TOPlist

Porsche Mission E: Koncept elektromobilu, který na 80 % dobijete za čtvrt hodiny

Automobilka Porsche dnes ve Frankfurtu představila koncept elektromobilu, který vypadá jako Panamera z budoucnosti. Čtyřmístný model s označením Mission E má výkon 440 kW a na jedno nabití ujede přes 500 kilometrů. Zrychlení z nuly na 100 km/h zabere jen 3,5 vteřiny a velmi zajímavá je také doba nabíjení. Na 80 % kapacity akumulátoru se vůz při napětí 800 V nabije už za 15 minut. V případě potřeby je koncept možné dobíjet také indukčně. Stejně jako u Tesly S jsou baterie integrovány do celé plochy podlahy.

 

  

Vzhled vozu je velmi futuristický a stejně je na tom i interiér. Veškeré informace se zobrazují na prostorném displeji za volantem a k ovládání palubního počítače by se měla využívat i bezdotyková gesta. Je jasné, že nasazení do sériové produkce se hned tak nedočkáme a Mission E ještě dlouhou dobu zůstane pouhým konceptem. Automobilka Porsche nám ale dává jasný náznak toho, jak by v budoucnu mohly elektromobily vypadat a jaké pokročilé funkce by mohly nabízet.

  

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku