HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Diskuze o programech pro Windows Mobile
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9219
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy S10+
Bydliště: Praha

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Jiří Hrma » pon zář 07, 2009 20:22

Freeware aplikace nueClockControl (informovali jsme zde), slouží k podtaktování Qualcomm MSM 7xxx procesorů. Autor programu, no2chem, na svém webu informoval, že se mu konečně podařilo vytvořit novou verzi, která již zvládne procesory taktovat na vyšší frekvence; současná verze uměla frekvenci pouze snižovat. Tato verze zatím není veřejně dostupná ke stažení, protože je potřeba provést další testy, ale jen pro příklad, HTC Touch Pro se mu podařilo nataktovat na 768 MHz, který se i nadále choval velmi stabilně. Pád nastal až při frekvenci 1056 MHz, kterou už zařízení neustálo.

Bleskovka

Jakmile bude nová verze programu nueClockControl s podporou přetaktování procesorů k dispozici, budeme vás o tom na SmartManii informovat.

Zdroj: windows-phones.com

Svestka
smartguru
smartguru
Příspěvky: 734
Registrován: čtv črc 23, 2009 18:40
Zařízení: Lumia 800

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Svestka » pon zář 07, 2009 20:29

No je všeobecně známo, že procesory v mobilech se velice snadno taktují na vyšší frekvence (pokud to vůbec procesor umožňuje) někdy i na dvojnásobek a je to dáno převážně tím, že procesory bývají často schválně podtaktovány z důvodů úspory energie, menšího zahřívání nebo prostě kvůli marketingu. Je ale také jasné, že větší teploty zkracují životnost všech součástí takto nataktovaného přístroje ale především samotného procesoru, který se může jevit stabilně ale při velkých zátěžich se zahřeje na kritické teploty, kde už se může chovat všelijak, především asi zatuhne celý systém. Nataktovat ale tento procesor z 528 na 628 bych se nebál. Otázkou je zda to má nějaký praktický význam.

Daidalos
smartstar
smartstar
Příspěvky: 923
Registrován: čtv lis 13, 2008 13:57
Zařízení: Xiaomi Mi4
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Daidalos » pon zář 07, 2009 20:36

To chci,chci a ještě jednou chci :-D ,těším se až to vyjde.

RDT
VIP
VIP
Příspěvky: 450
Registrován: úte dub 10, 2007 21:59
Zařízení: HTC HD7, Sony Vaio UX380N (100GB) a P92KS
Kontaktovat uživatele:

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od RDT » pon zář 07, 2009 21:06

WOW

Pro koho tohle není zpráva měsíce anebo možná i roku? Upřímně jsem nevěřil, že se to podaří. Úcta a pokolny no2chemovi!

Konečně se mi nebude sekat TouchFLO 2.6 z Lea, protože ten je (bude) vybaven Snapdragonem :-D.

Uživatelský avatar
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 370
Registrován: ned kvě 03, 2009 17:18
Zařízení: Sony

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od HTCKlorec » pon zář 07, 2009 21:41

Sice som velmi rad, ze sa to podarilo, a rozhodne to vyskusam (aspon na porovnanie), ale z pohladu zivotnosti baterie a inych komponentov som stale jemne skepticky.

RDT
VIP
VIP
Příspěvky: 450
Registrován: úte dub 10, 2007 21:59
Zařízení: HTC HD7, Sony Vaio UX380N (100GB) a P92KS
Kontaktovat uživatele:

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od RDT » pon zář 07, 2009 21:47

V tom problém nevidím. Pokud budu potřebovat výkon, nataktuji zařízení. Pokud výdrž, podtaktuji ho.

Uživatelský avatar
Kwazzy
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 336
Registrován: ned zář 14, 2008 9:47
Zařízení: HTC HD2
Bydliště: EU

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Kwazzy » pon zář 07, 2009 21:48

Perfektny programek, jen jestli to na HD neroztavi plastovy kryt.Kazdopadne i tak byh videl zamerit se na kvalitni softvare a nebude treba tak hrotit frekvence. :idea:

Uživatelský avatar
AtoM.
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 406
Registrován: čtv kvě 28, 2009 15:11
Zařízení: Samsung Galaxy S II

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od AtoM. » pon zář 07, 2009 22:05

Autor by zasloužil metál! :grin:
Jen by mě zajímalo, co by na to řekli v servisu, až bych jim tam přines odstřelenej procesor :grin: Vztahovala by se na to záruka?
Taky bych chtěl vědět kdo jako první udělá měděnou trubku s molitanem a tekutým dusíkem a bude HD taktovat na 2GHZ :-D

Uživatelský avatar
Sir Andrew
smartstar
smartstar
Příspěvky: 915
Registrován: pon čer 27, 2005 9:11
Zařízení: Lumia 925
Bydliště: Praha (+ Uherský Brod)

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Sir Andrew » úte zář 08, 2009 5:40

Žeby alespoň nataktovaný Qualcomm konečně dohnal 5 roků starý Intel PXA270/2? :)
Otázka servisu je zajímavá. Sice by tě měli zrovna vyhodit za nepovolenou úpravu, ale když to je obyčejný program, kterých jsou miliony. Neřeknu kdyby to bylo flashem, ale takto... Někdo to zkuste :-D

Uživatelský avatar
Qaz
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 156
Registrován: pon lis 17, 2008 20:34
Zařízení: Acer neoTouch S200, Qtek 8310
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Qaz » úte zář 08, 2009 6:15

Pokud by se ten soft dal na kartu a ta karta by se předtím, než by se s tím šlo do servisu, vyndala, tak asi nebudou v servise zjišťovat, jak se to stalo...stejně většinou mění základní desku.

Když jdou procesory MSM720x přetaktovat na 768MHz, tak jsem zvědavý na kolik půjde (pokud půjde) přetaktovat Snapdragon 1GHz...na 1,3GHz? :) I když to už bude asi zbytečný, takže jen tak pro zajímavost...

Uživatelský avatar
Radek Hübl
smartstar
smartstar
Příspěvky: 862
Registrován: pát srp 24, 2007 19:59
Zařízení: Xiaomi Mi3 16GB + Samsung Galaxy Tab 7.7
Bydliště: Ústí nad Orlicí

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Radek Hübl » úte zář 08, 2009 6:50

AtoM. píše:Autor by zasloužil metál! :grin:
Jen by mě zajímalo, co by na to řekli v servisu, až bych jim tam přines odstřelenej procesor :grin: Vztahovala by se na to záruka?
Taky bych chtěl vědět kdo jako první udělá měděnou trubku s molitanem a tekutým dusíkem a bude HD taktovat na 2GHZ :-D
To bylo první co mně napdalo... Hratky s PPC a dusíkem :-B

Kamil Pulicar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1013
Registrován: úte bře 20, 2007 9:14
Zařízení: Lumia
Bydliště: Brno

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Kamil Pulicar » úte zář 08, 2009 7:30

A k cemu to je dobre si rychleji vybit baterku, ktera beztak nic nevydrzi.
Pochybuji ze by se mohl procesor v pda poskodit, kdyz to prezenete, tak se vam v nejhorsim pripade pda naformatuje.

Ale porad mi chyby vyuziti, vzdy jsem uzival pda na standartni takt a nemel jsem problem s vykonem, problemy prisli az s qualcommama.

Uživatelský avatar
Holda
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 86
Registrován: pon črc 09, 2007 20:29
Kontaktovat uživatele:

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Holda » úte zář 08, 2009 7:46

Nevim, jestli to bude co k cemu, mam pocit, ze Kvákkomu vyssi frekvence moc nepomuze. Pokud se myli, bude mile prekvapen :)

Svestka
smartguru
smartguru
Příspěvky: 734
Registrován: čtv črc 23, 2009 18:40
Zařízení: Lumia 800

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Svestka » úte zář 08, 2009 8:18

Kapu: CPU se poškodit může, samozřejmě by mělo mít nějakou ochranu alespoň vypnutí nebo restartování ale jde spíše o to, že procesor nedosáhne kritické teploty ale bude mírně pod ní, v takovém případě nedojde samozřejmě hned k odpálení ale k postupnému přehřívání komponent včetně procesoru, což ho může velice brzo odvařit. Na jiném fóru jsem už narazil na pár uživatelů, kteří si takto pda odpálili ale taky se nejednalo o okamžitou záležitost. Všeobecně u procesoru platí a to i na PC, že větší teplota = menší životnost a vůbec se nemusí jednat o měsíce, v takovém případě už hraje roli i náhoda, samozřejmě teď mluvím o extrémních přetaktováních nikoli o navýšení frekvence o 20%.

AToM: No co se týká servisu, tak samozřejmě to reklamovatelné není, jedná se o neoprávněný zásah do HW, i když jsi tento zásah provedl softwarově nic to na věci nemění. Každopádně přijít na něco takového bude pravděpodobně velice složité, a když se budeš tvářit překvapeně tak je pravděpodobné, že ti jej nataktují.

EDIT:
Holda píše:Nevim, jestli to bude co k cemu, mam pocit, ze Kvákkomu vyssi frekvence moc nepomuze. Pokud se myli, bude mile prekvapen :)
No zvětšíš frekvenci = zvětšíš výpočetní výkon, sice je pravda, že se říká nula od nuly pojde ale né u procesoru. Samozřejmě jsou i jiné aspekty než frekvence ale zvětšíš-li frekvenci vždy se ti výkon procesoru zvětší. Tady je zvětšení o nějakých 50% takže to už půjde dost znatelně poznat.

Uživatelský avatar
elcrys
smartguru
smartguru
Příspěvky: 541
Registrován: pát bře 14, 2008 13:05
Zařízení: Sony Ericsson Xperia mini, Nexus 7 (2013)

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od elcrys » úte zář 08, 2009 8:42

Faktem je, že Qualcomm na 528 MHz má prakticky totožný hrubý výpočetní výkon jako jiné procesory na této frekvenci (viz. http://smartmania.cz/forum/viewtopic.ph ... 13&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;). Problémy s těmito procesory spíše vyplývají z nedostatečně přizpůsobeném SW (např. bídný výkon při přehrávání videí v CorePlayeru), takže je otázka, na kolik bude muset uživatel nataktovat, aby umazal tento handicap a jestli se to vyplatí.

Svestka
smartguru
smartguru
Příspěvky: 734
Registrován: čtv črc 23, 2009 18:40
Zařízení: Lumia 800

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Svestka » úte zář 08, 2009 9:16

No pokud je SW dobře optimalizován, je jasné, že to procesoru velice usnadní práci ale většina aplikací je .NET takže tam programátor na optimaliaci nemá moc místo, tudíž by měl být na vině i samotný qualcomm. Jinak i z těch testů mi tam přišlo, že qualcommy na tom byly hůř. Prostě tyto procesory mají jako prioritu nízkou spotřebu a to je nutno brát v potaz.

P.s. Výpočetní výkon jako schopnost výpočtu na pevné nebo plovoucí řadové čárce je pouze jeden aspekt výkonnosti procesorů.

Uživatelský avatar
elcrys
smartguru
smartguru
Příspěvky: 541
Registrován: pát bře 14, 2008 13:05
Zařízení: Sony Ericsson Xperia mini, Nexus 7 (2013)

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od elcrys » úte zář 08, 2009 9:25

tak muj htc touch diamnod 2
wm6.1 procesor 528mhz

1000: (time ms ) 491

10000: (time ms ) 41268

20000: (time ms ) 169806
HP iPAQ 614c (standardní takt 520 MHz)
1000:419 ms
10000:40 220 ms
20000:169 838 ms
(počet desetinných míst : čas v ms)
Mně se zdají ty výsledky dost podobné, řekl bych, že tolik rozdílů v samotném jádře procesoru nebude.

Svestka
smartguru
smartguru
Příspěvky: 734
Registrován: čtv črc 23, 2009 18:40
Zařízení: Lumia 800

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od Svestka » úte zář 08, 2009 10:24

Jo na diamonda jsem se díval ale to byl snad jediný qualcomm s tak dobrými výsledky

Uživatelský avatar
dj.digiman
nováček
nováček
Příspěvky: 43
Registrován: pon říj 13, 2008 11:04
Zařízení: Omnnia W

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od dj.digiman » úte zář 08, 2009 10:36

jo občas si říkam že by stálo za to ten telefon popohnat a čekal jsem kdy to přijde že pujde taktovat a už je to konečně tady ted jen škoda že tam nejsou menší kroky pro to taktovaní s dynamickou změnou taktu to bude parada :-)

jura55
nováček
nováček
Příspěvky: 24
Registrován: stř pro 17, 2008 10:13
Zařízení: Optimus 2x
Bydliště: Brno

HTC Touch Pro je schopný pracovat téměř na 800 MHz

Příspěvek od jura55 » úte zář 08, 2009 11:44

Tak jsem to nahodil na Touch HD, ale s Touch Flo se telefon sekne hned, bez touch flo to tech 768 MHz nahodi, ve winmo 6.5 normalne funguje, ale solitaire to vydrzi asi 5sec, igo 8 najede az po hlavni menu, pak se taky sekne....

Odpovědět

Zpět na „Aplikace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 34 hostů