TOPlist

Samsung má patent na zařízení, jehož displej srolujete do ruličky

Smartphone nebo tablet budoucnosti nemusí být pouze velký displej zabudovaný do těla decentně přesahující jeho rozměry. Samsung již nějaký čas experimentuje se ohebnými a skládacími displeji, dokonce už příští rok v lednu má představit první zařízení se skládacím displejem kódově označované jako Project Valley. V jeho patentovém portfoliu se dokonce nachází zařízení s displejem, který je možné srolovat do ruličky.

  

V „zavřeném“ stavu má zařízení tvar válečku, uvnitř kterého je srolován displej; ten pak lze vysunout zatažením za jeho vyčnívající konec. Server Patently Mobile uvádí, že flexibilní displej může být vyroben buď z organických diod (OLED), nebo se může jednat o LCD displej, který nahrazuje skleněnou ochranu plastovou fólií.

  

S vysunutým displejem je možné zařízení používat jako tablet, který lze uchopit právě za váleček, podobně jako například modely Lenovo Yoga Tablet. I samotný váleček obsahuje úzký displej, který může sloužit v zavřeném stavu jako notifikační lišta. Dokonce by tato tyčinka mohla najít uplatnění jako telefon.

   

Pochopitelně ne všechny zaregistrované patenty jsou přetaveny v reálný produkt, avšak alespoň víme, nad čím v Samsungu aktuálně dumají, a jak by mohla vypadat blízká budoucnost.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku