TOPlist

Segway na CESu představil robota, na kterém se můžete nechat vozit

Na právě probíhajícím veletrhu CES lze narazit na skutečné lahůdky, které nepřímo naznačují, kam spěje svět spotřební elektroniky. Kromě chytrých gadgetů monitorujících bezpočet hodnot, se brzy dočkáme osobních robotů. Pochopitelně se nebude jednat o humanoidní stroje kopírující lidskou fyziologii a chování. Daleko dříve přijdou roboti, jaké představila společnosti Segway a Intel. Prezentovaný koncept vychází z nové generace vozítka, jenž vývojáři obohatili o teleskopický modul s displejem a dvojicí stereoskopických kamer.

Po aktivaci speciálního režimu se z dopravního prostředku stane robotický komorník zvládající řadu úkolů. Nově vyvinutá platforma je schopná autonomního pohybu a promyšlený algoritmus se postará o manévrování mezi překážkami či následování svého majitele. Segway Ninebot umí rozeznávat konkrétní tváře a problémy mu nedělá ani základní komunikace. Zobrazovač simulující oči lze využít jako výstupní periferii k videokomunikaci či prohlížení pořízeného obsahu.

 

Robotovi můžete například sdělit, aby vás následoval a zároveň pořizoval fotografie či video. Tvůrci zároveň počítají s výpomocí při nošení nákupů (ocení především dámská část populace) a dalších objektů. Zařízení je součástí nové spolupráce založené na otevřené platformě poháněné aktuální generací procesorů Atom. K dispozici se údajně objeví řada doplňkových kitů.

Na tiskové konferenci proběhla ukázka připojení jednoduchých končetin napodobující lidské ruce. Do budoucna lze předpokládat, že další doplňky na sebe nenechají příliš dlouho čekat a záležet budou pouze na šikovnosti vývojářů a peněženkách uživatelů. Pozitivní zprávou na konec je termín dostupnosti komerční verze, jenž se má objevit v posledním čtvrtletí letošního roku.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku