TOPlist

Recenze Nexus 6: Přerostlé lízátko, které nemusí zachutnat každému

Zařízení modelové řady Nexus v minulosti lákala především na dobrou kombinaci poměru ceny výkonu. Novou generaci představil kalifornský gigant loni v říjnu a její výrobu svěřil Motorole. S razantním nárůstem úhlopříčky displeje přišla i vyšší cena, která si nezadá s top modely renomovaných výrobců. Dokáže si ji Nexus 6 obhájit?

Motorola v říjnu loňského roku představila nový referenční smartphone Nexus 6; na pulty obchodů se ve vybraných světových zemích dostal v průběhu listopadu. Vzhledem k tomu, že Motorola do České republiky telefony oficiálně nedováží a ani Google u nás neumožňuje nákup hardwaru prostřednictvím obchodu Play, trvalo nějakou dobu, než si Nexus 6 našel cestu k některým prodejcům, kteří telefon dovážejí individuálně.

Na poměry Nexus zařízení díky tomu cena ještě povyrostla, základní 32GB verze se u nás pohybuje okolo hranice 18 000 korun. Po letech, kdy nás LG hýčkalo dobrou dostupností a slušnou cenou svých Nexus telefonů, jsme se vrátili zpět do reality malého a nezajímavého trhu pro velké společnosti.

Nexus 6 láká na špičkovou výbavu v podobě procesoru Snapdragon 805, šestipalcového AMOLED displeje a špičkového dílenského zpracování. Vyrábí se v 32 a 64GB paměťové variantě a modrém (Midnight Blue) nebo bílém (Cloud White) barevném provedení. Dokáže si nejvýkonnější referenční telefon pro systém Android obhájit svoji sebevědomou cenu? Nejen na to vám odpoví naše recenze.

Klady (+)

  • čistý systém a rychlé aktualizace
  • pevná konstrukce a povedený design
  • vynikající displej
  • rychlé nabíjení
  • funkce Ambientní displej pro zobrazování notifikací
  • kvalita fotografií a videa

Zápory (-)

  • chudý obsah balení
  • nevyužitý potenciál velkého displeje
  • průměrná výdrž baterie
  • vysoká cena
  • absence notifikační diody

Obsah balení

V na dnešní poměry velké krabičce najdeme kromě samotného telefonu jen základní příslušenství v podobě datového kabelu, rozměrného adaptéru nabíječky, stručného manuálu a sponky pro vysunutí šuplíčku SIM karty. Už si pomalu zvykáme, že se výrobci snaží na obsahu balení šetřit, ale týká se to zpravidla levnějších modelů. U telefonu s cenou podobnou ostatním vlajkovým modelům mohl výrobce balení obohatit alespoň o sluchátka.

 

Konstrukce a vzhled: Poznáte jej na první pohled

Vzhledem se Nexus 6 podobá Motorole Moto X druhé generace, ale díky většímu displeji rozměry celkem výrazně narostly. Kromě něj přední straně dominuje dvojice mřížek stereoreproduktorů. Systémová tlačítka jsou součástí zobrazovacího panelu, takže nezabírají místo na těle telefonu a díky tomu je spodní rámeček displeje nezvykle tenký. Nexus 6 rozhodně poznáte na první pohled – nejen pro jeho charakteristický tvar, ale také pro nezvykle řešený prostor okolo fotoaparátu. Design se Motorole rozhodně povedl, modrá i bílá varianta vypadá v reálu opravdu pěkně.

 

Po obvodu celého zařízení je kovový rámeček, který je v případě modré varianty eloxovaný v podobném odstínu. Rámeček nefunguje pouze jako estetický a pevnostní prvek, ale má na starosti také příjem signálu, proto po obvodu najdeme plastové předěly oddělující jednotlivé antény. Zamykací tlačítko a kolébku pro ovládání hlasitosti najdeme na pravém boku. Vzhledem k velikosti zařízení jsou obě poměrně malá, ale mají jistý stisk. Tlačítko pro zapnutí má navíc pro lepší hmatovou odezvu vroubkovaný povrch.

 

Na horní hraně se nachází 3,5mm přístup pro připojení sluchátek a šuplíček pro nano SIM kartu. Nabíjecí microUSB konektor je umístěn na protilehlé hraně. Na zádech je kromě loga řady Nexus a výrobce umístěna optika fotoaparátu s dvojicí přisvětlovacích LED diod umístěných do originálního okruží.

  

S celkovými rozměry 159,3 x 83 x 10,1 mm je Nexus 6 opravdu velkým zařízením, k jehož pohodlnému ovládání jsou potřeba obě ruce. Hloubka 10,1 mm je trochu zavádějící, protože telefon se směrem k bokům a spodní straně zužuje až na hodnotu 3,8 mm. Díky tomu je zadní část zaoblená, což přispívá k pohodlnějšímu držení v ruce. Naopak do hlubší horní části se ukryl fotoaparát, jehož krycí sklíčko je zapuštěno pod úroveň zadního krytu a je menší riziko jeho poškrábání. Hmotnost přístroje činí 184 gramů, což je vzhledem k velikosti a použití kovu přiměřená hodnota.

  

Kvalita dílenského zpracování je vynikající, telefon je díky kovovému rámu pevný. Dobrý dojem z hodnotného provedení trochu kazí použitý plast na zadním krytu. Ten je pogumovaný, a pokud se vám potí ruce, zůstávají na něm mastné mapy, které se velmi špatně čistí. Z toho důvodu bude praktičtější bílá varianta.


Nexus 6 a iPhone 6 Plus

Displej: Poctivých šest palců s jemným rozlišením

Přední straně dominuje 5,96“ AMOLED displej s jemným Quad HD rozlišením (1440 x 2560 pixelů, 493ppi), který kryje ochranné sklo Gorilla Gass 3. generace. Displej má výborné pozorovací úhly a díky vysokému maximálnímu jasu také dobrou čitelnost na venkovním světle. Barevné podání je dobře nastavené a barvy i přes použitou technologii působí přirozeně.

K zobrazovacímu panelu se váže nová funkce Ambientní displej, která supluje chybějící notifikační diodu. Při příchozí události telefon na okamžik zobrazí černobíle zamykací obrazovku s příchozí notifikací. Pokud nereagujete, několikrát to s prodlužujícím se intervalem zopakuje. Obrazovku telefon zobrazí také když ho vezmete do ruky. Tato funkce má bohužel neblahý vliv na spotřebu energie; sám výrobce udává výdrž v pohotovostním režimu při využití této funkce 250 hodin a při vypnutém Ambientním displeji 330 hodin. Osobně bych dal přednost energeticky úspornější notifikační LED diodě, která bohužel chybí.

Hardwarová výbava

Zařízení z řady Nexus měla vždy výkonný hardware a jinak tomu není ani u šesté generace, kterou pohání čtyřjádrový procesor Snapdragon 805 s taktem 2,7 GHz pro každé jádro, doplněný výkonným grafickým akcelerátorem Adreno 420. Nově představený operační systém Android 5 “Lollipop” má k dispozici nadstandardní 3 GB RAM a interní úložiště o kapacitě 32 nebo 64 GB, které bohužel není možné rozšířit paměťovou kartou. Testovaný Nexus 6 s 32GB úložištěm nabízel pro uživatelská data po prvním spuštění přibližně 24 GB. V případě 64GB verze je pro uživatelská data k dispozici lehce přes 57 GB.

 

Nexus 6 má dostatek výkonu na dlouhou dobu dopředu a ani současné nejnáročnější herní tituly ho nezaskočí. Zážitek z her a filmů umocní dvojice stereo reproduktorů na čelní straně. Ty hrají velmi dobře, ale za etalonem mezi mobilními zařízeními v podobě HTC One (M8) zaostávají zejména podáním basů, ty by mohly být výraznější. Zvukový výstup do sluchátek je kvalitní a díky přítomnosti ekvalizéru ho lze upravit podle vkusu uživatele.


Nexus 6 si bez problémů poradí i s náročnými tituly, a navíc má ještě rezervy do budoucna

Baterie a výdrž: Den v zápřahu zvládne, přesto bychom čekali více

Uživatelsky nevyměnitelný akumulátor má kapacitu 3220mAh. Na papíře vypadá taková hodnota dostatečně, ale s přihlédnutím k tomu, jak výkonnému zařízení dodává energii, už to není tak slavné. A slušným žroutem je také Quad HD displej. Nicméně i při silnějším zatížení zvládne Nexus 6 jeden den s jistotou. Lze dosáhnout až na dva dny, ale druhý den je to i při menším zatížení o prsa. Při intenzivnějším hraní náročných 3D her se výdrž smrskne ke třem hodinám. Přehrávat Full HD video s poloviční hodnotou jasu a zvuku zvládl Nexus 6 celkem 10 hodin a 11 minut.

 

Motorola v materiálech uvádí, že 15 minut nabíjení dodávanou Turbo nabíječkou dodá telefonu energii na 6 hodin provozu. V praxi se telefon za 15 minut dobil z 8 na 32 procent, takže není důvod tomuto tvrzení nevěřit. K úplnému nabití došlo po 92 minutách, což je vynikající hodnota.

Systém a aplikace: Záruka nejnovějšího Androidu

Google s Androidem 5.0 představil také Material Design, se kterým se rozhodně nebál experimentovat a systém výrazně graficky přepracoval. Výsledkem je zbrusu nové prostředí plné živých animací, přechodů a desítek dalších efektů. Uživatel přecházející ze starší verze Androidu si bude chvíli zvykat. Prostředí díky animacím působí velice živě a při používání máte pocit, jako by byl celý systém neustále v pohybu. Chvíli jsem si na to musel zvykat, ale i tak je to příjemná změna.

 

Příjemné překvapení přišlo hned při prvním spuštění, kdy nám Nexus 6 nabídl možnost zkopírování Google účtu a zálohovaných aplikací z jiného zařízení prostřednictvím NFC. Z mého LG G2 proběhlo vše na první pokus a účet Google se zkopíroval do Nexusu 6 včetně instalace všech 80 aplikací z obchodu Play. Pokud váš starý telefon nedisponuje NFC, můžete si v dalším kroku vybrat ze seznamu zařízení, respektive záloh, které chcete obnovit. 

 

Systém se konečně naučil zobrazovat notifikaci na uzamčené obrazovce. O své soukromí se bát nemusíte – v nastavení lze nakonfigurovat, jaké notifikace se mají v uzamčeném stavu zobrazovat a které mají naopak zůstat skryty. V případě, že chcete notifikaci zpracovat (nebo se přepnout přímo do dané aplikace), stačí na proužek dvakrát poklepat.

 

Změnila se také podoba notifikační nabídky. Pokud prstem potáhnete odshora dolů, objeví se nejprve jednotlivé notifikace. V případě, že žádné nejsou k dispozici, uvidíte popisek „Žádná oznámení“, který doplňuje informační panel v horní části s časem, datem a ikonkami WiFi, signálu, Bluetooth a zbývající kapacity baterie. V případě, že takto „povytaženou“ nabídku prstem popotáhnete podruhé, vysune se seznam přepínačů (WiFi, Bluetooth, data, rotace a další). Nechybí zde ani posuvník pro rychlou regulaci jasu. Komu by toto dvojité vytažení nevyhovovalo, může celou nabídku rovnou vytáhnout pomocí tahu dvěma prsty.

 

Přepracovány byly také zvukové notifikace. Při stisknutí klávesy pro regulaci hlasitosti se nově kromě posuvníku zobrazí také tlačítka třech režimů – Vše, Prioritní a Žádné. První zmíněný je jasný – v tomto případě budou fungovat upozornění pro všechny notifikace. Prioritní režim propustí zvukové notifikace pouze pro vybrané aplikace. Ty si můžete navolit přímo v nastavení. V případě, že chcete telefon úplně umlčet, přepněte profil na Žádné.

Je třeba mít na paměti, že v tomto případě nebude fungovat ani budík. Sympatické je, že si u módů Prioritní a Žádný lze nastavit, po jaké době se mají přepnout do klasického režimu. První hodinu můžete časovat po 15 minutách, následně po celých jednotkách do maximálních osmi hodin. Nemusíte se obávat, že byste v tomto případě nedostávali žádné notifikace – ty se stále budou zobrazovat, avšak bez zvukové signalizace.

Grafickou úpravou prošla také správa naposledy spuštěných aplikací (multitasking). Ty jsou zobrazeny na kartách, kterými lze vertikálně rotovat, případně posunutím karty do strany aplikaci ukončit. Možnost zavřít všechny běžící aplikace najednou ale stále chybí.

 

Do Material Designu se převlékla také telefonní aplikace, která je nyní o něco přehlednější. Na třech kartách vám nabídne kontakty, které máte přidané mezi oblíbené, seznam posledních volání a na poslední záložce najdete seznam všech kontaktů. Telefonní číselník se stále musí vyvolávat přes ikonu v dolní části aplikace. Pokud používáte vyhledávání kontaktů pomocí predikce na klávesnici, je to zbytečný krok navíc. Telefonování samotné probíhalo naprosto bez problémů, zvuk ve sluchátku byl čistý a nestěžovala si ani protistrana.

Bezproblémová konektivita

Nexus 6 podporuje rychlé datové přenosy prostřednictvím LTE na všech u nás používaných frekvencích, včetně těch které se operátoři teprve chystají využívat. Ve výbavě dále nechybí WiFi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1, samozřejmostí je také A-GPS s velmi dobrou citlivostí. K navigování tak Nexus 6 s obrovským displejem poslouží na výbornou. Nechybí podpora NFC a bezdrátové nabíjení standardu Qi.

 

Zprávy a organizace

Sdružení SMS a MMS zpráv do aplikace Hangouts se Googlu asi moc neosvědčilo, protože v Lollipopu najdeme jako výchozí aplikaci pro zprávy Messenger, která při použití diakritiky zprávy bohužel zkracuje. Nativní Google klávesnice dostala nový grafický vzhled, mizerné predikce českého jazyka se ale stále nezbavila a konkurenční produkty z Google Play ji zvládají podstatně lépe.

 

Gmail se naučil správu více účtů a tak už v telefonu nenajdeme dalšího poštovního klienta v podobě aplikace Email. Její ikona v nabídce aplikací stále je, ale po otevření nás jen upozorní na novou funkčnost Gmailu. Redesignem prošel také Kalendář, který kromě grafických úprav nově spolupracuje s Gmailem a cloudovým úložištěm Disk. Práci s kancelářskými dokumenty mají na starosti aplikace z Google Docs ve kterých můžete aplikace prohlížet, ale také vytvářet a editovat.

Fotoaparát a záznam videa

Hlavní fotoaparát má rozlišení 13Mpx a disponuje optickou stabilizací. Objektiv má clonové číslo f/2.0 a v jeho rámečku najdeme dvojici přisvětlovacích diod. Prostředí samotné aplikace se zpočátku zdá trochu nepřehledné, ale jakmile se zorientujete je práce s fotoaparátem jednoduchá, protože možnosti nastavení jsou poměrně omezené.

Vytažením z levé strany se dostanete do nabídky režimů (Sférické fotky, Panoráma, Rozostření objektivu, Fotoaparát, Video) a ikoně nastavení, kde si lze nastavit rozlišení fotografií a videa, zapnout uložení GPS souřadnic a aktivaci jediné pokročilé funkce kterou je ruční nastavení expozice. V hledáčku potom najdeme možnost přepnutí mezi předním/zadním fotoaparátem, rychlé nastavení blesku, aktivaci HDR, mřížky a samospouště, případně ruční nastavení expozice pokud jsme tuto možnost zapnuli. Jednoduché a pro většinu uživatelů plně dostačující.

-

- - -

- - -
Další fotografie včetně odkazu pro zobrazení v plném rozlišení najdete v naší galerii

- - -

Výsledné snímky jsou zejména za dobrých světelných podmínek velmi dobré. Automatika si i přes strohé možnosti nastavení dobře poradí. V horších světelných podmínkách podával Nexus 6 nerovnoměrné výkony, kdy za sebou pořízené fotografie stejné scény dopadly s rozdílným výsledkem. Proto pokud chcete co nejlepší výsledky za horšího světla, je lepší pořídit více fotografií a vybrat později tu lepší.

Video lze pořizovat v HD (720p), Full HD (1080) a UHD 4K (2160p). Pořízená videa by byla výborná, ale automatika velmi často přeostřuje jako by se nemohla rozhodnout na který objekt ve scéně zaostřit. V našem demo snímku je to velmi dobře vidět. Pravděpodobně jde o SW problém, který by neměl být problém odstranit v některé aktualizaci.   

Multimédia

Pro přehrávání hudby slouží nativní aplikace Hudba Play od Googlu, ve které můžete přehrávat buď hudbu z telefonu, nebo tu uloženou v této službě na webu, kde můžete mít nově uloženo až 50 000 vlastních skladeb. Případně lze využít služby Naplno a za měsíční poplatek 149 Kč získat online přístup k veškeré hudbě, kterou nabízí Google Play.

 

Přehrávač zobrazuje seznamy skladeb, alba, interprety, v nastavení je k dispozici ekvalizér. Při přehrávání hudby se nově na zamykací obrazovce zobrazují nejen ovládací prvky přehrávače, ale také obrázek alba přes celou obrazovku. Možnost ovládat přehrávač najdete také po stažení notifikační lišty.

Ve správě fotografií a videí dříve také vládla duplicita. Nyní je nainstalována pouze aplikace Fotky, která je provázána s cloudovým úložištěm a Google+. Čistě pro správu fotografií v přístroji byla jednoduchá aplikace Galerie pohodlnější.

Video lze přehrát také pomocí jednoduchého přehrávače přímo v aplikaci Fotky, pro širší podporu formátů, titulků a nastavení je lepší sáhnout po některém osvědčeném přehrávači z Google Play. Potom telefon na obrovském displeji přehraje bez problémů vše, co mu naservírujete.

Konkurence

Jedním z velkých konkurentů pro Nexus 6 bude Samsung Galaxy Note 4 (recenze). Nabídne stejné rozlišení na menším (5,7“) displeji a tím ještě jemnější obraz (515ppi), stejný procesor i 3 GB operační paměti. Výhodou je podpora paměťových karet a zejména přítomnost stylusu S Pen a s ním spojená podpora práce s velkým displejem. Nevýhodou je prostředí TouchWiz, které nedosahuje rychlosti čistého Androidu.

-

Alternativou může být také Huawei Ascend Mate 7 (recenze), který také nabízí šestipalcový panel s rozlišením „pouze“ Full HD, kvalitní hliníkovou konstrukci, výkonný hardware, nadstandardní kapacitu baterie a povedenou nadstavbu EmotionUI. To vše za velmi zajímavou cenu.

Příznivce odladěného prostředí a velkých displejů může zaujmout Apple iPhone 6 Plus (recenze) s 5,5“ Full HD displejem. Za prémiový telefon je ale třeba si připlatit, což u rozumnější 64GB varianty činí několik tisíc korun.

Mezi telefony s operačním systémem Windows Phone 8.1 žádný srovnatelný telefon nenajdeme. Uvažovat by šlo o Nokii Lumia 1520 (recenze) ale její oficiální prodej skončil a lze ji sehnat pouze u prodejců nabízejících telefony z šedého dovozu. Nabízí 6“ Full HD displej, procesor Snapdragon 800 a kvalitní 20 Mpx PureView fotoaparát.

Závěrečné hodnocení

Po celou dobu používání Nexusu 6 sem se snažil najít odpověď na otázku proč Google představil novou verzi operačního systému na telefonu s šestipalcovou úhlopříčkou. Pokud by Lollipop obsahoval nové funkce pro usnadnění běžné práce na velkém displeji, bylo by to pochopitelné. Žádné takové možnosti, které známe z nadstaveb jiných výrobců, ale v systému nenajdeme a telefonní Google launcher na obrovském displeji chvílemi vypadá jako telefon pro seniory, protože mřížka 5 x 5 ikon na domovských obrazovkách nebo 6 x 4 v nabídce aplikací je zbytečně velká.

Nevyužití potenciálu obrovského, ale jinak vynikajícího displeje, je největším nedostatkem jinak skvělého telefonu, který nabízí výborné dílenské zpracování a dostatečný výkon na dlouhou dobu dopředu. Je to také první Nexus, který nezaostává ani v oblasti kvality fotoaparátu. Pokud tedy hledáte telefon s velkým displejem, není důvod aby Nexus 6 chyběl na seznamu vašich kandidátů. Jen počítejte s tím, že si za něj budete muset připlatit.

Autor článku Roman Vitámvás
Roman Vitámvás
Fanoušek moderních technologií a RC modelů. V redakci SMARTmania.cz působí od roku 2012 jako recenzent – externista.

Kapitoly článku