TOPlist

ZTE Nubia Z9 Max a Mini: Elegance obehnaná titanovým rámem

O chystaném smartphonu ZTE Nubia Z9 jsme věděli s předstihem, čínský výrobce nás ale dnes překvapil a představil rovnou dva kousky. Jeden z nich je skutečně očekávaná vlajková loď pro letošní rok s názvem ZTE Nubia Z9 Max, druhý model pak spadá do střední třídy a nese označení ZTE Nubia Z9 Mini. Jak již z názvů vyplývá, oba telefony se (kromě hardwarové výbavy) liší velikostí. Začněme tedy tím větším.

ZTE Nubia Z9 Max

Větší model můžeme směle zařadit mezi tabletofony, úhlopříčka jeho displeje je 5,5“, rozlišení pak Full HD (1 080 x 1 920, 401 ppi). Telefon obepíná kovový rám z titanu, záda pak tvoří skleněný kryt Gorilla Glass třetí generace, který bohužel nejde sejmout a baterie o kapacitě 2 900 mAh je tak nevyměnitelná. Telefon má rozměry 154,8 x 76,6 x 7,9 mm a váží 165 gramů. 

 

ZTE Nubia Z9 Max je další vlajkovou lodí, která je poháněna osmijádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 810, jemuž jsou k ruce 3 GB operační paměti. Vnitřní paměť disponuje kapacitou 16 GB, kterou je navíc možné navýšit microSD kartou. Na ni lze například ukládat fotografie vytvořené 16megapixelovým zadním (Sony IMX234) nebo 8megapixelovým předním fotoaparátem, případně hudební sbírku, kterou lze díky zvukovému procesoru AK4375 poslouchat prostorově v konfiguraci 7.1.

Tabletofon má komplexní podporu všech běžných bezdrátových technologií, včetně LTE, to se ale patrně omezí pouze na frekvence používané v čínské domovině. Do telefonu lze vložit rovnou dvě SIM karty. Zařízení pohání Android ve verzi 5.0.2 zabalený do kabátku Nubia UI Launcher 2.8. ZTE Nubia Z9 se bude prodávat za 2 499 CNY, což je v přepočtu asi 10 tisíc Kč bez DPH.

ZTE Nubia Z9 Mini

Druhý představený telefon má pětipalcový displej, díky stejnému Full HD rozlišení je však ještě jemnější – 441 ppi. I tento kousek má titanový rám, záda jsou však bohužel plastová. Jsou ale vyměnitelná, čehož výrobce okamžité využívá a nabízí příslušenství v podobě krytů v imitaci džínoviny, dřeva nebo bambusu. Telefon má kompaktnější rozměry 141,3 x 69,8 x 8,2 mm, jeho hmotnost včetně 2 900mAh baterie činí 147 gramů. 

  

Uvnitř telefonu tepe osmijádrový Qualcomm Snapdragon 615, který se opírá o 2 GB RAM. Úložiště je rovněž 16GB a také je možné rozšířit je paměťovou kartou. Stejná je i konfigurace obou fotoaparátů, podpora bezdrátových sítí a použitý operační systém. Menší velikost a slabší výpočetní hardware se podepsal na příznivější ceně telefonu, která je v Číně stanovena na 1 499 CNY (6 000 Kč bez DPH).

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku