TOPlist

Recenze Sony SmartWatch 3: Razantní změna směru

Původní SmartWatch od Sony byly jedny z prvních chytrých hodinek, jak je dnes známe. SmartWatch 2, byť se jedná o dva roky starý model, výrobce aktualizuje i prodává dodnes. Jaká je další generace hodinek od Sony, prozradí naše recenze.
Společnost Sony má bohaté zkušenosti s nositelnou elektronikou a příslušenstvím k mobilním telefonům, jelikož patří mezi nejaktivnější a nejdéle působící společnosti v tomto odvětví. Kromě chytrých hodinek najdete s logem Sony na trhu také fitness náramky, Bluetooth moduly pro připojení libovolných sluchátek a se schopností zobrazovat na OLED displeji nejenom notifikace, či například přídavné bezdrátové fotoaparáty.

V dnešní recenzi se zaměříme na poslední generaci hodinek Sony – SmartWatch 3 se systémem Android Wear. I když číslovka v názvu napovídá, že se jedná o třetí hodinky v řadě, není to tak úplně pravda. První zařízení tohoto druhu, které Sony vypustilo na trh, se jmenovalo Sony Ericsson LiveView a jednalo se o předchůdce chytrých hodinek, jak je známe dnes.

  
Za zapůjčení děkujeme internetovému obchodu Sunnysoft.cz, kde si hodinky můžete zakoupit

LiveView uvedlo Sony na trh v roce 2010, tedy těsně poté, co Samsung představil své vlastní hodinky Samsung S9110. Tyto dvě společnosti ale nebyly první, jelikož již v roce 2003, tedy dávno před Sony a Samsungem, uvedla na trh společnost Fossil své Wrist PDA. Nejednalo se o hodinky v pravém slova smyslu, ale o maličkaté PDA s Palm OS, nicméně uměly zobrazovat čas a nosily se na zápěstí.

Pokud se vrátím k Sony a jejich prvotině LiveView, troufám si tvrdit, že v Sony daleko lépe odhadli budoucí směr vývoje chytrých hodinek než zpočátku Samsung. LiveView uměly zobrazovat pouze určité notifikace, šlo jimi ovládat hudební přehrávač v mobilu, nebo například sledovat aktuální statistiky během běhání – podobné aktivity jsou u chytrých hodinek žádané dodnes.

SmartWatch první generace (recenze) a poté SmartWatch 2 již byly chytré hodinky tak, jak je známe. Hlavně model SmartWatch 2 se celkově velmi povedl a stále, i po dvou letech, patří mezi velmi oblíbené chytré hodinky. SmartWatch 3 na popularitu předchozích modelů navázaly bez větších problémů a lze říct, že se jedná o jedny z nejlépe vybavených chytrých hodinek vůbec. Jak na nás působily po třech týdnech testování?

Klady (+)

  • integrovaná GPS
  • skvělá čitelnost displeje v jasném světle
  • příjemný vzhled
  • velmi příznivá cena
  • vnitřní kapacita 4 GB (pro písničky na běhání)
  • možnost ovládání českými hlasovými příkazy
  • výborná integrace Google aplikací
  • vodotěsná konstrukce dle normy IP68
  • nabíjení pomocí microUSB konektoru

Zápory (-)

  • slabší výdrž baterie (jeden pracovní den)
  • slabší barevné podání displeje
  • oproti starším SmartWatch 2 množství ústupků
  • náramek se snadno ušpiní
  • špatně umístěný microUSB konektor
  • chatrná krytka USB konektoru
  • slabé vibrace

Obsah balení

V průhledné akrylátové krabičce tak kromě hodinek, návodů a krátkého microUSB kabelu nenaleznete absolutně nic. Dokonce ani nabíječku – v Sony spoléhají na to, že lze hodinky dobíjet z libovolného USB portu libovolným USB kabelem. Je pravda, že těch máme doma každý určitě několik, chybějící nabíječka přesto může někoho zamrzet.

  

Design a zpracování: Sportovní elegance

Sony buď neumí, nebo nechce jít s davem, který módně velí používat na hodinkách kulaté displeje. Dokonce i levný kousek z dílny Alcatelu, OneTouchWatch, má téměř kulatý displej. Sony SmartWatch 3, které jsou na trhu delší dobu, mají displej čtvercový.

Samotné hodinky se s rozměry 36 × 51 × 10 milimetrů řadí mezi svými konkurenty spíše k menším. Hmotnost patří naopak mezi vyšší – samotná vyjímatelná jednotka váží 45 gramů, pásek kvůli kovové sponě dalších 36 gramů. Celkově tak budete na zápěstí nosit 74 gramů, což je jedna z nejvyšších hodnot mezi chytrými hodinkami.

Sony SmartWatch 3 bohužel není možné osadit libovolným páskem, jako to lze udělat například u předchozích SmartWatch 2 nebo u LG G Watch R (recenze). Budete se tak muset spokojit s páskem, který dodává Sony, případně s možností zakoupit si různé barevné varianty. Na druhou stranu je spona na pásku kovová a velmi kvalitní.

 

Hodinky v sobě odráží sportovní a moderní vzhled, chybí jim ale jistá dávka elegance a exkluzivity. Vzhledově se velmi hodí na ruku mladých lidí, kteří mají rádi neformální styl oblékání, k saku či na jednání se ale již hodí méně.

Co se mi na SmartWatch 3 opravdu nelíbilo,je umístění microUSB konektoru pro nabíjení. Sony rozhodně boduje použitím tohoto rozhraní, jelikož microUSB nabíječek je všude velké množství, a vám se tak nemůže stát, že pokud necháte doma „originální“ nabíječku, budete bez energie. Umístění tohoto portu u hrany, kde na hodinky navazuje pásek, navíc ze spodní části, je ale velmi nešťastné.

 

Pokud nevyjmete modul z pásku, budete se ke konektoru dostávat dost těžko, a vyjímat modul z pásku dnes a denně také asi není to pravé. Navíc jsou SmartWatch 3 po dlouhé době první výrobek Sony, který jsem se bál ponořit do vody, i přes certifikaci IP68. Důvodem byla chatrná krytka microUSB konektoru, které jsem jednoduše nedokázal věřit, že zabrání vodě vniknout do útrob hodinek.

Displej: Unikátní, a přesto průměrný

Displej má u Sony SmartWatch 3 úhlopříčku 1,6″, rozlišení 320 ×320 pixelů a je vyrobený, stejně jako u staršího modelu SmartWatch 2, transreflexní TFT technologií. To s sebou nese jak jednu velkou výhodu, tak jednu nevýhodu.

 

Nevýhodou je blednutí barev při pohledu z ostřejšího úhlu. Na displeji sice stále vidíte,co je potřeba, z černé je ale při pohledu z boku šedá a také ostatní barvy ztrácejí na sytosti. Ve dne to tolik nevadí, ve tmě je ale tento neduh velmi viditelný. Zapomeňte, že na ruce budou jasně vidět pouze čísla ukazující čas či ručičky vybraného ciferníku a okolí bude utopené v absolutní tmě, jak to umí například LG G Watch R. Naopak, uvidíte zářit celý displej, včetně černé barvy. Osobně mi to dost vadilo a působilo to na mě rušivým dojmem.

Na druhou stranu nabízí transreflexní technologie zcela unikátní čitelnost na přímém slunečním světle. Bohužel jsem se na internetu dočetl, a to i v recenzích, že je čitelnost na sluníčku špatná. Nesmysl, opak je pravdou. Sony už u předchozího modelu SW2 použilo tento typ displeje, a i když je barevně nevýrazný, na přímém slunečním světle budete chválit jeho schopnost zobrazit čas i pod palbou slunečních paprsků. Zjednodušeně řečeno je pod displejem vrstva, která odráží okolní světlo zpět, a tím pádem dokáže i bez aktivního podsvícení zobrazit kontrastní prvky. Čím více světla na hodinky dopadá, tím lépe je nepodsvícený displej čitelný.

Konkurence má displeje obecně kvalitnější, což se projeví hlavně při použití v tmavém prostředí, ale na přímém slunečním světle nemají AMOLED či IPS displeje konkurenčních hodinek šanci zobrazit stejně kvalitně a stejně přirozeně základní funkci hodinek – kolik je hodin. Transreflexní vrstva u SmartWatch 3 má ještě další výhodu: Nemusíte hodinky rozsvítit pohybem zápěstí směrem k obličeji, jelikož výrobce umožňuje zobrazování času bez nonstop aktivního podsvícení. Na hodinky tedy stačí letmý pohled v libovolné poloze a víte, kolik je hodin. Pokud je okolo vás alespoň trochu světla, nemusí se displej vůbec rozsvítit. Osobně považuji tuto vlastnost hodinek od Sony za jednu z klíčových.

Baterie a výdrž: Pracovní den zvládají, více ne

Napíšu to na rovinu, výdrž baterie mě u Sony SmartWatch 3 zklamala. Po dvou letech používání SmartWatch 2 mi hodinky stále vydrží bez problémů tři až čtyři dny na jedno nabití. První rok používání vydržely bez problémů 4 až 5 dní. Po prvním nabití SmartWatch 3 pro mě nastal šok, když jsem se domů vrátil později večer s absolutně vybitými hodinkami. Zklamání bylo veliké, začal jsem tedy hledat, čím to, že hodinky vydrží tak málo.

Není v tom žádná magie ani chemie, SmartWatch 3 mají jednoduše z výroby defaultně zapnutou GPS anténu, která baterii doslova vysává a procenta mizí před očima. Vypnutím GPS v hodinkách se baterii velmi uleví. Také pomůže vypnutí Wi-Fi synchronizace. Pokud navíc vypnete automatické rozsvícení displeje po pohybu zápěstí k obličeji, také pár procent baterie uspoříte.

Když jsem vypnul výše uvedené funkce, SmartWatch 3 mi vydržely o večera s cca 50 procenty baterie. Pokud jsem je vypnul přes noc, druhý den do odpoledne přežily. Bohužel, pokud jsem je nechal přes noc zapnuté, musel jsem ráno v kanceláři hodinky opět dobíjet. Mnohdy se mi také stalo, že jim přes noc došla baterie a já ráno vstával s vypnutými hodinkami. Tohle je prostě špatně.

I když jsem doporučil v hodinkách GPS přijímač vypnout, samozřejmě se na večerní běhání bez mobilu nebojte GPS naopak zapnout. Získáte tak záznam trasy bez nutnosti mít u sebe mobil, což je unikátní vlastnost právě dnes recenzovaných SmartWatch 3. A dobíjet hodinky budete večer většinou tak jako tak.

Systém Android Wear, notifikace, funkce chytrých hodinek

Stejně jako většina chytrých hodinek, které dnes najdete na trhu, používají Sony SmartWatch 3 systém Android Wear od Googlu. To s sebou na jednu stranu nese pozitivum vývoje ze strany Googlu a s tím spojené aktualizace hodinek, které je výbavou posouvají dále.

  

Na druhou stranu si budou majitelé předchozích SmartWatch 2 muset přechod na novější model rozmyslet, protože kromě toho, že spousty věcí získají, také hodně ztratí. Jednoduše řešeno rozhodně není Android Wear dokonalá platforma, byť je dobře použitelná. A je také otázka, jestli by v Sony neudělali lépe, kdyby si dál vyvíjeli vlastní operační systém, který dodnes u SmartWatch 2 aktualizují.

  

Při své recenzi hodinek LG G Watch R jsem rozhraní Android Wear docela kritizoval a musím uznat, že od té doby se spousta věcí změnila k lepšímu. Sony SmartWatch 3 používají nejnovější verzi Android Wear – 5.1.1. Díky této verzi lze například nově procházet jednotlivé obrazovky karet švihnutím zápěstí, což se hodí při nemožnosti využít druhou ruku. V odpovědi na Hangouts přes hodinky lze rukou na displeji nakreslit vlastní emoji, který se poté přemění v nejbližší emoji dle vzhledu kresby a nabídne k odeslání.

  

Oproti starším verzím Android Wear zde také najdete nový seznam všech aplikací, ve kterém jsou tři nejpoužívanější aplikace řazeny jako první, abyste je nemuseli složitě hledat. Škoda, že si uživatel nemůže jednotlivé aplikace srovnat přesně dle svého gusta.  Ve stejném menu, které se schovává za bočním posunutím z ciferníku vlevo, najdeme nově také nejpoužívanější kontakty, což velmi usnadňuje komunikaci právě přes hodinky.

  

Po gestu posunutí z ciferníku shora dolů se zobrazí aktuální datum a zbývající kapacita baterie hodinek v procentech. Zároveň si lze vybrat mezi třemi režimy notifikací. Buď necháte aktivní všechny, nebo pouze Prioritní, které si můžete nastavit v mobilu, případně je ztlumíte všechny. Problém tohoto nastavení je, že se identicky okamžitě nastaví i mobil, takže jakmile vypnete notifikace na hodinkách, vypnou se i na mobilu. A obráceně. Buď tedy máte notifikace na mobilu i hodinkách, nebo nikde.

Oproti starším Android Wear verzím velmi dobře funguje ovládání hlasem, jelikož Google Now se naučil pracovat s česky vyslovenými příkazy. Nastavení budíku, zjištění počasí, zapsání poznámky či jednoduchá odpověď na hangout je nyní díky hodinkám s Android Wear velmi jednoduchá záležitost.

 

Pokud často komunikujete přes výše zmíněné Hangouts, jistě vás potěší možnost si je nově procházet na hodinkách bez potřeby brát do ruky mobil. Pokud tedy zprávu z Hangouts odsunete, případně se potřebujete podívat na nějaký starší text, můžete na hodinkách procházet jednotlivé kontakty v Hangouts a jejich konverzace. Bohužel ale tento systém nefunguje u SMS či zmeškaných hovorů. Jakmile odsunete kartu nejenom s jednou z těchto událostí, je na hodinkách nenávratně ztracená. Pro zajímavost, starší SmartWatch 2 toto dokážou zcela bez problémů. Historii v hovorech, SMS, e-mailech či jakékoli další komunikaci lze procházet desítky záznamů zpět.

Stejně se chová i budík, který si na hodinkách nastavíte. Jednoduše si vyberete čas, budík aktivujete a… nikde o tom nenajdete žádný záznam, pokud vynechám malou ikonku bez uvedeného času v horní liště.  Budík na hodinkách můžete mít navíc pouze jeden. Vytvořením nového přepíšete starý. Nemožnost kontroly nastavených budíků a jejich editace mi opět přijde jako velmi omezující. Předchozí generace hodinek od Sony umí vytvořit tolik budíků, kolik uživatel chce, navíc s možností jednotlivým budíkům měnit čas, dny buzení, délku odložení a další.

 

Novým SmartWatch 3 nicméně nelze upřít jiné funkce. Jednou z největších výhod SmartWatch 3 je již zmíněná integrovaná GPS, kterou jiné konkurenční hodinky nenabízejí. Navíc můžete do mobilu díky internímu úložišti 4 GB nahrát vlastní písničky, hodinky poté propojit bezdrátově s Bluetooth sluchátky a jít ven běhat, bez mobilu. Hodinky zaznamenávají vaši trasu díky GPS, přehrávají vám hudbu do sluchátek, a díky vestavěné podpoře Google Fit či bezproblémové komunikaci s Run Keeperem a Runtastic nahrají po návratu domů veškeré naměřené údaje do vámi používané aplikace. Tímto jsou Sony SmartWatch 3 zcela unikátní a pro výše popsané použití nemají konkurenci.

  

Pro běžné použití, kdy hodinky nahradí displej mobilu po přijetí notifikace, slouží SmartWatch 3 zcela bezproblémově. Příchozí hovor můžete odmítnout či přijmout a poté jej realizovat na mobilu, na zprávy lze rovnou odepsat buď diktováním, nebo přednastavenými větami, Google Now zase zajišťují veškeré relevantní informace na základě času a místa, kde se nacházíte.

Na výbornou je také ovládání hudebního přehrávače, které je intuitivní a velmi jednoduché. Obecně se dá říct, že ovládání všech Google aplikací je doslova perfektní. Google Hudba Play, poznámkovač Google Keep, Google Mapy, Google Fit či Hangouts, vše se ovládá na hodinkách skvěle. Naopak kalendář je pojatý až nešťastně jednoduše a pro lepší správu vašeho času z hodinek je potřeba doinstalovat aplikace z Google Play.

Konkurence

Pro fanoušky značky Sony mohou být jedny z největších konkurentů Sony SmartWatch 2. Sice jim chybí některé funkce modernějších a hezčích SmartWatch 3, ale spoustu funkcí mají starší hodinky naopak v základu lepší či intuitivnější.


Alcatel OneTouch Watch se vody nebojí

Z modernějších konkurentů lze jmenovat levné a uzavřené Alcatel OneTouch Watch (recenze), či dražší, ale identicky vybavené LG G Watch R (recenze). Hodinky Alcatel vynikají poměrem výkonu k ceně a potěší kromě kompatibility s Androidem také schopností pracovat s iOS. LG G Watch R mají podstatně kvalitnější displej, co se týká barevného podání, jsou ale také hůře čitelné na slunci. G Watch R kromě toho více vypadají jako klasické hodinky.


LG G Watch R

Mezi konkurenty lze zařadit také Asus Zenwatch či Motorolu Moto 360 (test). Oba tyto modely používají stejný operační systém, a tak jsou SmartWatch 3 z hlediska použití velmi podobné. Přesto zůstávají SmartWatch 3 proti své konkurenci jasně vymezené a svým způsobem jsou bezkonkurenční.


Moto 360

Transreflexní displej totiž nikdo z konkurentů nepoužívá, čitelností na slunci se tedy dnes recenzovaným hodinkám jiné nevyrovnají. Vedle toho jsou SmartWatch 3 unikátní použitím vlastního GPS modulu. Pro uživatele, kteří často běhají a nechtějí s sebou tahat mobil, ale přesto zaznamenávat trasu, to může být velmi pádný argument.

Závěrečné hodnocení

Jak jsem zmínil v předchozí kapitole, Sony SmarWatch 3 jsou v určitém pohledu bezkonkurenční. Pro určitou skupinu lidí to tedy mohou být ty pravé chytré hodinky, bez ohledu na vzhled či cenu. Problém nastane v momentě, kdy se tato specifika, mezi která patří hlavně integrovaný GPS modul, odsunou na druhou kolej. Transreflexní displej je unikátní a z vlastní zkušenosti mohu říct, že je velmi návykový.

Stačí to ale k tomu, aby se Sony SmartWatch 3 dostaly do popředí zájmu uživatelů více než na pohled elegantnější LG G Watch R, nebo než Asus Zenwatch? Obstojí skvěle čitelný displej na slunci oproti displejům konkurentů, které se na sluníčku čtou sice podstatně hůře, ale mají sytější barvy a černočernou černou? Těžko říct.

Pokud vlastníte starší Sony SmartWatch 2, nepotřebujete specifické funkce typu Wi-Fi synchronizace, GPS, či integrované paměti, ale jde vám především o notifikace a ovládání mobilu z hodinek, můžete z mého osobního pohledu zůstat klidní a nechat si předchozí model. Většinu z těchto činností zvládá elegantněji a rychleji.

Z hodinek se systémem Android Wear je již výběr čistě na osobní preferenci. Kvůli diktátu Googlu se jednotlivé hodinky mezi sebou příliš neliší, a tak rozhodují drobnosti, jako je například možnost vyměnit si pásek, či jedna specifická funkce, kterou může být právě integrovaná GPS v Sony SmartWatch 3. Z technického hlediska jsou tedy SmartWatch 3 jedny z nejlepších chytrých hodinek současnosti. Je ale otázkou, jestli toto uživatelé chtějí, a je otázkou, jestli toto budete chtít vy.

Autor článku David Šantora
David Šantora
Redaktor SMARTmania.cz. Otec dvou malých dětí, geek a fanoušek Star Wars. Hráč, co nemá na hry věčně čas, ale neustále je kupuje a pouze občas hraje, nadšený fotograf, který nedá dopustit na své OM-D, milovník gotického rocku a symphonic metalu.

Kapitoly článku