TOPlist

Sigfox: V České republice byla spuštěna speciální bezdrátová síť pro „internet věcí“

Operátor T-Mobile a Blue Cell Networks dnes ve spolupráci se společností Sigfox zahajují v České republice pilotní provoz bezdrátové sítě určené pro tzv. internet věcí (internet of things). Testování bude probíhat na několika vysílačích operátora v Praze a na základě jeho výsledku se partneři rozhodnou, zda sítí Sigfox postupně pokryjí celé uzémí naší republiky.

Na rozdíl od systémů, které jsou stále ve fázi vývoje, úzkopásmové technologie SIGFOX pro připojování zařízení poskytují oboustrannou konektivitu s velmi dlouhým dosahem a vysokou kapacitou. Síť doplňuje stávající širokopásmové mobilní systémy určené pro potřeby datově náročných chytrých telefonů a dalších mobilních přístrojů.

Sigfox se instaluje na standardní mobilní vysílače a umožňuje ekonomický a energeticky úsporný přenos malých datových objemů na dlouhé vzdálenosti. Tím odstraňuje bariéry pro širokou implementaci řešení internetu věcí a M2M a zásadně prodlužuje životnost baterie a připojených zařízení.

Jak dnes zaznělo na tiskové konferenci, obě společnosti v průběhu pilotního provozu vyzkouší technologické a praktické možnosti řešení Sigfox, zejména kvalitu pokrytí základnových stanic a prostup signálu do budov. Testování bude probíhat s reálnými zařízeními v reálném prostředí (půjde například o sledování železničních vagónů, monitoring volných parkovacích míst a řadu dalších aplikací). První výsledky testování operátor a jeho partneři oznámí během letních prázdnin, kdy také předvedou jednotlivé aplikace naživo.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku