Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Diskuze o programech pro Windows Mobile
Odpovědět
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od Jiří Hrma » pát črc 24, 2009 17:42

S příchodem operačního systému Windows Mobile 7 bychom se měli dočkat plné podpory pro multidotykové displeje, ale podle interních informací z HTC to vypadá, že se zařízení schopného rozpoznávat několik dotyků najednou dočkáme dříve. Podle některých zahraničních zdrojů inženýři v HTC pracují na komunikátoru s kapacitním displejem, který poběží se systémem Windows Mobile 6.5.1, a který ve vybraných aplikacích bude schopný zpracovávat multidotykové ovládání. V úvahu přichází například správce obrázků či internetový prohlížeč.

Obrázek

Zdroj: MSmobiles.com

Uživatelský avatar
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 370
Registrován: ned kvě 03, 2009 17:18
Zařízení: Sony

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od HTCKlorec » pát črc 24, 2009 18:39

Bude to povelen len v SW alebo bude treba aj nove zelezo? Mam na mysli napriklad ze ked vyjde ROM WM 7 a ja si ju nahram na moj TD2, ci to bude fungovat.

radospol
smartstar
smartstar
Příspěvky: 896
Registrován: pát pro 26, 2008 18:30
Zařízení: Huawei U8650 (sonic)

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od radospol » pát črc 24, 2009 18:52

takze HTC zareagovalo pomerne rychlo na firmu co prisla s tymto projektom.Jirko video tej firmy bolo tusim aj tu k dispozicii pred par mesiacmi,alebo som to videl inde?

Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9223
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od Jiří Hrma » pát črc 24, 2009 18:56


RDT
VIP
VIP
Příspěvky: 450
Registrován: úte dub 10, 2007 21:59
Zařízení: HTC HD7, Sony Vaio UX380N (100GB) a P92KS
Kontaktovat uživatele:

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od RDT » pát črc 24, 2009 19:26

HTCKlorec píše:Bude to povelen len v SW alebo bude treba aj nove zelezo? Mam na mysli napriklad ze ked vyjde ROM WM 7 a ja si ju nahram na moj TD2, ci to bude fungovat.
Vždy jsem byl zcela s jistotou přesvědčen, že je to otázka HW. Ale po tom, co se se podařilo s Dreamem o tom začínám pochybovat :):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pSBYqmWVqeM[/youtube]

radospol
smartstar
smartstar
Příspěvky: 896
Registrován: pát pro 26, 2008 18:30
Zařízení: Huawei U8650 (sonic)

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od radospol » pát črc 24, 2009 19:56

Jirka: ano to je ono

Uživatelský avatar
Lupik
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 159
Registrován: sob lis 01, 2008 12:29
Zařízení: Iphone 4S

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od Lupik » pát črc 24, 2009 20:49

kéžby... stacilo jen wm 7 nainstalovat a met multitouch..
takovou blbustku bych vyuzil hlavne u her, kterych by bylo brzo moc jak u iphonu..

Uživatelský avatar
Tior
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 84
Registrován: čtv srp 02, 2007 11:26
Zařízení: Orange San Francisco, Ainol Aurora II
Kontaktovat uživatele:

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od Tior » pát črc 24, 2009 21:01

Kapacitni displej s multidotykem prece neosouvisi, nebo ano?

Uživatelský avatar
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 370
Registrován: ned kvě 03, 2009 17:18
Zařízení: Sony

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od HTCKlorec » pát črc 24, 2009 21:10

Ved prave preto sa pytam :-D

Uživatelský avatar
milos797
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 139
Registrován: úte pro 30, 2008 22:48
Zařízení: HTC Touch HD

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od milos797 » pát črc 24, 2009 22:59

To video mi pripadá tak, akoby tam bola nejaka vysoka frekvencia nacitavanie displaya a striedavo to bralo jeden a druhy dotyk. No kazdopadne,preco by to takto nemohlo fungovat vsak. Kazde riesenie je dobre, ked prinesie nieco nove.

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od IkE Blaster » sob črc 25, 2009 14:27

Sorry chlapci, ale tiše jsem se nad vámi zasmál :) Není přece tak těžké a něco si o tom najít...

Jinak je to věc HW, většina kapacitních displayů multitouch umí (z hlediska možnosti to umí každý, ale ne každý kontrolér to umí zpracovávat). Takže zatím vše s Androidem by multitouch mělo zvládat.
Rezistivní to nikdy nebudou umět z principu (prostě nejde). EMR by to IMHO umět mohlo, ale už dlouho jsem neviděl nic nového s EMR.

Jinými slovy - budete potřebovat nový HW. Problém je, že už nepůjde použít kde-co na ovládání, ale jen speciální stylusy. Navíc kapacitní jsou bohužel méně přesné.

// Tak jsem se trochu spletl - u rezistivních to možné je, nicméně to neumí kontroléry (co jsem teď četl, tak by ani nebylo složité na výrobu, ani drahé)

Tslany: EMR - nemyslím si - teoreticky by mohl umět snímat obojí najednou (stejná frekv)

tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3099
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od tslany » sob črc 25, 2009 15:37

Rozhodl jsem se že to shrnu :)

Kapacitní displeje multitouch zvládají.

Rezistentní displeje by to mohli umět, kdyby byly rozděleny do několika zón a všechny by se zároveň snímaly a vyhodnocovaly, ale kdyby jich tam bylo např. takových 100, tak by se potřeboval procesor minimálně 2x silnější než PXA270 (na Unim si dotyk vezme 2% CPU). Jediný ARM procesor který by to možná utáhl se zatížením pod 100% je PXA168.

EMR technologie funguje na principu snímání elektromagnetických vln vysílaných stylusem, takže kdyby tam byly stylusy dva, tak by tam musely být i dva snímače, tím pádem by to bylo 2x dražší (EMR je i teď nejdražší dotyková technologie).

Tyto informace poněkud přesahují moje znalosti takže mě kdyžtak někdo opravte.

4 IkE: já mám na stylusu obě strany samostatně aktivní, a když přiložím stylus přímo na obrazovku v Linuxu, tak mi ve výstupu zobrazuje jenom jedny souřadnice, i přezto, že X.org je nakonfigurovanej aby byly zobrazeny samostatně

Uživatelský avatar
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 370
Registrován: ned kvě 03, 2009 17:18
Zařízení: Sony

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od HTCKlorec » sob črc 25, 2009 19:03

Vdaka, aj za objasnenie, aj za rozsirenie obzorov, len ma to tak zaujimalo, ze ci to zvladne aj odporovy displej. Uvidime ked to bude aktualne, ale som si viac ako isty, ze na XDA-dev sa najde nejaky clovek/saman, ktory to rozchodi :-D

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od IkE Blaster » sob črc 25, 2009 20:34

Na stávajících pochybuji - jestli ano, tak se pak všem přítomným omluvím a zaplatím pivo :-D

Uživatelský avatar
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 370
Registrován: ned kvě 03, 2009 17:18
Zařízení: Sony

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od HTCKlorec » sob črc 25, 2009 20:55

Ako poznam XDA samanov - zacni setrit na to pivo. :-D

Uživatelský avatar
RedRose
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 93
Registrován: stř kvě 20, 2009 7:10
Zařízení: MPx220; Nexus S; Xperia Z Ultra
Bydliště: Havířov
Kontaktovat uživatele:

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od RedRose » stř črc 29, 2009 5:44

To ja si myslim ze na soucasnych komunikatorech by to mozne byt mohlo, byt treba s nejakym omezenim (frajeri z XDA nas uz nejednou prekvapili) a navic si fakt nejsem jisty tim tvrzenim o pretizenem procesoru, ale az takovy elektrotechnik taky nejsem, tak to vyvracet radeji nebudu ;-)

ale nebylo by to krasne? zachovat kvalitu a presnost rezistivnich a mit i tohle? i presto ze se tady uz vedla diskuze ze to nic extra uzitecneho asi neprinese :-)

tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3099
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od tslany » stř črc 29, 2009 7:58

ale i teď existují pseudo-multidotykové rozhraní na rezistentní displeje (WM), např. Assassin's Creed, ten se (bohužel) ovládá jenom na displeji, a když utíkáš (držíl "analog" v levý části LCD) tak můžeš do toho zároveň skočit (tlačítko u pravýho kraje LCD). Je to úplně jednoduchý výpočet dá se tam že když kurvor rychle se posune doprava a potom zas spátky tka to znamená že uživatel to tlačítko stisknul

Uživatelský avatar
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 370
Registrován: ned kvě 03, 2009 17:18
Zařízení: Sony

Spekulace: Připravuje HTC první multidotykové zařízení s WM?

Příspěvek od HTCKlorec » stř črc 29, 2009 9:02

Suhlasim, hral som, ale skace mi napr. iba ked mam stlaceny analog dolava/soprava, hore a dole uz nie.

OT: Ako mam preskocit taku vezu v lvl 1-3, ked mi neswkace hore? Nemam QWERTY klavesnicu, iba SW.

Odpovědět

Zpět na „Aplikace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 hostů