TOPlist

Recenze Honor 6 Plus: Když jedna čočka nestačí

Značka Honor začala na českém trhu prodávat svůj nejvyšší model 6 Plus, který vychází z původního Honoru 6. Novinka nabízí větší displej, výkonnější hardware a zajímavý duální 8Mpx fotoaparát. Vyplatí se připlatit za vyšší model?

Model 6 Plus byl představen v prosinci loňského roku, tedy necelé dva měsíce po tiskové konferenci, na které společnost Huawei oznámila přechod modelové řady Honor pod samostatný brand. Navzdory dřívějším oznámením, že model 6 Plus bude určen pouze pro asijský trh, se nakonec začal prodávat také v Evropě a cestu si našel také do České republiky.

    

Značka Honor přináší na trh telefony se skvělým poměrem ceny & výkonu, jako na například u modelu 3C (recenze) nebo menšího brášky Honoru 6 (recenze), který svou výbavou může být alternativou některým top modelům a v současné době se prodává za 8 000 korun. Honor 6 Plus nabízí ještě lepší parametry, ale doporučenou cenou 11 599 korun se blíží některým vlajkovým modelům jiných značek, například nedávno představenému „koncernovému“ Huawei P8 (recenze).

  
Honor 6 Plus byl původně určený pro čínský trh, nakonec si ale cestu do Evropy našel

Klady (+)

  • kapacita baterie, výdrž
  • kvalitní zpracování, elegantní záda
  • Full HD displej s dobrými barvami a čitelností
  • nestandardní možnosti duálního fotoaparátu
  • kvalita fotografií v nočním režimu
  • dobře optimalizovaný systém

Zápory (-)

  • chudý obsah balení
  • nepodporuje LTE pásma 800 a 900 MHz
  • vyšší cena
  • občasné chybné ostření u fotoaparátu

Obsah balení

Honor 6 Plus se prodává v tyrkysově zbarvené krabičce, ve které najdete kromě samotného telefonu adaptér nabíječky, microUSB kabel, paklík návodů a špendlík pro obsluhu slotů SIM karet. V balení se nachází také ochranná fólie na displej a na rozdíl od Honoru 6, u kterého jsme kritizovali snadné poškrábání zadní strany, zde naleznete také ochrannou fólii na skleněná záda telefonu. Stejně jako u Honoru 6, ani zde v balení nejsou sluchátka.

 

Design a dílenské zpracování

Při prvním pohledu je hned patrné, odkud čerpali designéři inspiraci – podobnost se čtvrtou generací jablečného telefonu je díky skleněným zádům velká a detailů, které Honor 6 Plus odlišují, si všimnete až při podrobnější prohlídce. Prvním vodítkem je samozřejmě velikost, protože novinka má o dva palce větší displej než jeho „předloha“. Vodítko číslo dvě je absence kovového rámečku na spodní hraně telefonu, která je plastová, mírně zaoblená a je zde umístěn microUSB konektor a telefonní mikrofon.

  

Konektor pro připojení sluchátek je společně s infraportem pro ovládání domácí elektroniky a druhým mikrofonem umístěn na horní hraně. Zapínací tlačítko a kolébka pro ovládání hlasitosti je na pravém boku, obě jsou dobře přístupná a mají jistý chod, pod nimi je dvojice šuplíčků pro SIM karty. Sekundární slot je hybridní a místo druhé SIM lze vložit paměťovou microSD kartu a rozšířit tak interní úložiště.

   

Přední straně dominuje velký displej, nad kterým kromě telefonního reproduktoru a přední kamery je skrytá praktická notifikační dioda a potřebně senzory. Zadní strana je celá kryta sklem, do kterého je v horní části umístěn dvojitý fotoaparát s duální přisvětlovací LED diodou a v dolní je úzká štěrbina hlasitého reproduktoru. Jediný oživující prvek je logo výrobce.

  

Rozměry telefonu jsou 150,4 x 75,7 x 7,5mm a hmotnost je odpovídajících 165 gramů. Honor 6 Plus se vyrábí v černém, bílém a zlatém provedení, ale u nás je zatím dostupná pouze konzervativní černá verze.
Hodnocení vzhledu je subjektivní záležitost, někomu může Honor 6 Plus připadat elegantní a pro někoho to může být nudný černý kvádr. O svůj pohled se s námi můžete podělit v komentářích pod recenzí.

Displej: Sázka na Full HD rozlišení

Telefon je osazen kvalitním 5,5 palcovým IPS displejem s rozlišením 1080 x 1920 pixelů a hustotou 401 pixelů na palec, který dodává korporace japonských výrobců JDI. Displej má výborné pozorovací úhly a vyvážené podání barev. Jejich teplotu si můžete případně upravit v nastavení. Díky optimálně pracující automatické regulaci jasu a jeho velkém rozsahu je displej dobře čitelný i na přímém světle.


Displej nabízí věrné barvy a dobré pozorovací úhly. Špatná není ani čitelnost na venkovním sluníčku.

Hardwarová výbava a zvuk

Dostatek výkonu má na starosti koncernový procesor HiSilicon Kirin 925 s osmi jádry (4x 1,8 GHz Cortex-A15 + 4x 1,3 GHz Cortex-A7), doplněný 3 GB operační paměti RAM a grafickým čipem Mali-T628 MP4. Telefon si hravě poradí nejen s během dobře optimalizovaného systému, ale i s náročnými aplikacemi.
Interní úložiště testovaného modelu má kapacitu 32 GB a po prvním spuštění má uživatel k dispozici přibližně 25 GB. Prostor pro data lze rozšířit pomocí microSD karty do kapacity 128 GB, přijdete tak ale o možnost používat dvě SIM karty najednou.

 

Zvukový výstup do sluchátek uspokojí většinu uživatelů, jediná možná úprava zvuku v telefonu je aktivace režimu DTS, který se zvýrazní hlavně basovou složku. Hlasitý reproduktor nepřeslechnete, ale se vzrůstající hlasitostí ubývají basy a kvalita zvuku jde výrazně dolů. Pro sledování videa nebo hraní her to plně postačuje. Pokud telefon leží na zádech, dochází k výraznému utlumení a zkreslení zvuku z hlasitého reproduktoru.

Baterie a výdrž: Celý den v zápřahu levou zadní

Přísun energie má na starosti uživatelsky nevyměnitelný akumulátor s nadstandardní kapacitou 3600 mAh. Při hodně náročném provozu zvládne telefon celý pracovní den s velkou rezervou. Méně náročným uživatelům dopřeje bez problému dva dny bez nabíjení. Výdrž lze prodloužit zapnutím ultra úsporného režimu, tím se z telefonu stane v podstatě „hloupý“ telefon s černobílým displejem. Přístroj si také sleduje jednotlivé aplikace a v případě nadměrné spotřeby na to upozorní a nabídne ukončení daného programu, případně máte možnost udělit výjimku a dále nebudete na zvýšenou spotřebu konkrétní aplikace upozorňováni.

 

Možnosti kolem nastavení spotřeby jsou široké a pro méně zkušené uživatele mohou být mnohdy matoucí. Například u některých aplikací třetích stran telefon zakázal po instalaci běh na pozadí a začátečník si pak láme hlavu, proč se mu neaktualizuje widget s počasím, i když to má v aplikaci nastaveno správně.
V testu spotřeby zvládl Honor 6 Plus přehrávat HD video 9 hodin a 28 minut při nastavení 50% jasu a hlasitosti do sluchátek. Nabíjení z 10 procent na plnou kapacitu dodávanou 2A nabíječkou trvá necelé 2 hodiny.

Operační systém: KitKat, který brzy vystřídá Lollipop

V telefonu je operační systém Android ve starší verzi 4.4, která by měla být brzy aktualizována na novější Lollipop. Nad systémem nicméně běží nadstavba EmotionUI 3.0, která prostředí systému mění bez ohledu na jeho verzi. Místo hlavní nabídky aplikací jsou tak všichni zástupci umisťováni rovnou na domovské plochy, kde je můžete třídit do složek a doplňovat o widgety.

 
Hlavní obrazovka a konfigurace jednotlivých ploch

Notifikační lišta je rozdělena do dvou záložek. V jedné se zobrazují notifikace a druhá obsahuje rychlé přepínače a nastavení jasu displeje. Na odemykací obrazovce jsou standardně zobrazeny hodiny s datem, které jsou případně doplněny přehledem zmeškaných událostí nebo nových notifikací. K dispozici je také rychlý přístup k fotoaparátu. Z její spodní části lze poté vytáhnout nabídku, z níž můžete ovládat hudební přehrávač, otevřít kalendář, použít LED diody jako svítilnu nebo třeba spustit kalkulačku. Odtud lze také ovládat tapety zamykací obrazovky, které se mění při každém odemknutí telefonu a zde můžete tuto změnu pozastavit, případně si tapetu uložit do telefonu nebo vyvolat nastavení této funkce. Volit lze ze sedmi kategorií a použité obrázky jsou opravdu povedené a snesou srovnání s populárními Bing tapetami na systému Windows Phone.

 

Kromě standardního ovládání systému umožňuje nadstavba ovládat telefon pohybem a gesty. Jednotlivá gesta lze aktivovat v nastavení a jejich nabídka je poměrně široká. Nejpraktičtější je možnost probuzení telefonu dvojitým poklepáním na displej. Tato funkce je trochu nepochopitelně při prvním spuštění deaktivována a je potřeba ji zapnout.

 
Přepínače v notifikační nabídce a Nastavení systému

Zamknout tímto způsobem telefon není možné, pro možnost rychlého uzamčení výrobce připravil aplikaci Zámek obrazovky, po kliknutí na její ikonu se zařízení uzamkne. Rychle zhasnout displej lze pomocí funkce Plovoucí tlačítko – jedná se o nenápadnou kruhovou ikonu, kterou si můžete připnout na libovolné místo na okraji obrazovky a následně se pomocí něj rychle dostat k virtuálním systémovým tlačítkům, zmíněnému zamknutí displeje nebo rychlému vyčištění paměti RAM.

 
Zjednodušený režim, konfigurace gest

Z bonusových aplikací si zaslouží vyzdvihnout aplikace Správce telefonu, která na několik kliknutí umožní pročistit mezipaměť a paměť RAM, blokovat vámi zvolená telefonní čísla, spustit úsporný režim či otevřít správce oznámení. Přehledná aplikace Soubory poskytuje dostatečný přehled o uloženém obsahu v telefonu, kromě základní úkonů se soubory umí pracovat také s archivy. Praktická je funkce Sejf, díky které si můžete soubory zašifrovat a zabránit tak jejich zneužití.

Díky přítomnosti infračerveného portu a aplikaci Chytrý ovladač, lze bez problému ovládat domácí elektroniku. Připraven je plnohodnotný kancelářský balík Kingston Office, pomocí něhož můžete nejen číst, ale i editovat a vytvářet dokumenty, potažmo tabulkové soubory a prezentace. Mimo tyto užitečné záležitosti se výrobce bohužel nevyvaroval také bloatwaru. K nalezení je zde pětice her od Gameloftu v čele s Asphalt 8 a Real Football 2015, které doplňuje odkaz na katalog. Některé hry jsou pouze v demo verzi, popřípadě jde jen o odkazy a tituly je potřeba stáhnout. V tom případě vám telefon vynadá, že se chystáte nainstalovat aplikaci mimo Obchod Play. Ano, tyto položky lze odinstalovat, lepší by ovšem bylo, kdyby si je výrobce rovnou odpustil.

 

Nadstavba EMUI 3.0 patří k nejkomplexnějším a také nejhezčím řešením v současné nabídce. Příkladná optimalizace a grafická vyváženost přispívá k dobrému pocitu z celého zařízení. Vytknout jí lze jenom přehnanou kontrolu spotřeby aplikací, ale tu si každý uživatel postupným používáním nastaví k obrazu svému. Pokud by snad někdo postrádal oddělenou nabídku aplikací, není nic jednoduššího než nainstalovat některý z oblíbených laucherů z Obchodu Play.

Telefonování, zprávy a organizace

Telefonování a zprávy jsou zahrnuty do jedné aplikace a mezi jednotlivými položkami procházíte pouze tahem prstu do stran. Použití diakritiky ve zprávě vede k jejímu zkrácení na 70 znaků. V nastavení je sice položka pro použití kódování, které má zkracování zamezit, ale nabídka je zašedlá a nepřišel sem na to jak ji aktivovat. Samotná kvalita hovorů je bezproblémová, sluchátko umí být poměrně hlasité a není tak problém druhou stranu slyšet i v hlučnějším prostředí. Protistrana si při hovoru také nestěžovala.

Pro zadávání textu jsou připraveny dvě klávesnice, Huawei Swype a ta od Googlu. Obě pracují spolehlivě a je tedy jen na uživateli, zda zvolí jednu z nich nebo doinstaluje některou z osvědčených alternativ.

 

Kalendář nabídne roční, měsíční, týdenní a denní přehled, popřípadě můžete využít agendu událostí. K jednotlivým záznamům lze přidat vícero upozornění, popřípadě nastavit jejich opakování v určité periodě. Samozřejmostí je pak synchronizace s vaším Google účtem. Budíky naleznete v graficky povedené aplikaci Hodiny, která taktéž obsahuje sledování světového času, stopky a časovač.

Multimédia

Kromě dobře známé systémové Hudby Play připravil výrobce také vlastní přehrávač. Graficky poměrně jednoduché prostředí umožní prohlížet jednotlivé skladby, interprety, alba či složky. Aktivovat můžete vylepšení zvuku dts, které zvýší basy a zvýrazní prostorový efekt, tím možnosti úpravy zvuku končí, protože standardní ekvalizér bohužel chybí.

 

Jednoduchá Galerie umožňuje prohlížet jednotlivá Alba a složky, nebo zobrazit časovou osu fotografií pořízených fotoaparátem. Můžete odtud fotografie sdílet a provádět jednoduchou editaci.
Jednoduchý přehrávač Videa nenabízí žádnou možnost nastavení kromě aktivace zvuku DTS. Pro pokročilejší přehrávání videa, včetně podpory titulků, bude třeba nainstalovat některý z alternativních přehrávačů.

Konektivita: Komplexní LTE nečekejte

V oblasti konektivity narazíme na největší slabinu Honoru 6 Plus; tou je absence LTE frekvencí v pásmu 800 a 900 MHz, které jsou tuzemskými operátory nejvíce využívány. Telefon podporuje pouze frekvence 1800/2100/2600 MHz které najdeme pouze ve větších městech a při pohledu do mapy pokrytí ČTÚ zjistíme, že to je v České republice zatím velká bída.

Honor 6 Plus je smartphone se dvěma sloty na SIM karty, přičemž primární slot pro kartu ve formátu microSIM zvládá 2G/3G/LTE datové přenosy. Sekundární slot podporuje pouze 2G sítě a je hybridní, buď můžete vložit nanoSIM kartu a využívat druhý telefonní modul, nebo pomocí paměťové microSD karty rozšířit interní 32GB úložiště až o dalších 128 GB. 

Ve výbavě rovněž nechybí WiFi 802.11 a/b/g/n, kterou doplňuje Bluetooth 4.0 a GPS kombinovaná s GLONASS. Fixace polohy je velmi rychlá a zařízení je tak i díky skvělé výdrži baterie a velkému displeji jako dělané pro navigování. Nechybí podpora NFC a funkce USB host.

Fotoaparát a záznam videa: Překvapivě dobré noční fotografie

Největším lákadlem Honoru 6 Plus je dvojitý 8MPx fotoaparát na zadní straně, který doplňuje přední kamera se stejným rozlišením. Dvojice fotoaparátů neslouží k pořizování 3D fotografií, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale výrobce si pro jejich využití připravil dva speciální režimy.

- - -

- - -
Další snímky včetně odkazu pro zobrazení v plném rozlišení najdete v naší galerii

Jedním z režimů je Široká clona, která umožňuje hrát si s hloubkou ostrosti a vybrat na kterou část scény, respektive na jaký objekt má být zaostřeno a do jaké míry bude rozostřený zbytek fotografie. S pořízenou fotografií můžete posléze dále pracovat a dodatečně si upravovat hloubku ostrosti, a výsledky ukládat jako nový snímek. Můžete tak z jedné fotografie vytvořit několik snímků s různou hloubkou ostrosti. Tento režim je vhodné používat pro fotografování objektů vzdálených maximálně 2 metry.

- - -
Dodatečná úprava hloubky ostrosti na ukázkové fotografii

Kvalitní noční fotografie raději se stativem

Druhou specialitou, která využívá duální fotoaparát, je Super noční režim pro pořizování kvalitních fotografií při špatných světelných podmínkách. Pro využití tohoto režimu je potřeba mít hodně pevnou ruku nebo použít stativ, na což vás telefon upozorní. Expozice se podle světelných podmínek může protáhnout až na desítky vteřin, a proto doporučujeme rozhodně druhou možnost nebo využít pevnou podložku, protože při takto dlouhém čase nemáte šanci telefon v ruce udržet bez pohybu.

- -
Vlevo klasická fotografie, vpravo snímek pořízený v Super nočním režimu. Rozdíl v kvalitě je patrný na první pohled.

- -
Další snímky včetně odkazu pro zobrazení v plném rozlišení najdete v naší galerii

- -

Díky konstrukci se Honor 6 Plus v bezvětří dá bez problémů postavit na rovnou plochu, ale ještě lepší je pořídit si mobilní stativ. Výsledkem jsou fotografie s minimálním množstvím šumu v porovnání s fotografií pořízenou běžným způsobem.

 

Oba tyto speciální režimy využívají skutečnost, že díky dvojici fotoaparátů získáte více obrazových informací a až dvojnásobek světla. S využitím této skutečnosti můžete díky interpolaci ukládat 13MPx snímky s minimální ztrátou kvality.

 

Další nastavení fotoaparátu obsahuje standardní možnosti, na které jsme v současné době zvyklí. Podobně je to u pořizování videa, které je možné zaznamenávat ve Ful lHD rozlišení při 30 snímcích za sekundu.

Výsledné fotografie jsou příjemným překvapením. Mají vyvážené barevné podání, netrpí přepaly a ztrátou detailů. Uživatelé, kteří rádi fotí mobilním telefonem, ocení možnost experimentovat s hloubkou ostrosti a možností ji dodatečně upravit. S ubývajícím světlem se ve standardním režimu zvyšuje úroveň digitálního šumu a ztrácí se barvy i detaily. Nadstandardních nočních snímků lze docílit nastavením Super nočního režimu, který jak už jsme zmínili, vyžaduje stativ nebo umístění telefonu na pevnou podložku, protože expozice trvá v průměru 22 vteřin.

- - -

- - -

Jedinou výtku máme k občasným problémům se zaostřením scény, kdy Honor 6 Plus udělá fotku dříve, než optika pořádně zaostří. Fotografie je potom neostrá, v lepším případě jen její část. Doufejme ale, že se jedná jen o softwarový problém, který výrobce vyřeší v některé z další aktualizací systému. Záznam videa je průměrný, také zde se projevuje občasná nerozhodnost fotoaparátu v ostření.

Konkurence

Velkého konkurenta najdeme ve vlastní stáji v podobě Honoru 6 (recenze). Nabízí sice pouze jednoduchý 13MPx fotoaparát, který ale odvádí dobrou práci. Díky 5“ displeji nabízí kompaktnější rozměry při stejně kvalitní konstrukci. Výhodou je podpora LTE na frekvenci 800 MHz, naopak chybí NFC čip. Současný cenový rozdíl 3 600 korun už stojí za úvahu, zda potřebujete dvojitý fotoaparát.

S dvojicí fotoaparátů experimentovalo HTC u svého loňského vlajkového modelu One (M8) (recenze) a protože se stále prodává je alternativou k Honoru 6+ zejména pokud vás zaujala možnost experimentovat s hloubkou ostrosti. Bohužel fotoaparát s ultrapixely nás v praxi moc nepřesvědčil. One (M8) má pětipalcový displej, lepší ergonomii nebo menší rozměry ale nečekejte, protože výrobce rámečky kolem displeje nešetřil. Plusem je kvalitní celokovová konstrukce.

Díky příznivému poklesu ceny konkuruje Honoru 6 Plus model LG G3 (recenze), který disponuje výkonným hardwarem, plnou podporou LTE, NFC, bezdrátovým nabíjením, vyměnitelným akumulátorem s vysokou kapacitou a slotem pro paměťové karty. Díky 13Mpx fotoaparátu s laserovým zaostřováním je G3 stále jedním z nejlépe fotících mobilních telefonů. Velký rozdíl najdeme u rozlišení displeje, jelikož „gé-trojka“ se pyšní Quad HD panelem. Díky tenkým rámečkům má podobné rozměry jako Honor 6 Plus ale pouze plastovou konstrukci.

-

Z nabízených telefonů se systémem Windows Phone nabízí nejlepší fotoaparát Nokia Lumia 930 (recenze), která má podobnou konstrukci i cenu. Disponuje výborným PureView fotoaparátem, plnou podporou LTE a NFC nebo integrovaným bezdrátovým nabíjením.

Závěrečné hodnocení

Zvětšený Honor 6 Plus je zejména díky dvojitému zadnímu fotoaparátu velmi zajímavým telefonem na pomezí vyšší a střední třídy. Nabízí kvalitní zpracování, nadstandardní kapacitu baterie, dostatek výkonu, kvalitní displej, možnost volby použít dvojici SIM nebo rozšíření vnitřního úložiště díky hybridnímu slotu.

Velkým nedostatkem je absence LTE pásem na 800 a 900 MHz, která jsou pro použití nejrychlejších datových přenosů pro český trh zásadní. To je také důvod, proč se může nasazená cena 11 599 korun zdát příliš sebevědomá, ale koncepce dvojitého fotoaparátu a jeho možnosti, vyšší cenu z velké části ospravedlňuje.

Autor článku Roman Vitámvás
Roman Vitámvás
Fanoušek moderních technologií a RC modelů. V redakci SMARTmania.cz působí od roku 2012 jako recenzent – externista.

Kapitoly článku