TOPlist

Tento měsíc má být vypuštěna ukázka nových Office a prohlížeče Spartan pro mobilní Windows 10

Microsoft se při včerejším představování novinek věnoval i budoucímu softwaru a dal opět nahlédnout pod pokličku vývoje operačního systému Windows 10. Na pódiu byla poprvé demonstrována ukázka mobilního kancelářského balíku Office, která bude optimalizována pro menší obrazovky.

Vzhledem k tomu, že je aplikace univerzální, jedná se prakticky o stejnou verzi, jakou je možné aktuálně vyzkoušet na jakémkoliv počítači s Windows 10 TP. Ovládací prvky byly přesunuty pro snadnější dostupnost ke spodnímu okraji displeje, na pás karet Ribbon zde nenarazíme. Nový Outlook nabídne pokročilé formátování textu a jeho součástí bude i nový kalendář.

   

Manažerka produktů Office Julia White navíc potvrdila, že nový balík Office pro mobilní telefony bude k vyzkoušení již tento měsíc, zřejmě se nebude jednat o součást systému, ale o samostatně běžící aplikace zastřešené novou aplikací Work Assistant.

  

Microsoft poprvé ukázal i internetový prohlížeč Spartan pro mobilní Windows 10. Jeho vzhled je podobný verzi, která byla demonstrována na počítačových Windows 10, což je v tomto případě velká škoda – ovládací prvky včetně adresního řádku byly přesunuty k hornímu okraji obrazovky. Spartan by měl být součástí příštího sestavení Windows 10 a to jak pro telefony, tak pro počítače, zdroje blízké serveru TheVerge tvrdí, že se tak stane již tento měsíc. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku