TOPlist

Vodafone v ČR testuje rychlejší LTE s maximální rychlostí stahování až 350 Mbps

Po loňském představení technologie LTE-Advanced (LTE-A) nyní Vodafone v testovacím provozu spojil dohromady tři pásma LTE a dosáhl maximální rychlost stahování až 350 megabitů za sekundu. Novinku Vodafone připravuje ve spolupráci se společností Huawei, která dodává síťové prvky pro mobilní sítě nové generace.

K dosažení teoretické rychlosti až 375 megabitů za sekundu pro stahování a 50 megabitů pro odesílání dat Vodafone využívá spojení hned tří rádiových pásem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Poslední jmenovaná frekvence zatím není dostupná v komerčním provozu. Díky podpoře ze strany mobilní sítě a terminálu od společnosti Huawei Vodafone připravuje svou síť na příchod nových mobilních zařízení, která takto vysoké rychlosti LTE dokáží využít.

Tip ke čtení – Vyzkoušeli jsme LTE-A od Vodafone: V Karlových Varech jsme naměřili přes 170 Mbps

Vodafone spustil první LTE v Karlových Varech před dvěma lety, dnes signál rychlého mobilního internetu pokrývá již 87 % rozlohy České republiky a téměř 5000 obcí a do konce léta bude LTE od Vodafone dostupné skoro ve všech městech. Síť s technologií LTE-A je dnes dostupná v Brně, Karlových Varech a Praze a nabízí maximální rychlost stahování 225 megabitů za sekundu. Vodafone v rozšiřování a zvyšování přenosových rychlostí LTE sítě i nadále pokračuje.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku