iPAQ 614c a GPS

Diskuzní fórum pro majitele zařížení HP iPaq 614 a další...
gelda
nováček
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: čtv dub 10, 2008 10:38
Bydliště: Lutín City
Kontaktovat uživatele:

iPAQ 614c a GPS

Příspěvek od gelda » čtv dub 10, 2008 10:47

Ahoj,
měl bych na ty zkušenější z Vás (s iPAQem 614c) pro mě osobně dost zásadní dotaz. Jedná se o programy využívající interní GPS. Konkrétně mi nejde více než 1 program využívající GPS, ostatní hlásí chybu. Pro názornost příklad:

Jsem uctívačem GeoCachingu a mám nainstalovaný WherigoPlayer (využívá GPS). Když jede Wherigo, nejede iGO 2006+, VisualGPSce ani Handy Geocaching.

Když jsem ze začátku měl jen VisualGPSce a Wherigo, tak Wherigo nijak dobře nejelo. Pokaždé padlo s hláškou: chyba v programu player.exe atd. Když jsem odinstaloval VisualGPSce a reinstaloval Wherigo, tak nebyl problém. To stejné se mi stalo s Handy Geocachingem a Wherigo, akorát na 100% nejel ani Handy.

Nevíte někdo co s tím může být? Díky za odpovědi.

Uživatelský avatar
Funlife
nováček
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: sob dub 05, 2008 18:25
Zařízení: HTC HD, dříve HP 614C
Bydliště: Praha-východ

Příspěvek od Funlife » čtv dub 10, 2008 12:09

Já bych se možná také přidal s otázkou týkající se GPS. Nikde se mi nepodařilo narazit na zmínku, že se dá někde vypnout stahování dat přes GPRS. Konkrétně mi jde o to, abych měl kontrolu nad tím, jestli mi právě jede přes GPS, nebo odebírá bajtíky z mého datového limitu.
Neví někdo??

gelda
nováček
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: čtv dub 10, 2008 10:38
Bydliště: Lutín City
Kontaktovat uživatele:

Odpověď

Příspěvek od gelda » čtv dub 10, 2008 12:12

S tím ti mile rád pomůžu. Vždy, když používáš GoogleMaps, tak platíš za GPRS/3G připojení podle tarifu operátora. GoogleMaps je totiž on-line aplikace a bez připojení na net nefunguje. Vypnout to bohužel nejde, jedině nainstalovat jiný program, který nebude využívat připojení, jako např. TomTom, iGO, OziExplorer, BeeLineGPS...

Uživatelský avatar
bobbik
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 109
Registrován: pon říj 08, 2007 14:18

Příspěvek od bobbik » čtv dub 10, 2008 12:29

Ja si teda nejsem uplne jistej jestli vam nebude sosat pres gprs i iGo nebo TomTom, kdyz to ma AGPS. TO fakt nevim. Kazdopadne programek, kterym vypnete spojeni gprs je MODACO NODATA

Bohuzel se tam neda vypinat pripojeni jednotlivych aplikaci ale jenom cele pripojeni. (nebo jsem na to aspon nenasel)

gelda
nováček
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: čtv dub 10, 2008 10:38
Bydliště: Lutín City
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gelda » čtv dub 10, 2008 12:32

iGO ani TomTom nepotřebují mapový server, odkukd tahají data. Veškeré mapy jsou k dispozici přímo na kartě, takže se na 100% nepřipojují přes GPRS. GoogleMaps funguje na principu jako GoogleEarth, tj. pokud nejede net, nefunguje aplikace. To u TomToma ani iGO nehrozí.

Uživatelský avatar
bobbik
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 109
Registrován: pon říj 08, 2007 14:18

Příspěvek od bobbik » čtv dub 10, 2008 13:31

Ja se ale nebavim o mapach, ja se bavim o aGPS.

gelda
nováček
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: čtv dub 10, 2008 10:38
Bydliště: Lutín City
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gelda » čtv dub 10, 2008 13:38

Však to je to samé... AGPS je to samé jako GPS, akorát má možnost stahovat pozice satelitů (tzv. almanach) přes telekomunikační družice, takže je to rychlejší. Stahuje přes GPRS! AGPS je tedy přes GPRS, klasická GPS funguje jak jsme zvyklí... AGPS není typ čipu, ale jen nadstandardní funkce. AGPS = GPS s výše zmíněnou možností. Nic víc.

Uživatelský avatar
bobbik
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 109
Registrován: pon říj 08, 2007 14:18

Příspěvek od bobbik » čtv dub 10, 2008 13:48

To ja chapu. A ve chvili kdy bude mit klasicka GPS v iGO problem, tak se nepokusi sosnout pozici pres GPRS?

gelda
nováček
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: čtv dub 10, 2008 10:38
Bydliště: Lutín City
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gelda » čtv dub 10, 2008 14:09

Ještě se mi to nestalo... A podle mě ani nestane, protože signál určují pouze družice NAVSTARu, nikoli telekomunikační satelity.

Uživatelský avatar
bobbik
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 109
Registrován: pon říj 08, 2007 14:18

Příspěvek od bobbik » čtv dub 10, 2008 14:15

takze aGPS vyuziva pouze google maps?

ja myslel ze hlavni fíčura je rychlejsi zamereni, atd.

EDIT: ja si nemyslim, ze by se to ostatnich navigacnich programu vubec netykalo:

After the v6.52 update for the x10 series, TomTom are also offering improved "user experience" for their ONE units by adding QuickGPSfix with v6.56 (download it via TomTom HOME), their implementation of SiRF's SiRFInstantFix GPS Assistance (A-GPS) over the internet. The idea is straightforward but very effective, instead of downloading the ephemeris data from the GPS satellites, something that takes 30 seconds at best and that is required every 4 hours, you download a 50kb ephemeris file valid for 5 days.

It's interesting to see the advanced AGPS technology making it to entry level AIOs, possibly an indication that SiRF are no longer charging manufacturers a premium to use it, a consequence of TomTom switching to Globallocate's chipset for the new ONE units and uBlox offering AssistNow Offline for free. As usual competition is good for the end user !

gelda
nováček
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: čtv dub 10, 2008 10:38
Bydliště: Lutín City
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gelda » čtv dub 10, 2008 14:29

Napíšu to trochu jinak, polopatě: pokud vypneš u operátora veškerý přenos dat, tak ti GoogleMaps nepojede (odzkoušeno). Narozdíl od toho TomTom a iGO ti pojedou (odzkoušeno). Pokud budeš mít zapnutý přenos dat a spustíš iGO, resp. TomTom, tak by to mělo stáhnout almanach pomocí AGPS (neodzkoušeno).

Předtím jsem se špatně vyjádřil, i tyto aplikace MOHOU využívat AGPS, ale jedou i bez připojení, na rozdíl od Googlu.

Uživatelský avatar
bobbik
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 109
Registrován: pon říj 08, 2007 14:18

Příspěvek od bobbik » čtv dub 10, 2008 14:42

O tom se s tebou nikdo nepre, ze googlemaps nepojede bez netu.

Ja myslim, ze oba si to myslim spravne, ale shodli jsme se az ted :)

Na druhou stranu mi prislo ze se funlife pta prave na toto agps primrndavani dat pri navigacich, ktere jedou primarne pres cip :)

Uživatelský avatar
Funlife
nováček
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: sob dub 05, 2008 18:25
Zařízení: HTC HD, dříve HP 614C
Bydliště: Praha-východ

Příspěvek od Funlife » čtv dub 10, 2008 15:31

Chlapi vy mi dáváte :o) Teď v tom mám ještě větší hokej :o)) Abych to ještě trochu zkomplikoval, tak jsem zjistil, že pokud pustim google maps, tak se to začne připojovat přes gprs, pokud mám ale aktivní wifi, tak to už žádné data přes gprs nestahuje.... Z toho usuzuji, že google mapy nejsou vázaný na gps, ale na jakékoliv aktivní připojení k netu. Tuto aplikaci používat nechci a nebudu, tak ať mě někdo opraví jestli nemám pravdu. Jde mi hlavně o tomtoma....

Abych to zjednodušil, tak otázka ještě jednou :o)
Mám aktivní gps ve spuštěné aplikaci tomtom, náhle vjedu do 5km tunelu, ztratím signál gps a v tuto chvíli nastupuje gprs, je to tak??? Pokud ano, jde tomu zamezit, tzn. tunel projet se ztrátou signálu a po výjezdu opět chytit gps??
Ten nástup gprs myslím samozřejmě za prvé pokud ho budu mít zapnutý, což je u mě každých 15 minut, kdy mám nastavení stahování mailů. A za druhé i když ho budu mít vypnutý, tak jestli se to samo nepokusí navázat spojení.....
Zřejmě se ale žádné data tahat nebudou, protože když se schovám uvnitř baráku a tomtoma pustim, tak nenaběhne, tzn. nemá signál gps a na gprs nesahá,...no zkusim ještě gprs zapnout a znovu ho pustit a uvidíme co se stane :o)

Uživatelský avatar
bobbik
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 109
Registrován: pon říj 08, 2007 14:18

Příspěvek od bobbik » čtv dub 10, 2008 15:43

mas v tom mozna hokej, ale rikas to spravne.

jak je to s tim tomtomem doopravdy vazne nevim. chtelo by to nazor nekoho kdo s tim ma zkusenost, jestli si opravdu stahuje data pres agps nebo nikoli a kdyztak za jakych okolnosti.

BTW kdyz vjedes do tunelu, tak stejne budes i bez gsm signalu :)

Jak uz jsem psal vyse, zamezit pripojeni GPRS jde v aplikaci MODACO NODATA

Uživatelský avatar
Funlife
nováček
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: sob dub 05, 2008 18:25
Zařízení: HTC HD, dříve HP 614C
Bydliště: Praha-východ

Příspěvek od Funlife » čtv dub 10, 2008 16:09

Tak jsem zapnul gprs, zapnul tomtoma, pro jistotu ho hodil ještě do šuplíku u stolu a čekal 15 minut. Po vyzažení ze stolu komunikace se satelity nulová a žádný oběr dat. Tak nevim co si mám o tom myslet, skoro mi to připadá jako že AGPS je šikovný marketingový na zvýšení prodejnosti. Těším se, že se najde někdo, kdo mi vysvětlí co se vlastně v HP děje, či spíše má díti :o)

xkovi
nováček
nováček
Příspěvky: 39
Registrován: čtv led 31, 2008 14:31

Příspěvek od xkovi » čtv dub 10, 2008 18:01

Chlapi uplne me desite...ja porad vaham mezi P750 a 614c, GPS je pro me docela podstatna vec a jestli tahle 614ka hodla stahovat bez dovoleni data skrz GPRS, tak to bych fakt zuril...koukejte to nekdo s tomtomem ci igo rychle zjistit, at si ho mohu co nejdriv poridit! :-D

Uživatelský avatar
Diamant
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 388
Registrován: ned kvě 20, 2007 17:15
Zařízení: HTC Touch HD2
Bydliště: Košice

Příspěvek od Diamant » čtv dub 10, 2008 18:05

Myslím si, že to, či sa sťahujú dáta alebo nie záleží na konkrétnom programe. A tým pádom sa to musí dať zapnúť a vypnúť jedine v tom programe. Ako tu bolo správne povedané, Google maps nemajú v PDA žiadne mapy, takže ako sa s tým naviguje a jazdí, resp. plánuje trasa, tak si to priebežne sťahuje mapy zo servera. A ukladá si ich do PDA, takže opätovné sťahovanie už nie je nevyhnutné, možno to len overí, či sa medzičasom neaktualizovali. Ale tu by akosi nemalo význam dávať možnosť vypínať a zapínať komunikáciu cez GPRS, nakoľko celá aplikácia je na sťahovaní máp založená.

Ale programy ako napr. iGO 2006 Plus si fakt žiadne dáta nesťahuje. To som overoval. Takže je jasné, že samotné AGPS si samo žiadne dáta nesťahuje, musí to vedieť využívať konkrétny program.

Inak technológia A-GPS sama o sebe nevyhnutne nevyžaduje pripojenie na internet. Neviem si totiž celkom dobre predstaviť, ako by nejaký server presne vedel, kde môj telefón je. Dá sa to len približne na základe informácie o sile a vzdialenosti od BTS vysielačov, prípadne z nejakých informácií, ktoré by tie BTS vysielali a obsahovali by nejakú informáciu o ich polohe. Základ je ten, že zariadenie s AGPS dokáže z informácií siete približne vyhodnotiť svoju pozíciu, čo umožní jednak skoršie začatie navigácie (na základe tej približnej pozície) a potom aj jednoduchšie zafixovanie signálu zo satelitov. PDA totiž najskôr musí zistiť, kde asi je a a vzhľadom na čas môže vyhľadávať satelity na oblohe. Musí však stiahnuť tzv. almanach na základe ktorého dokáže úplne presne zosynchronizovať svoj čas s presným časom satelitu. Stačí len malinká odchýlka a nepresnosť by bola v kilometroch. A takéto presné časovanie sa po GSM sieti proste presnieť nedá. A len ako ďalší doplnok je možnosť pripájať sa na nejaký server, ktorý vie poskytnúť podrobné informácie o satelitoch, prípadne o nejakých ďalších poruchách ionosféry.

A len na doplnenie: "Some A-GPS solutions require an active connection to a cell phone (or other data) network to function, in others it simply makes positioning faster and more accurate, but is not required.
"

Uživatelský avatar
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1038
Registrován: pon čer 20, 2005 20:47
Zařízení: Lenovo P780
Bydliště: Pardubice

Příspěvek od Tomáš Kubec » čtv dub 10, 2008 18:07

Kurňa lidi to si neumíte do Googlu napsat AGPS či A-GPS. AGPS má dnes 99% přístrojů s GPS, včetně P750.

Uživatelský avatar
Diamant
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 388
Registrován: ned kvě 20, 2007 17:15
Zařízení: HTC Touch HD2
Bydliště: Košice

Příspěvek od Diamant » čtv dub 10, 2008 18:20

Presne tak, mnohokrát sa ti rieši niečo, čo sa už aspoň 5x riešilo prípadne sa rieši niečo, čo sa dá úplne ľahko vyhľadať na web-e.

Uživatelský avatar
Funlife
nováček
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: sob dub 05, 2008 18:25
Zařízení: HTC HD, dříve HP 614C
Bydliště: Praha-východ

Příspěvek od Funlife » pát dub 11, 2008 6:47

Tak moment, pokud si mé otázky dobře přečtete, tak se neptám na specifikaci standardu A-GPS, ale pilíř dotazu byl dotaz na její chování s konkrétním programem. Používat hledání umím, prosím o jeden kloudný odkaz (v CZ), kde se rozebírala moje otázka a omluvím se...

Odpovědět

Zpět na „Hewlett-Packard“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů