TOPlist

T-Mobile rozšiřuje pokrytí sítě LTE-Advanced, v Praze přibylo 82 nových vysílačů

Operátor T-Mobile postavil v Praze 82 nových vysílačů s LTE-Advanced (LTE-A), a rozšířil tak pokrytí hlavního města touto technologií na čtvrtinu jeho populace. Současně v nově pokrytém území výrazně posílil signál uvnitř budov a zvýšil kapacitu stávající sítě LTE, která od prvního října 2014 pokrývá celou Prahu. Do konce dubna operátor plánuje LTE-A pokrytí populace metropole zdvojnásobit.  

Současné LTE-A pokrytí hlavního města operátorem odpovídá přibližně 25 procent populace a 12 % území, na konci dubna to bude již 50 % populace a 33 % území. Kromě toho je signál této technologie dostupný také v Mladé Boleslavi.


Aktuální stav pokrytí LTE-Advanced v Praze u operátora T-Mobile

Technologie LTE-A je založena na spojení dvou pásem – funkce Carrier aggregation. U 82 nových vysílačů v Praze jde o pásma 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce 15 MHz), která po spojení nabízejí maximální rychlosti 187,5 Mbit/s pro stahování a 37,5 Mbit/s pro odesílání.


Do konce dubna plánuje operátor pokrýt sítí LTE-Advanced další části hlavního města

LTE-A spustil operátor v hlavním městě vloni na podzim na třech místech, konkrétně na Černém Mostě, v Horních Počernicích a na Roztylech. Spojil při tom pásma o šířce 10 a 20 MHz, která poskytují teoretické maximální rychlosti 225 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku