TOPlist

Na MWC bude představen první tablet s Ubuntu: Díky funkci Convergence poslouží i jako počítač

Společnost Canonical má v letošním roce se systémem Ubuntu velké plány. Jeho existence zatím světem mobilních zařízení příliš neotřásla, avšak letos bychom se měli dočkat dalších nových zařízení, která budou demonstrovat univerzálnost systému a také funkci Convergence, která dokáže přepínat rozhraní systému podle toho, jak je zrovna ovládán.

Jednou z prvních vlaštovek má být tablet Aquarius M10 Ubuntu Edition od španělského výrobce BQ. Ten bude představen již na blížícím se veletrhu MWC a má sloužit především jako výkladní skříň režimu Convergence. V režimu pro tablety má být prostředí uzpůsobeno pro dotyk, zatímco po připojení periferií se systém přepne do počítačového módu, v němž běží aplikace v oknech.

Aquarius M10 Ubuntu Edition má disponovat 10″ o rozlišení 800 × 1 280 pixelů, čtyřjádrovým procesorem od MediaTeku a 2 GB RAM; v prodeji se má objevit někdy na konci dubna letošního roku. Ač se podle parametrů nejedná o žádného trhače asfaltu, pro společnost Canonical se bude jednat o důležité zařízení, na němž může demonstrovat sílu svého systému před ostatními výrobci hardwaru.

Stejná verze Ubuntu totiž dokáže běžet na smartphonech, tabletech i počítačích, což může být v budoucnu velká konkurenční výhoda. Odlepit se od startu ale nebude na saturovaném trhu mobilních zařízení vůbec jednoduché.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku