TOPlist

Švýcarská pošta začíná testovat doručování zásilek drony

Švýcarská pošta se během několika let zřejmě stane nejvyspělejším přepravcem na světě díky nově spuštěnému projektu. Jeho smyslem je nasazení logistických dronů do testovacího provozu v průběhu letošního léta. Poprvé jsme o tomto odvážném záměru slyšeli v dubnu, kdy kalifornská společnost Matternet oznámila svůj vstup do programu coby klíčový dodavatel bezpilotních letounů. Autonomní kvadrokoptéry jsou navrženy tak, aby dokázaly doručit zhruba kilový náklad do vzdálenosti šestnácti kilometrů na jedno nabití. Bohužel se zatím nemá jednat o běžně dostupnou službu, která by vám dopravila objednaný smartphone.

 

Podle všech zainteresovaných subjektů bude trvat dalších pět let, než se dočkáme začlenění bezpilotních letounů do přepravní infrastruktury. Testovací provoz je primárně zaměřen na využívání dronů pro zvláštní případy, mezi které patří dodávky do oblastí postižených přírodními živly či doručování vzorků pro laboratorní vyšetření.

V této oblasti má společnost Matternet již bohaté zkušenosti, jelikož v minulosti podobným způsobem zajišťovala převoz léků na Haiti, které postihlo ničivé zemětřesení. Jestliže v průběhu pilotních testů nedojde k výraznějším komplikacím, budou následovat další zkušební programy. V závěru bude neméně záležet na úpravě dosavadních předpisů pro začlenění bezpilotních letounů do běžného provozu.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku