TOPlist

První střípky o Snapdragonu 830: 10nm výrobní proces a podpora až 8 GB RAM

První smartphony vybavené novým čipsetem Qualcomm Snapdragon 820 ještě ani nedorazily na trh a už se objevují první spekulace o nástupci. Snapdragon 830 by měl nést kódové označení MSM8998 a přinese celou řadu zajímavých novinek.

Zřejmě největší změnou bude 10nm výrobní proces. Snapdragon 810 je vyráběn 20nm procesem a novější Snapdragon 820 spoléhá na 14nm proces. O výrobu čipů se podle všeho postará Samsung. Nižší výrobní proces přinese kromě vyššího výkonu hlavně nižší spotřebu a zahřívání.

 

Druhou nejvýznamnější novinkou bude podpora až 8 GB operační paměti. Současný Snapdragon 820 podporuje až 6 GB operační paměti LPDDR4 s frekvencí 1866 MHz v dvoukanálovém zapojení. Novinka si poradí ještě se 2 GB paměti navíc. Podpora dvoukanálového zapojení zůstane zachována.

Takto velká porce operační paměti bude vyžadovat použití 16Gb paměťových čipů, které v současnosti vyvíjí Samsung a do masové výroby by se měly dostat během roku 2016. Je otázkou, zda bude mít takto velkorysá kapacita operační paměti smysl. V současnosti nabízí nejvybavenější smartphony 4 GB RAM a uživatelé ji ani zdaleka nemohou zaplnit.

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku