TOPlist

Recenze Samsung Galaxy A5: Korejská klasika v drahém obleku

Samsung byl velmi často kritizován za nepříliš kvalitní dílenské zpracování svých mobilů. Řada Galaxy A, která v designu navazuje na model Alpha, jde proti této kritice a ukazuje, že Samsung stále umí vyrobit mobil se skvělým zpracováním. Jak si ale stojí Galaxy A5 v ostatních aspektech?

Jihokorejský obr, ať chce, nebo ne, se musí potýkat s čím dál dravější konkurencí. Samsungu se podařil husarský kousek, když jeho modelová řada Galaxy doslova zazářila. Prvopočátek je nutné hledat v mobilním telefonu Samsung Galaxy S, hlavně ale v jeho druhé generaci – Galaxy S II. Tento mobilní telefon katapultoval Samsung mezi absolutní elitu.

Nic ale netrvá věčně, a i když nelze předchozím modelům S III, S4, S5 upřít jejich kvality, aura dokonalosti se pomalu rozplývala. Prodejně se v žádném případě nejedná o špatné přístroje a většina konkurence si může nechat o objemech prodeje, které má Samsung, pouze zdát. Situace na trhu nicméně ukazuje, že cesta, kterou se Samsung původně vydal, nevede ke kýženým výsledkům. I z tohoto důvodu jsou velké naděje vkládány do nového Galaxy S6, ale to už je jiná kapitoly.

Kritika nepříliš kvalitního dílenského zpracování se ozývala čím dál častěji, bez ohledu na ostatní výbavu telefonu. Konkurence uměla a umí smartphony kovové, skleněné či vodotěsné. Jednoduše špičkově zpracované. A jelikož finanční výsledky Samsungu mají klesající tendenci, je čas na změnu. Samsung Alpha to odstartoval, série Galaxy A dokončuje. Jaký je prostřední z nové řady, tedy Samsung Galaxy A5?

Klady (+)

  • elegantní design
  • celokovové a velmi pevné tělo
  • dobře odladěné prostředí TouchWiz
  • skvěle čitelný displej
  • slot na microSD karty

Zápory (-)

  • chybí notifikační dioda
  • špatná kvalita snímků při slabém světle
  • slabší výkon
  • neúměrná cena

Konstrukce a vzhled: Samsung jde do sebe

Z pohledu designu ctí Samsung u modelu Galaxy A5 linie, které představil s dříve testovaným modelem Alpha. Znalci v designu uvidí jasnou inspiraci ve starém modelu Galaxy S II. Designová škola, kterou Samsung razil v posledních letech je pryč, a i když samozřejmě jihokorejského výrobce poznáte okamžitě díky zachování několika typických prvků, jsou nové tvary série A odlišné od dosavadní produkce Samsungu.

 

Než se dostaneme k samotnému designu, musíme zmínit největší překvapení v konstrukci. Ještě nedávno si totiž Samsung dost nepokrytě utahoval z konkurence, která neměla výměnnou baterii, zatímco modely Galaxy tuto vlastnost vždy měly. Druhým dechem je ale nutné dodat, že ona konkurence (ano, je to Apple), která neměla a nemá výměnnou baterii, měla v drtivé většině případů daleko lepší dílenské zpracování, což už samozřejmě Samsung nezmiňoval.

Kovové mobily od HTC, kombinace skla a kovu u Sony či opět kovové iPhony přinášely a přinášejí mechanicky skvěle zpracované přístroje, kterým Samsung nedokázal konkurovat. Pokud uděláte mobil z plastu a navíc mu dáte možnost vyjmout baterii, musíte jednoduše počítat s horšími mechanickými vlastnostmi.

  

Už model Galaxy Alpha naznačil, jakým novým směrem se bude Samsung ubírat. Obvod telefonu najednou nebyl pouhou imitací kovu, on jednoduše kovový byl. Znělo to skvěle a ještě lépe to vypadalo. Pro spoustu lidí ale byla zklamáním plastová záda. Dnes recenzovaný model Galaxy A5 tedy přináší to, po čem mnozí již léta volají a co vedení Samsungu úspěšně ignorovalo: kovový je nejenom rám přístroje, ale také záda. Mobil nejde nijak otevřít a jeho pevnost je prvotřídní. K tomu mohu dodat pouze jedno – konečně!

  

Na levém boku přístroje je pouze kolébka hlasitosti, která je při běžném úchopu pravou rukou spolehlivě mimo dosah prstů. Naopak klávesa probuzení mobilu je umístěna velmi dobře, a to na pravém boku. Zde se také nachází šuplíčky na nanoSIM a microSD kartu. Na spodní hraně přístroje je zdířka na sluchátka a microUSB konektor pro nabíjení a datovou konektivitu. Na horní hraně najdete pouze malé plastové proužky, které jemně narušují jinak celistvý kovový obvod se zkosenými hranami. Mobil se tak příjemně a jistě drží v ruce.

 

Na zadní straně Galaxy A5 je vystouplá čočka fotoaparátu, přisvětlovací dioda a výdech hlasitého reproduktoru. Reproduktor a dioda jsou tvarově identické a nacházejí se zcela symetricky po bocích objektivu, což vypadá hezky. Objektiv sám o sobě je ale nepraktický. Kvůli tomu, že vystupuje z těla přístroje, není mobil položený na stole stabilní a již při slabém doteku se naklání do stran.

 

Dílenské zpracování je ale jinak skvělé. Nebojím se napsat, že nejlepší, jaké Samsung za posledních několik let předvedl. Přesto nejsem s tělem Galaxy A5 zcela spokojený. Samsung totiž u modelů Galaxy S5 a S5 mini předvedl, že umí vyrobit vodotěsný mobil. V současné době ale žádný z nových modelů touto vlastností již nedisponuje. Včetně A5.

Hardwarová výbava a zvuk

Samsung Galaxy A5 je osazen 64bitovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410 s frekvencí 1,2 GHz a grafickým jádrem Adreno 306. K dispozici jsou dále 2 GB operační paměti RAM.

Výkon jsme změřili pomocí několika benchmarků s následujícími výsledky:      

  • AnTuTu: 20 271 bodů
  • 3D Mark Extreme: 2 619 bodů
  • 3D Mark Unlimited: 4 344 bodů
  • PC Mark for Android: 3 107 bodů 

Výsledek v Antutu je spíše průměrný, vzhledem k ceně dokonce špatný,a neukazuje výkon Galaxy A5 v příliš dobrém světle. Ještě hůře mobil dopadá v 3D Marku, kde se ukazuje slabý výkon grafického jádra Adreno 306 – při testu 3D Mark Extreme se snímková frekvence obrazu pohybovala průměrně kolem 8 fps, a to je žalostně málo.

 

Nepamatuji si jiný mobilní telefon za podobnou částku, který by měl tak špatný (grafický) výkon. Pokud tedy budete hledat přístroj, který vám za investované peníze nabídne mimo jiné i vysoký výkon, Samsung Galaxy A5 to rozhodně není. Výkon použitého hardwaru je pouze o něco málo vyšší, než naleznete u mobilu Op3n Dott z Tesca za 2 500 korun. Ač to zní spíše jako vtip, je to realita.


Srovnání kvality detailů – Galaxy A5 vs. Xperia Z3 Compact

Při pokusu zahrát si aktuální 3D hry, jako jsou například N.O.V.A 3, Modern Combat 5, Real Racing 3 a další, jsem pokaždé narazil na omezení v podobě nedostatečného výkonu. Real Racing 3 a Modern Combat 5 automaticky použijí nízké nastavení detailů – horší textury a méně polygonů, aby si hra zachovala plynulost. N.O.V.A 3 ale detaily nesnižuje a ani je nedovolí omezit v nastavení.

Jelikož každý grafický prvek navíc (rozostřené vidění, pohlcení střely energetickým štítem a podobně) sráží  snímkovou frekvenci na dno a hra se tak na moment stává nehratelnou.

Po zvukové stránce není Samsung Galaxy A5 vůbec špatný. Hlasitý reproduktor je díky svému umístění vedle vystouplé čočky fotoaparátu dobře slyšet i v momentě, kdy je mobil položený například na pohovce. Sluchátkový výstup je bezproblémový, zvuk je dostatečně hlasitý,  a ani při posílení basů nemá tendenci vadnout. Pro poslech hudby je tedy A5 bezproblémový přístroj. 

Displej: Bude se líbit

Přední straně dominuje 5″ velký Super AMOLED HD displej s rozlišením 720 x 1280 pixelů. Tato hodnota se může zdát na pěti palcích jako nedostatečná, jemnost zobrazení 294 ppi ale ukazuje, že na běžné použití bude displej jistě stačit. Vyšší rozlišení by A5 příliš posouvalo k dražšímu Galaxy A7.

 

Jak je u Super AMOLED displejů běžné, zobrazení černé je absolutně skvělé, stejně jako pozorovací úhly. Barvy jsou na můj vkus příliš jásavé, v nastavení přístroje si ale můžete vybrat z několika režimů zobrazení. Nejpřirozenější podání barev má režim Fotografie. 

Baterie a výdrž: Běžný standard

Samsung Galaxy A5 je osazen nevyměnitelným akumulátorem o kapacitě 2 300 mAh, což se může jevit u velkého displeje jako nedostatečné, u A5 ale velmi záleží na způsobu používání.

V momentě, kdy jsem mobil používal plnohodnotně, tedy měl jsem zapnutá data, v MHD si na mobilu četl knihy, surfoval na webu a občas si zahrál nějakou hru, plus samozřejmě přes den používal Hangouts, hovory, kalendář a další drobnosti, dožadoval se Galaxy A5 vždy večer nabíječky. Při střídmém používání jsem se dostal na dva dny provozu. Pokud jsem veškerá multimédia nechal na svém soukromém mobilu a s Galaxy A5 pouze telefonoval, vydržel mi přístroj 3 dny použití. Dobití z nuly na sto zabere dvě hodiny.

Samotná výdrž jde ještě prodloužit pomocí úsporných režimů. Klasický Úsporný režim dokáže omezit data na pozadí, případně omezit již tak nepříliš vysoký výkon. Ve výsledku ale příliš nepomůže. Ultra úsporný režim mobil přepne do speciálního módu, kdy sice vydrží na jedno nabití déle jak týden, ale budete omezeni pouze na pár základních funkcí jako je volání či psaní SMS.

Operační systém a uživatelské prostředí: Typický Samsung

Základem Samsungu Galaxy A5 je Android 4.4.4 KitKat, který je na mobilu překrytý mohutnou nadstavbou TouchWiz. Samsung pojal celou svoji nadstavbu velmi agresivně, a tak uživatel z klasického Androidu téměř nic nespatří. V některých případech to přináší užitek, v jiných je TouchWiz spíše na škodu.

 

Mezi povedené změny můžeme jistě zařadit notifikační lištu, která sdružuje rychlé přepínače, regulaci jasu displeje a samozřejmě jednotlivé notifikace. V notifikační liště se navíc nachází vyhledávání, které prohledává nejenom web, ale také samotný přístroj. Uživatelům, kteří disponují dalšími přístroji, k nimž se může A5 připojit – například bezdrátovým reproduktorem či televizorem – se může hodit tlačítko rychlého připojení, které se také nachází v notifikační liště.

  

Zásobník aplikací je zcela standardní, uživatel se tak nemusí na jednotlivých plochách, kterých může být až 7, probírat všemi aplikacemi, ale vytáhne si na ně pouze ty, které bude chtít. Aplikace se v zásobníku dají seřadit abecedně, či dle přání majitele přístroje.

 

TouchWiz nabízí několik témat, mezi kterými můžete přepínat.Ve výsledku se ale jedná pouze o novou tapetu a jinak přebarvené ikony, efekty ani vzhled jednotlivých systémových aplikací se nemění. Pokud si tedy nastavíte decentní klasické schéma, po vstupu do adresáře či do SMS zpráv se před vámi objeví obyčejné prostředí Samsungu. Škoda této nedotaženosti.

 

Prostředí je u Galaxy A5 poměrně plynulé a je vidět, že u tohoto modelu si výrobce s optimalizací prostředí TouchWiz dal záležet. Pochválit musím také stabilitu prostředí. Za celou dobu používání mi nespadla jediná aplikace a mobil se choval zcela bezproblémově.

 

Menu nastavení je v posledních verzích TouchWizu zmatečné a nepřehledné, nejinak je tomu i u Galaxy A5. Buď máte k dispozici 6 záložek, každou o několika dalších položkách, nebo rolovací seznam všeho najednou. Na druhou stranu musím velmi pochválit možnost zvolit si 9 častých voleb do rychlého nastavení. Tyto položky najdete v seznamu vždy jako první a většině uživatelů budou asi dostačovat. 

Bonusové aplikace

Samsung do mobilu jako tradičně nainstaloval několik bonusových aplikací. Najdeme zde Drobpox pro ukládání souborů do cloudu, Flipboard pro čtení článků z oblíbených zdrojů, či Galaxy Apps, které suplují klasický obchod Google Play a navíc slibují, že pouze majitelé telefonů a tabletů Samsung získají elektronické vydání Blesku, Reflexu a Sportu na půl roku zdarma. Tato informace nicméně není pravdivá. Na druhou stranu obsahují Galaxy Apps aplikace, které jsou pro tento obchod exkluzivní, a jinde je nenajdete.

 

Samozřejmostí je Kalkulačka, Správce souborů či Záznamník. Někoho může potěšit aplikace Rádio, jelikož A5 obsahuje integrovaný FM tuneru, či jednoduché Poznámky.

Velmi pozitivní je možnost přímo z menu aplikací jednotlivé aplikace odinstalovat, případně alespoň zakázat. Kromě galerie obrázků a podobných systémových aplikací lze zakázat téměř vše. Jednoduše se tak lze zbavit téměř všeho, co nebude chtít majitel A5 používat. 

Multimédia

Kromě klasických multimediálních aplikací, které představují Google Hudba, Fotky a Filmy Play, najdeme v A5 i přehrávače od Samsungu. Galerie slouží k prohlížení obrázků, které dokáže zobrazovat nejenom ve složkách, ale také na základě časové osy. Na zastaralé rozhraní přehrávače Hudba si stěžuji již několik let. Ve výsledku tak Samsung nabízí svým uživatelům příjemně hrající přehrávač vlastního hudebního obsahu s tragickým ovládáním. V Samsungu by se měli podívat, jak vypadá například Walkman přehrávač v mobilech Sony.

 

Přehrávač videa, pojmenovaný jednoduše Video, je poměrně schopný. Zvládá práci s titulky a také s většinou kodeků. Pomocí gest na obrazovce lze měnit jas přehrávaného filmu i hlasitost. Zvukový výstup telefonu je slušný, při použití kvalitních sluchátek budete jistě spokojeni. 

Telefonování a organizace: Klasika od Samsungu

Tím, jak je Touchwiz prorostlý celým systémem, jsou jeho (ne)schopnosti viditelné na každém kroku. Aplikace pro práci s kontakty vypadá na první pohled zcela tradičně. Tomu odpovídá rozdělení na 4 záložky: Klávesnice, Protokoly, Oblíbené a Kontakty.

 

Bohužel, zcela nesmyslně, pokud jste u Klávesnice, nevidíte protokol hovorů. Ten je na jiné záložce a musí se na něj tedy přepínat. U konkurence se přitom stalo dobrým zvykem, že tyto dvě záložky jsou na jedné obrazovce. Nad klávesnicí pro vytáčení tedy u Samsungu nevidíte předešlou aktivitu, ale prázdnou šedou plochu. Mezi záložkami navíc nejde přepínat jednoduchým pohybem prstu do stran, ale musí se stisknout záhlaví dané záložky. Stejně jako u ovládání hudebního přehrávače se zde ukazuje zastaralost některých prvků Touchwizu v celé své kráse.

 

Pokud ovšem přejedete po kontaktu prstem doleva, okamžitě píšete SMS zprávu. Škoda, že toto nejde nastavit na jinou aplikaci typu Hangouts či WhatsApp, které spousta uživatelů používá častěji než klasické SMS. Přejetí po kontaktu doprava se vybrané číslo rovnou vytočí.

SMS zprávy jsou klasického střihu. Sdružují se do konverzací, umožňují vložit spousty objektů jako přílohu a lze v nich jednoduše vyhledávat libovolné slova. Kalendář je u Samsungu zastupován aplikací S Plánovač a obecně patří mezi lepší z  kalendářů.  Měsíční, týdenní či denní náhled je klasikou, stejně jako práce s kalendáři Google. 

Konektivita, LTE, GPS, prohlížení internetu

Datová výbava je velmi dobrá, Samsung do Galaxy A5 integroval vše podstatné. Najdeme zde tak, kromě obstarožního GPRS a EDGE také podporu LTE sítí, a to na téměř všech podporovaných pásmech. Jediná frekvence, která chybí, je 700 MHz, jinak je zde vše od 800 MHz po 2600 MHz.

Wi-Fi podporuje standardy 802.11 a/b/g/n, a to včetně 5GHz pásma. Bluetooth je v Galaxy A5 v úsporné verzi 4.0, USB splňuje specifikace 2.0. Telefon má také podporu Mass Storage, USB host či NFC. Bohužel chybí Miracast, ale potěší přítomnost funkce Screen Mirroring.

Fotoaparát a záznam videa: Střední třída bez překvapení

Samsung vybavil model Galaxy A5 snímačem s rozlišením 13 Mpx a schopností natáčet video v maximálním rozlišení Full HD. Je zajímavé, že v modelu Galaxy A5 recykloval výrobce starý snímač Sony Exmor IMX135, který Sony představilo v roce 2012 a Samsung jej následně použil u svého modelu Galaxy S4. Vzhledem k jeho stáří nelze od Galaxy A5 očekávat špičkové výsledky, ale střední třídu ještě snímač reprezentovat stačí.

Za velmi dobrého světla jsou snímky přiměřeně ostré a barevně neutrální. Fotografie je velmi dobře použitelná, a pokud nebudete dělat velké ořezy, budete pravděpodobně spokojeni. Menší tragédie se bohužel odehrává při špatných světelných podmínkách. Rozdíl v kvalitě snímků je veliký – ostrost je pryč,  nastupuje naopak znatelný šum, ztráta kresby a neschopnost zachytit rychle se pohybující objekty.


Nastavení fotoaparátu

Světelnost objektivu, daná pevnou clonou f/2.0, zde při horších světelných podmínkách vůbec nepomáhá. Stáří snímače je jednoduše znát.

-

- - -

Co u Samsungu považuji za velikou chybu, je nemožnost používat diodu na přisvícení u fotoaparátu při poklesu baterie na 15 procent a úplné odmítnutí spuštění aplikace na fotografování, pokud kapacita baterie klesne na 5 procent. Kdo je Samsung, aby mi určoval, kdy můžu a kdy nemůžu používat fotoaparát? A co jsem pro Samsung jako zákazník já, že za mě musí rozhodovat?

-- -

-- -

Full HD video (30 fps) je za dobrého světla ostré a plynulé. Při natáčení v noci se projevuje dýchání celého obrazu ve snaze neustále udržet snímanou scénu ostrou. Galaxy A5 nepodporuje natáčení ve 4K rozlišení, nedočkáte se ani populárních zpomalených záběrů. Slabinou A5 je švenkování obrazu, kdy se při pohybu dočkáte v obrazu jemného škubání, které není pro oči příliš příjemné. Stabilizátor obrazu zde nehledejte, není přítomný. Statické scény ale zvládá A5 slušně.

Aplikace pro ovládání je u Samsungu beze změny. Skvělou zprávou je tedy možnost vybrat si až tři libovolné funkce z nastavení fotoaparátu a ty následně umístit na levý okraj displeje. Aplikace má oddělenou spoušť na zachycení snímků a natáčení videa, nemusí se tedy nic přepínat. Ovládání fotoaparátu lze označit za jednoduché a přehledné, jen nečekejte žádné pokročilé možnosti. 

Konkurence

Konkurence se bude Samsungu Galaxy A5 hledat velmi obtížně. Mobil je to poměrně drahý, výkonem slabý, ale přitom špičkově zpracovaný. Konkurencí pro A5 proto může být pouze luxusně zpracovaný přístroj. Žádné plasty, pouze ušlechtilé materiály.

Mezi konkurenty tak jistě můžeme zařadit Huawei P7 (recenze), který je stejně jako A5 velmi stylový. Nabídne ale podstatně nižší cenu při vyšším výkonu. Na druhou stranu má Samsung stále podstatně zvučnější jméno. Velkou konkurencí jistě bude Sony Xperia Z3 compact (recenze). Tento mobil kromě stylového vzhledu a špičkového zpracování, které si nezadá s tím u Galaxy A5, navíc disponuje nejvyšším stupněm vodotěsnosti, několikanásobně vyšším výkonem a kvalitnějším fotoaparátem.

Galaxy A5 na druhou stranu nabízí sytější barvy displeje a o něco větší úhlopříčku. Velmi stylově také působí například Lenovo S90, vyrobené z hliníku. Konkurencí může být i model Samsung Galaxy Alpha (recenze), který odstartoval u Samsungu staronovou designovou školu. Alpha má navíc například notifikační diodu, neumí ale používat paměťové karty. 

Závěrečné hodnocení

Samsung Galaxy A5, respektive celá řada A, má především ukázat, že Samsung stále umí vyrobit mobilní telefon, který skvěle vypadá a má špičkové dílenské zpracování. Jihokorejský obr se rozhodl, že tyto dvě vlastnosti budou zcela klíčové a zbytek bude z marketingového potlačeno.

Pokud toužíte po špičkově zpracovaném Samsungu a odmítáte zaplatit velmi vysoké částky za nové modely Galaxy S6 a S6 edge, může pro vás být Galaxy A5 to pravé. Dojem luxusu z tohoto mobilu pocítíte okamžitě, jakmile jej vezmete do ruky. Tento pocit uživatelům Samsungu dlouho chyběl.

Na druhou stranu počítejte s tím, že si Samsung nechává za bezchybné dílenské zpracování připlatit. A to opravdu hodně. Za svoje peníze tak dostanete příkladně zpracovaný smartphone s průměrným fotoaparátem, velmi špatným výkonem a navíc s dalšími nedostatky, pokud budeme brát v potaz částku, za kterou se Galaxy A5 prodává. Zapomeňte tak na Full HD displej, na notifikační diodu, na čtečku otisku prstů, na vodotěsnost přístroje, na stereo reproduktory, na zpomalené videosekvence, na hraní aktuálních 3D her při maximálních detailech a další výbavu.

Samsung Galaxy A5 proto rozhodně není mobil pro každého. Je určený všem fanouškům značky, kteří roky volali po kovovém těle – kteří chtějí lepší dílenské zpracování a krásný mobilní telefon, je jim zároveň jedno, kolik za něj dají, a nevadí jim, že má podprůměrnou hardwarovou výbavu. Pokud chcete za své peníze patřičně vybavený přístroj, musíte se porozhlédnout jinde, Samsung Galaxy A5 je jednoduše hlavně stylovka. A dle toho je potřeba k mobilu přistupovat. Pokud ale vynecháme vzhled a zpracování, nebude Samsung Galaxy A5 pro většinu lidí příliš zajímavou volbou.

Autor článku David Šantora
David Šantora
Redaktor SMARTmania.cz. Otec dvou malých dětí, geek a fanoušek Star Wars. Hráč, co nemá na hry věčně čas, ale neustále je kupuje a pouze občas hraje, nadšený fotograf, který nedá dopustit na své OM-D, milovník gotického rocku a symphonic metalu.

Kapitoly článku