TOPlist

Známe hardwarové parametry Xiaomi Mi5: Na „české“ LTE asi opět nedojde

Čínský drak Xiaomi představil svoji poslední řadovou vlajkovou loď Mi4 v červenci 2014, tudíž je její nástupce po právu očekáván každým dnem. Ředitel společnosti Lei Jun se nedávno nechal slyšet, že se na chystané Xiaomi Mi5 vyplatí počkat, avšak čínský internetový obchod Oppomart na představení nečekal a vystavil jej do prodeje. Sice ještě není naskladněný, ale již nyní známe jeho parametry a cenu.

Údajná podoba Xiaomi Mi5

Xiaomi Mi5 má být tabletofon s 5,5″ displejem o rozlišení Quad HD, osmijádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 820 a 4 GB RAM. Podle eshopu bude nabízen rovnou ve třech „jablečných“ paměťových variantách – 16, 64 a 128 GB. Tělo telefonu má být vyrobeno ze skla se zaoblenými hranami pro lepší uchycení, displej od Sharpu/JDI však zřejmě zaoblený nebude. K pořizování fotografií bude sloužit 20Mpx fotoaparát od Sony s optickou stabilizací, čelní kamerka má dostat rozlišení 8 megapixelů.

Naše srdce na chvíli zaplesalo při čtení položky „Support Global 4G LTE-FDD bands“, bohužel v podrobných specifikacích jsou uvedeny pouze frekvence 1800, 2100 a 2600 MHz. Plnohodnotné LTE tak Xiaomi zřejmě zase nepřinese, což je škoda, alespoň podle specifikací se bude zřejmě jednat o velmi výkonné zařízení, které by díky 3 800mAh baterii mohlo mít i slušnou výdrž.

 

Xiaomi Mi5 má pohánět systém MIUI 7 postavený na Androidu 5.1 s širokými možnostmi vlastního nastavení. Obsah na velkém displeji bude možné zmenšovat k jednomu nebo k druhému okraji gestem na domovském tlačítku, které bude dle předchozích spekulací mechanické a bude obsahovat čtečku otisků prstů, která má společně s NFC čipem sloužit k mobilním platbám. O tom už se ale specifikace na stánkách Oppomartu nezmiňuje.

Za to uvádí cenu 599 USD, což je v přepočtu asi 15 tisíc korun bez DPH. Taková částka by byla při této výbavě akceptovatelná, kvůli podpoře důležitých LTE pásem používaných u nás se ale okruh zájemců výrazně ztenčí.

Xiaomi Mi5 můžete zakoupit v obchodě Beryko.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku