TOPlist

Dlaždice ve Windows 10 budou interaktivnější, naznačuje současné insider preview

V Redmondu již nějakou dobu přemýšlí nad tím, jak by udělali živé dlaždice ještě živějšími. Vzpomeňme na zrušený smartphone s kódovým označením Mclaren, který měl nabídnout explodující dlaždice při pohybu prstu nad displejem, nebo na koncept divize Microsoft Research, který dokázal živé dlaždice přeměnit na miniaplikace. Současné sestavení Insider preview Windows 10 naznačuje, že by práce s dlaždicemi mohla být skutečně interaktivnější.

  

Pravý klik myší či dlouhé podržení prstu na vybraných dlaždicích v nabídce Start nově nevyvolává pouze změnu velikosti, či možnost dlaždici odepnout/připnout, ale také nabízí vybrané funkce dané aplikace. Aplikace Tweetium kupříkladu nabízí přímo z kontextového menu možnost vytvořit nový tweet, Microsoft Edge zase nabízí přístup k naposledy otevřeným stránkám. Tyto položky se v současné ostré verzi Windows 10 nacházejí pouze v kontextovém menu ikon připnutých na hlavním panelu, brzy se ji naučí i zástupci v nabídce Start.

  

Doufáme, že tato novinka je pouze začátek, a že budoucnost přinese dlaždicím další schopnosti. Jejich exploze a zobrazení vybraných funkcí po silném stisku á la Force touch by rozhodně byla efektní i efektivní.   

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku