Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Diskuze věnovaná systému, aplikacím a hrám
Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte pro 28, 2010 12:19

S potěšením pozoruji, jak nám BlackBerry sekce ožila a přibylo uživatelů. S tím souvisí i jeden nováčky často pokládaný dotaz: "Jak nainstalovat, respektive upgradovat systém?". Viděl jsem podobné návody na jiných serverech, ale buď tam byly chyby nebo nebyl návod dost komplexní, proto jsem se rozhodl připravit tento text, který by vám měl s instalací pomoci.

Následující návod na upgrade je popsán pro systém Windows v 32bit a 64bit provedení. Pokud máte Mac OS X, můžete zatím provádět pouze oficiální upgrade. Zkoušel jsem zprovoznit synchronizační software i na OS Linux pomocí WINE, ale nepodařilo se, jedinou možností je VirtualBox.

a) OFICIÁLNÍ UPGRADE
  • 1) Připojte svou ostružinu do USB a spusťte na počítači BlackBerry Desktop Software. Pokud program nemáte, můžete si stáhnout Windows nebo Mac verzi ZDE ;
  • 2) V horní liště zvolte položku Zařízení a následně Aktualizovat zařízení ;

    Obrázek
  • 3) Vyberte ze seznamu dostupnou aktualizaci pro upgrade, případně starší verzi pokud chcete udělat downgrade a stiskněte Instalovat. Před instalací vám program nabídne automatickou zálohu dat, takže nemusíte předem nic zálohovat. Po úspěšné instalaci se zařízení samo restartuje, neodpojujte ho z USB dokud vám to program nesdělí, po restartu bude provedena automatická obnova zazálohovaných dat.

    Obrázek
b) NEOFICIÁLNÍ UPGRADE
! UPOZORNĚNÍ ! Tento postup provádíte na vlastní nebezpečí. Provádějte ho pouze pokud chcete nainstalovat novější verzi systému, která ještě nevyšla oficiálně, případně pokud máte problémy při oficiálním upgradu.
  • 1) Připojte své zařízení a ujistěte se, že je ZAVŘENÝ BlackBerry Desktop Software ;
  • 2) Stáhněte zvolenou verzi OS (instalační soubor ve formátu EXE) a nainstalujte jej na PC. Přehledný seznam oficiálních i neoficiálních verzí je ZDE, případně poslouží Google ;

    Obrázek
  • 3.1) Pokud máte 32-bitovou verzi Windows, otevřete složku \Program Files\Common Files\Research In Motion\AppLoader ;
  • 3.2) Pokud máte 64-bitovou verzi Windows, otevřete složku \Program files (x86)\Common Files\Research In Motion\AppLoader
  • 4) V každém případě najděte ve složce soubor Vendor.xml a smažte jej.Tento krok nesmíte vynechat!

    Obrázek
  • 5) Ve stejné složce nyní spusťte soubor Loader.exe . V kolonce "Připojení" byste měli vidět USB-PIN: ******** , kde hvězdičky značí BlackBerry PIN specifické pro vaše zařízení, pokud je vše v pořádku, klikněte na tlačítko Další.

    Obrázek
  • 6) Následně se vám zobrazí verze právě instalovaného systému a výběr volitelných databází a aplikací, které budou nainstalovány spolu s OS. V klidu si tento seznam projděte, vyberte jazyk lokalizace a klávesnice a potřebné programy, naopak databáze, programy či hry, které nebudete potřebovat, odznačte, aby zbytečně nezabíraly místo v úložišti telefonu. V případě potřeby je budete moci stejným postupem doinstalovat.

    Obrázek
  • 7) Stiskněte tlačítko Další a jděte si klidně udělat kávu; proces instalace, během kterého bude provedena automatická záloha i obnova dat a nastavení, potrvá cca 10 minut v závislosti na parametrech vašeho počítače a množství zvolených aplikací. Zařízení odpojte teprve tehdy, uvidíte-li na monitoru oznámení o úspěšné instalaci, pokuste se umístit telefon na bezpečné stabilní místo, kde nehrozí jeho pád s případným vytrhnutím kabelu.
A to je vše. Doufám, že je návod dost srozumitelný i pro nováčky. Není to nic složitého, oproti Windows Mobile zároveň nemusíte před instalací neoficiální verze systému řešit Hard SPL unlock, ani zálohovat původní systém. Pokud budete potřebovat odeslat BlackBerry na reklamaci, stačí uvedeným postupem nainstalovat některou oficiální verzi.

Uživatelský avatar
NeoPlex
smartstar
smartstar
Příspěvky: 932
Registrován: sob čer 10, 2006 10:52
Zařízení: BB Bold, SGSII
Kontaktovat uživatele:

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od NeoPlex » úte pro 28, 2010 14:50

ted by me zajimalo... mam BB Bold 9000 sluzebni a mam nejaky FW 5.0.0.411 s tim, ze ofiko se da stahnout trosku jina verze, ale je psana pro Vodafone a ja mam O2.. muzu ten ofiko vodafone FW pouzit na BB od O2? Obcas se mi sekaji hovory a napadlo me, ze to je spatnym FW.

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte pro 28, 2010 15:03

Myslím si, že by s tím technicky neměl být nějaký problém. Přinejhorším se vždycky můžeš vrátit na předchozí verzi.

Uživatelský avatar
NeoPlex
smartstar
smartstar
Příspěvky: 932
Registrován: sob čer 10, 2006 10:52
Zařízení: BB Bold, SGSII
Kontaktovat uživatele:

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od NeoPlex » úte pro 28, 2010 15:06

jde mi spis o to, ze kazdy operator je jinak provazany s BB sluzbama, respektive minimalne s nastavenim. U O2 se nastavuje email na BIZ pres nejakou online sluzbu primo od O2...

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte pro 28, 2010 15:40

Já jsem kupoval nebrandovaného Bolda, kde systém nebyl nijak upraven pro operátora a když jsem přešel k T-Mobile a aktivoval BIS, tak se vše samo nastavilo v Servisní knížce, ale nevím jak to má O2.

JiRa
nováček
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 30, 2010 3:16
Zařízení: Samsung Galaxy Note2

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od JiRa » úte pro 28, 2010 17:40

2 Ruslan Botsyurko: velmi pěkný návod, vše jasně řečeno a popsáno, DĚKUJI :)

goob
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Příspěvky: 2
Registrován: čtv pro 30, 2010 13:53
Zařízení: BB Bold

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od goob » čtv pro 30, 2010 13:55

Je to úplně jedno, jaký OS tam nainstaluješ. Ani nepoznáš, že to je FW od uvedeného operátora.

marsa09
mám jeden příspěvek
mám jeden příspěvek
Příspěvky: 1
Registrován: úte led 04, 2011 16:34
Zařízení: bold 9700

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od marsa09 » úte led 04, 2011 16:36

Ahoj poradi mi nekdo pri upgradu jsem skoncil na chybove hlasce error 507, kdyz BB odpovim skoncim na chybe app error 200 nesetkal jste se nekdo s necim podobnym diky

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte led 04, 2011 20:06

A kterým způsobem jsi prováděl instalaci systému když se ti objevil error 507? V rychlosti jsem projel google a psali tam lidé, kterým se tahle chyba objevila při instalaci přes Desktop Manager, tak zkus ještě ten druhý způsob pomocí loaderu, hlavně nezapomeň smazat vendor.xml
Pokud to nepomůže, tak zkus napsat podrobněji kdy se chyba objeví a co přesně jsi dělal než se objevila.

mikkey
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Příspěvky: 3
Registrován: stř úno 02, 2011 20:38
Zařízení: BlackBerry 8520

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od mikkey » stř úno 02, 2011 20:52

Zdravim, BB 8520 mam par dni a skusal som preinstalovat povodny OS 4.6 na novsi 5.0. Kedze nemam zatial predplateny bb pausal skusal som tento druhy sposob aktualizacie, ale stale mi to nefunguje spravne. Stiahol som si subor "8520wifiM_PBr5.0.0_rel1168_PL5.2.0.67_A5.0.0.681_Orange_Slovakia", ktory som spustil a nainstaloval na pocitac (WinXP32bit). Nasledne som vymazal vendor.xml a spustil som Loader.exe, po pripojeni sa mi ale stale nacita a vypise iba zoznam doinstalovaneho sw (iSilo, MobiReader, AutoLock...), ale nemam tam polozky podobne ako su na obrazku v bode 6. Nasledne, kedze sa neda nic nove vybrat, po kliknuti na Next vypise program, ze nie su vybrane dalsie akcie a ukonci sa. Je mozne naistalovat novy OS 5.0 na 8520? Je potrebne najskor odinstalovat pridane aplikacie a az potom robit aktualizaciu sw, pripadne kde robim chybu pri jeho instalovani? Dakujem za radu!

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » stř úno 02, 2011 21:26

Zkus to kdyžtak přeinstalovat na PC, třeba něco selhalo při instalaci. Případně zkus sehnat jinou verzi.

mikkey
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Příspěvky: 3
Registrován: stř úno 02, 2011 20:38
Zařízení: BlackBerry 8520

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od mikkey » čtv úno 03, 2011 15:42

Dik, skusal som vsetko odinstalovat a znova nainstalovat ale stale ten isty vysledok. Skusal som aj verzie inych operatorov, iny pocitac... Moze Orange SK blokovat preinstalovanie OS ak nevyuzivam ich BIS/BES sluzby?

Uživatelský avatar
Martin Hansgut
nováček
nováček
Příspěvky: 19
Registrován: stř pro 23, 2009 8:15
Zařízení: BlackBerry Bold 9700
Bydliště: Hrušovany u Brna
Kontaktovat uživatele:

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od Martin Hansgut » čtv úno 03, 2011 16:47

Nevyužívání BIS/BES služeb nemá vliv, protože instalace FW je možné dělat bez SIMky a tím pádem bez připojení na operátora.

capryce
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Příspěvky: 3
Registrován: úte pro 21, 2010 17:14
Zařízení: bold 9700

Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS (návod)

Příspěvek od capryce » pát úno 04, 2011 16:45

mikkey: tiez som riesil podobny problem nedavno, mal som novu 9700ku hned som tam chcel nahodit OS 6 ale apploader mi nechcel najst ziadne aplikacie... trosku som poguglil a nasiel som toto http://www.blackberryforums.com/rim-sof ... rvice.html
mozes skusit podla celeho navodu, ale zrychlene skus ze vymazes vendora, pripojis blackberry, vypnes vytahnes baterku, vlozis naspat a hned pokial svieti cervene svetlo spustis loader.exe ... malo by ti to potom ficat, aspon mne to pomohlo

mikkey
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Příspěvky: 3
Registrován: stř úno 02, 2011 20:38
Zařízení: BlackBerry 8520

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od mikkey » pon dub 25, 2011 18:14

dik capryce, konecne som dostal ku preinstalovaniu OS a podla tohto navodu to vsetko v poriadku prebehlo

Uživatelský avatar
lukas.manak
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 369
Registrován: úte lis 27, 2007 17:25
Zařízení: BB Q10
Bydliště: Hrušovany u Brna
Kontaktovat uživatele:

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od lukas.manak » úte črc 05, 2011 20:05

nevíte jak se instaluje, OS když je zararovanej? když není v klasickým exe a nainstluje se do PC?

banan16
nováček
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: pát lis 16, 2007 14:39
Zařízení: BB 8520 Curve

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od banan16 » úte črc 05, 2011 20:30

je ve všech oficiálních verzích OS čeština? nebo se musí doinstalovat zvlášť?

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » úte črc 05, 2011 23:27

@ Lukáš: Nainstaluješ si nějaký jiný OS (jen abys měl na disku App Loader), smažeš veškerý obsah složky Program Files/Common/Research in motion/loader files/verze_systemu/ a zkopíruješ tam obsah toho raru. Teda za předpokladu, že v něm máš obsah jako složka Java, nějaké soubory ALX, COD atd.
@ Banan16: Většinou je ve všech verzích čeština, poznáš to tak, že má instalační soubor v názvu slovo multilang. Jinak zdůrazňuju, že u BlackBerrry není prakticky žádný rozdíl mezi odiciálním a neoficiálním OS stejného buildu (myšleno třeba 6.0.0.597). Funguje to tak, že nejdřív na internet unikne neoficiální (leaked) OS a pak s odstupem času ten samý build vydá některý z operátorů jako oficiální. Přitom už nic nemění, ten systém je naprosto totožný. Takže když budeš mít třeba starší oficiální build a na internetu se objeví novější neoficiální, tak ten neofiko bude lepší než tvůj starší oficiální, protože bude mít třeba opravené nějaké bugy. Nemá tedy cenu čekat, než ten samý build vyjde oficiálně, protože to nic nemění.

Uživatelský avatar
lukas.manak
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 369
Registrován: úte lis 27, 2007 17:25
Zařízení: BB Q10
Bydliště: Hrušovany u Brna
Kontaktovat uživatele:

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od lukas.manak » stř črc 06, 2011 6:14

Jj diky,nevis o nejak peknym clanku nebo navodu ohledne upravy OS vareni ...

Uživatelský avatar
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Příspěvky: 2515
Registrován: ned dub 27, 2008 21:19
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200
Bydliště: Plzeň

Návod: Instalace oficiální i neoficiální verze RIM OS

Příspěvek od Ruslan Botsyurko » stř črc 06, 2011 22:54

Zatím jsem na nic podobného nenarazil. Akorát jsem od jednoho "kuchaře" na Crackberry četl, že je to prostě metoda pokus-omyl, že máš nějakej nápad - třeba implementovat do OS6 některé prvky z OS7, tak zkoušíš využívat různé kombinace COD souborů a testuješ v simulátoru jestli to vůbec funguje a jestli se něco změnilo. Je to prostě jiný, než na WM, nevím jestli bohužel, nebo bohudík. Měnit ROMky mě na winmo bavilo,ale zas když jsem je střídal jednou měsíčně, tak jsem zabíjel hroznou spoustu času opětovným nastavováním všeho. U BB jsem rád, že jsem si jednou po rozbalení nastavil manuálně přístup ke svému wifi routeru a jednou prošel zbytek nastavení, pak to vše zazálohoval přes BBDM a od té doby po reinstallu jenom obnovuju nastavení ze zálohy a jsem rád, že to nějak stabilně funguje.

Odpovědět

Zpět na „Systém, aplikace a hry“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů