TOPlist

Windows 10 přijdou v létě ve 111 jazycích: Známe minimální hardwarové požadavky pro počítače i telefony

Šéf vývoje operačních systémů Microsoftu Terry Meyerson odhalil na summitu ve Schenzenu (a na blogu Windows) nové informace týkající se Windows 10. 

 

Ačkoliv jsme již dlouho nedostali nové sestavení technického preview a víme, že se Insideři nedočkají ani uniklého buildu s číslovkou 10036, v Microsoftu podle Meyersona na Windows 10 usilovně pracují a jsou připraveni vypustit nový systém letos v létě ve 190 zemích světa v celkem 111 lokalizacích. Přesný termín prozatím není znám, zdroje blízké serveru Neowin tvrdí, že systém má být dokončen již v červnu.

Microsoft dnes rovněž odhalil minimální hardwarové požadavky pro běh systému na počítačích a mobilních telefonech. Požadavky na počítač se v zásadě neliší od Windows 8.1, stále je minimum 1 GB RAM a 16 GB vnitřní paměti pro použití 32bitové verze systému, 64bitová vyžaduje 2 GB RAM a 20GB úložiště. U tabletů bude nejmenší podporované rozlišení displeje 800 × 600 pixelů.

 

Zajímavější situace nastává u smartphonů, které měly podporu hardwaru podstatně omezenější. Telefony budou moci přicházet v úhlopříčkách 3 – 7,99 palců, rozšířil se i počet podporovaných rozlišení displejů – nejnižší zůstává na WVGA (480 × 800 pixelů), novým stropem je QSZGA (2048 × 2560 pixelů).

  

Minimální kapacita operační paměti zůstává 512 MB, pro telefony s Full HD displejem bude minimum 2 GB, vyšší rozlišení displejů budou vyžadovat 3 nebo 4 GB paměti. Úložiště musí být minimálně 4 GB, tyto přístroje navíc budou pro možnost stahovat aktualizace systému vyžadovat paměťovou kartu.

  

Konečně se rozšířila i plejáda podporovaných čipsetů, mobilní Windows 10 poběží na procesorech Qualcomm Snapdragon 810, 808, 615, 210 a 208, společně s nimi bude podporován i nový čip Intel Atom x3.

Windows 10 bude také systémem pro internet věcí, pro tyto účely již dříve Microsoft oznámil spolupráci s výrobci minipočítače Rapsberry Pi, na nových zařízeních bude nadále spolupracovat s Intelem nebo s Qualcommem. Poslední jmenovaný začne pro Microsoft vyrábět vývojářský referenční hardware DragonBoard 410C založený na čipsetu Snapdragon 410 s nativní podporou Wi-Fi, Bluetooth a GPS. 

 

Na konci dubna pořádá Microsoft tradiční vývojářskou konferenci Build, kde bychom se mohli dozvědět další informace o Windows 10, například konkrétnější termíny vypuštění systému pro širokou veřejnost.  

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku