TOPlist

Windows 10 Mobile budou aktualizovány pružněji: Konečné slovo nebudou mít operátoři, ale sám Microsoft

Microsoft v týdnu potvrdil, že Windows 10 budou poslední verzí Windows vůbec, přičemž bude neustále aktualizován a vylepšován. Týká se to nejen verze pro počítače, tablety a jejich hybridy, ale rovněž Windows 10 pro mobilní telefony. Z důvodu častějších aktualizací bude jejich distribuce probíhat zcela odlišným způsobem než dosud.

  

V současnosti Microsoft vydá aktualizaci, poskytne ji mobilnímu operátorovi k otestování a je to právě operátor, kdo má ohledně termínu vypuštění poslední slovo. Takto dochází k situacím, kdy je update pro konkrétní model připraven, dostupnost se však v různých zemích u různých operátorů výrazně liší, přičemž pro kontrolu dostupnosti slouží tato dlouhá tabulka.

 
Stejné telefony, různé verze firmwaru: K tomu by s Windows 10 docházet nemělo 

U Windows 10 bude mít konečné slovo Microsoft, což znamená, že aktualizace pro konkrétní model bude dostupná v den jejího vypuštění nezávisle na operátorovi. Operátoři nebudou nijak obcházeni, ale stanou se součástí programu Insider a budou se moci vyjadřovat k novým sestavením s předstihem. Program Insider bude fungovat nadále i pro běžné uživatele jako doposud.

  

Nový model aktualizací bude mnohem pružnější, než však k němu dojde, budeme muset na operátory minimálně ještě jednou čekat – až otestují a vypustí aktualizaci na samotná Windows 10 Mobile.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku