Příspěvek
od rpet » pát črc 18, 2014 22:08
tedy... protlouk jsem se tímhle vláknem až nakonec, a zjistil jsem, že jsem asi jedinečnej exot. proč? protože...
... se mi zdá, že většina z vás řeší detaily, ale uniká vám podstata. a ta je u současných telefonů s WP OS malinko někde jinde, určitě ne v Glance screen, nebo v paměťových kartách, případně rozdílu úložiště 32\64 GB.
dovolím si vás trošku "naštvat" pohledem jednak technika, kterej dělá pro výrobce mobilních telefonů, a zároveň uživatele, kterej jede na korporátu a k tomu ještě vlatním byznysu. takže můj pohled bude pro spoustu z vás asi dost provokativní.
Máma má Emu, Ema má mísu. Apple má IOS a Google má Gmail. Co má Microsoft? Office. Řekl bych, že toto jsou tři základní ekosystémy, které zapomínáte ve svých nářcích zmínit. A paradoxně: Office jsou u WP telefonů asi mnohem důležitější součástí, než Glance od Nokie.
Nikdy jsem neměl iPhone, nebo Mac - takže Apple nemůžu soudit. Ale co vím od známých, nemohou si jablkoní ekosystém vynachválit - okamžitá synchronizace všeho a všude, co jakkoliv souvisí s iOS, navíc jsou to vesměs dizajnéři a grafici, takže... V podstatě to samé má Google, a to prostřednictvím Gmail účtu - pokud posadíte Gmail účet do Androidího telefonu, máte okamžité push notifikace na emaily, události, aktualizace z Play store. A až do loňského roku jste měli i push notifikace od exchange účtů Microsoftu na Androidu. Od ledna 2013 přestal Google podporovat exchange účty, a ti, co jsou svázáni s exchange a office produkty od Microsoftu, zjistili, že je vše špatně - free verze Google apps prostě přestala fungovat. A do placené formy Google apps se ne každému chce migrovat...
Pro každého, kdo musí (nebo chce) používat Office a Exchange služby, má v podstatě jedinou možnost - usadit se v ekosystému Microsoftu. Což před nějakými dvěma lety byl docela problém, protože WP 7, OS Win 7 a Office spolu sice komunikovali bez zásadních chyb, ale k té funkcionalitě "bez chyb" bylo občas zapotřebí povolat "ajťáka".
Ovšem ve chvíli, kdy na scénu software vstoupily Office365 a Windows 8 spolu s WP8, dostal Microsoftí ekosystém úplně jiný náboj - bezchybná funkčnost na jakémkoliv zařízení, kde jede platforma Windows 8, se stala skutečností. S jednoduchým ovládáním pro každého. A to říkám s čistým svědomím člověka, který má doma 4 roky rootnutý Android na HTC Desire, dva roky dělá s Androidem denně v práci a doma mi jede linuxový server na Ubuntu.
A teď se vrátím znovu k těm platformám: myslím si, že jakkoliv chápu vaše zaujetí pro detaily OS WP a WP telefonů (Lumií...), tak si troufnu říct, že většina z vás vůbec nepochopila (bez urážky!), k čemu má WP8 OS sloužit.
Konec konců, i sami představitelé Microsoftu davájí v rámci key notes jasně najevo, že je jim vcelku ukradený, jestli bude mít nějaká Lumia Glance Screen, nebo slot na SD kartu. Ale všimněte si, s jakou zarputilostí prosazují právě onen "ekosystém" spolupráce většiny aplikací MS pod platformou Office. A ať je to jak chce, ten jim funguje perfektně.
Jo, existuje Apache se svými OpenOffice. Ano, i Libre Office mi prošly kompem... A stejně jsem se vrátil k řešení od Microsoftu, protože ten má svoje Office vyladěný k dokonalosti. A většina firem, se kterými musím být v kontaktu, používá Office jako firmení systém a já musím být kompatibilní - což ani OpenOffice, ani Libre nedávají - ne úplně.
Takže já to vidím tak, že Lumie jsou i bez vámi zmíněných fičur neuvěřitelně užitečný telefony. Pokud používáte Sharepoint, pokud jste závislí na produktech Office, pokud potřebujete cloud (Onedrive), pokud potřebujete konektivitu na Outlook (push), plnohodnotný kancelářský software vžy a všude (jojo, maj ho všechny WP telefony...), tak vám je určen windows telefon.
Pokud pracujete s multimédii, pak bude lepší volbou Apple, nejspíš. A pokud hledáte fičury na každou hloupost, na to tu máme Android telefony: sice toho moc nedají, co se týče produktivity, ale zase se v nich můžete hrabat donekonečna...
Takže stručný závěr (omlouvám se, ale já to jinak neumím...): nechci nikomu z vás brát nadšení pro detail, funkcionalitu. samozřejmě, že zmiňované doplňky, funkce a jiné věci by mohly na Lumiích být. Jen si myslím, že by nebylo od věci si sem - tam občas položit otázku, k čemu má telefon sloužit.
Neberte můj post prosím jako deklaraci toho, že jste hloupí - tak to nemyslím, a pokud to tak vyznělo, omlouvám se. Ne vždy dokážu přesně a stručně popsat, jak co myslím...
Na profi focení pro magazín a fotogalerii mám zrcadlovku, na hry herní komp, na testování Linux, a na práci mám noutbůk Lenovo s Win 8.1 a Lumii 925. Osobně jsem spokojenej i s Amoled displejem. No a pokud můj příští telefon nebude mít Glance, určitě to přežiju ;)