TOPlist

Windows 10 míří i do televizorů, první představil indický gigant Videocon

Microsoft chce mít Windows 10 na všech myslitelných zařízeních a výjimku nemají tvořit ani televizory. Na rozdíl od Google nebo Apple ale prozatím nepředstavil žádnou speciální verzi „desítek“ pro televizory (pokud nepočítáme rozhraní herní konzole Xbox), ani to však nezabránilo největšímu indickému výrobci spotřební elektroniky, společnosti Videocon, představit ve spolupráci s Microsoftem první televizor s Windows na světě.

   

Televizor bude nabízen ve dvou úhlopříčkách displeje – 81 a 98 cm, v obou případech se jedná o LED panel s Full HD rozlišením. Oba modely pohání počítačový hardware s blíže nespecifikovaným procesorem, 2 GB RAM a 16GB úložištěm pro uživatelská data. Další prostor je možné získat díky slotu na microSD kartu. Televizor lze díky Wi-Fi připojit do internetu, případně lze využít technologii MHL pro zobrazování obsahu z jiného připojeného zařízení kabelem.

  

Samotná televizní část bude zřejmě na systému Windows zcela nezávislá, tudíž se dá říci, že úplně stejnou službu poskytne jakýkoliv jiný televizor s HDMI konektorem, do nějž bude zapojen minipočítač typu Intel Compute Stick, Asus VivoStick nebo Magic Stick. Videocon počítá s tím, že do příštího roku bude systém Windows 10 pohánět 5 procent televizorů, které uvolní do prodeje. První představené modely budou k dispozici na indickém trhu příští měsíc za cenu 39 990 rupií (15 200 Kč bez DPH) za menší model a 52 990 rupií (20 100 Kč bez DPH) za větší.  

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku