp 30, 2007 14:05
Zařízení: Galaxy S10+
Bydliště: Nové Zámky, SK

Příspěvek od SPIKEBOY » stř dub 16, 2008 16:32

Jirko: Máš tu screen z plochy, mohol by si mi pls poslať ten wallpaper? THX ! :)

Uživatelský avatar
htcjirka
Ban
Ban
Příspěvky: 12263
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Příspěvek od htcjirka » stř dub 16, 2008 17:19

Uz ho mam doma,takze se s nim pomalu seznamuji,zatim je malo casu

Uživatelský avatar
marthynovak
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 110
Registrován: ned úno 03, 2008 11:11
Zařízení: Waiting for MM2
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marthynovak » stř dub 16, 2008 18:44

jirko ty to taky dobre menis :lol:

Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Příspěvek od Jiří Hrma » stř dub 16, 2008 21:18

Shift obsahuje Vistu Business, a ta, pokud vím, neumožňuje instalaci jazykových MUI balíčků, to umí až verze Ultimate, nebo ne?

HTC dodává k Shiftu několik wallpaperů, a všechny vypadaj moc hezky (ten na screenu se mi ale líbí nejvíc). Připravím článek na půlnoc (10x video s HTC Shift) a pak to sem dám ;).

Uživatelský avatar
JanHavlicek
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 155
Registrován: čtv pro 14, 2006 12:57
Zařízení: Xiaomi Redmi 2 2GB
Bydliště: Praha

Příspěvek od JanHavlicek » čtv dub 17, 2008 12:28

Jistě, změnu jazyka umí až verze Windows Vista Ultimate.

Neoficiálně je ovšem možné změnit jazyk i pod nižšími verzemi, v této diskuzi na zive.cz se to řešilo. Osobně nemám ozkoušené

btw: Jirko, koukal jsem dneska asi na dvě videa (práce ve windows a snapvue tuším), to se to všechno tak seká, nebo máš nějaký divný foťák ? :) . Zvlášť práce ve Windows s Aerem

Uživatelský avatar
Sir Andrew
smartstar
smartstar
Příspěvky: 920
Registrován: pon čer 27, 2005 9:11
Zařízení: Lumia 925
Bydliště: Praha (+ Uherský Brod)

Příspěvek od Sir Andrew » čtv dub 17, 2008 13:11

OT: pro Jirku Hrmu: Asi nejsem jediny kdo ceka na ty HTC wallpapery :) Diky :)

Odpovědět

Zpět na „Aplikace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů