TOPlist

Se Street View až na vrchol světa: Google mapuje okolí Mount Everestu

Google Street View denně šetří milionům lidí nervy při hledání míst, kde mají jednání, pohovor, nebo jakoukoliv jinou důležitou událost a potřebují se na místo dopravit s jistotou, bez dlouhého a stresujícího bloudění. Také umožňuje lidem, kteří by rádi cestovali, ale nemohou z jakýchkoliv důvodů, alespoň projíždět svět prstem po mapě, neboť se Street View mohou z pohodlí obývacího pokoje „procestovat“ velkou část zeměkoule.

Google nyní odhalil další krásnou část naší planety, která je pro mnoho lidí velmi lákavá, avšak těžko dostupná. Ve spolupráci s pětapadesátiletým šerpou Apa, což je člověk, který drží světový rekord za celkem 21 výstupů na Mount Everest, společně běhěm deseti dnů zmapovali region Khumbu, v němž se vrchol světa nachází.

    

Až do nejvyššího bodu ležícím v nadmořské výšce 8 848 metrů, nás však Google (alespoň prozatím) nevezme, nejbližší záběry hory jsou z Gorak Shep (5 164 m n. m.), ze kterého se dobrodruzi dále vydávají do základního tábora pod Mount Everestem. Místo vrcholku však Google zdokumentoval výhledy z jiných krásných míst, kláštery, školy, dlouhosrsté jaky a běžný život obyvatel v této části Nepálu.

   

Cestu si můžete užít sami, přesouváním žlutého panáčka po vyznačené trase, nebo s anglicky mluvícím virtuálním průvodcem, který vám o oblasti poví mnoho zajímavých informací. Výpravu s průvodcem můžete začít zde, český překlad bohužel není k dispozici.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku