TOPlist

Xiaomi jde po krku GoPro HERO: Outdoorová kamerka Yi je levná a můžete ji připevnit na kočku

Společnost Xiaomi se v poslední době pouští do všemožných elektronických zařízení, mezi nimiž nechybí ani inteligentní čistička vzduchu. Čínský gigant je ale především výrobce mobilních hraček a tak nás zaujal nejnovější přírůstek do jeho portfolia – outdoorová kamerka se jménem Yi Action Camera.  

  

Papírově se nejedná o přímého konkurenta GoPro HERO4 Black, nicméně základní kamerky, jako je GoPro HERO nebo HTC Re, se mohou pomalu obávat o své pozice. Xiaomi totiž nasadilo velmi bojeschopnou cenu – 399 Yuanů, tedy asi 1 600 Kč bez DPH.

  

Parametry přitom nejsou vůbec špatné – 16megapixelový snímač pochází od Sony a je schopný zaznamenávat Full HD video při 60 snímcích za vteřinu, při HD rozlišení lze jít na 120 fps, ještě pomalejší video při 240 snímcích za vteřinu lze natáčet v rozlišení 480p. Čočka nabídne široký záběr o úhlu 155°, videa lze ukládat na 64GB vnitřní paměť.

   

Roztřeseným záběrům částečně pomůže digitální stabilizace, zvuk zase vylepší odšumovací mikrofon a technologie 3D Noise Reduction. S Xiaomi Yi je možné potopit se do hloubky 40 metrů, aniž by bylo nutné zavírat kamerku do speciální krabičky. Kamerka váží 72 gramů a spolupracuje s mobilními telefony s operačním systémem Android. Na ukázkové výstupy z Yi se můžete podívat na těchto stránkách.

  

Xiaomi bude k Yi nabízet rozličné příslušenství, aby bylo možné kamerku připevnit na jakoukoliv konstrukci. Výrobce byl v tomto směru velmi důsledný, existuje dokonce speciální popruh pro kočky, psy a jinou domácí zvířenu.

 

Kamerka bude rovněž nabízena v cestovatelské edici s přibalenou selfie tyčí, příplatek činí pouhých 400 Kč bez DPH. Bohužel dostupnost se opět omezí pouze na čínský trh, takže se budeme muset spolehnout na neoficiální překupníky, kteří cenu posunou o něco výše. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku