TOPlist

Operátor O2 se připravuje na příchod 5G sítě. Na realizaci se má začít pracovat v roce 2017

Česká pobočka operátora O2 se chystá na očekávaný příchod mobilní sítě páté generace, neboli 5G. Tato síť by podle prvních očekávání měla přinést až padesátkrát vyšší rychlost stahování než sítě čtvrté generace a také rychlejší odezvu. O2 se aktuálně zapojuje do několika pracovních skupin na evropské úrovni. Prioritou pro následující dva roky je dokončení výstavby LTE sítě, revize dostupnosti této technologie a zahušťování celé země. Od roku 2017 pak začne O2 reálně pracovat na příchodu sítě páté generace.

Očekává se, že nová technologie umožní masivní rozvoj oblastí, které v současné chvíli vznikají. Jedním z příkladů je internet věcí, například rozvoj car-to-car komunikace důležité pro samořídící vozy. O2 do České republiky přineslo pět generací systémů mobilní komunikace a několikrát získalo prvenství v uvedení nové technologie.

V roce 1991 jsme v ČR představili mobilní komunikaci, v roce 1996 jsme přinesli digitální systém druhé generace – GSM, v roce 2004 jsme zahájili provoz datové sítě CDMA, o rok později jsme opět jako první operátor v ČR zahájili provoz UMTS a v červnu 2012 jsme přišli s technologií 4G LTE,” popisuje Jan Čornej a dodává: „Dostavba 4G LTE pro nás samozřejmě zůstává prioritou. V příštím roce chceme dokončit venkovní pokrytí a zároveň začneme zahušťovat síť, aby byl signál lépe dostupný i uvnitř budov.”

V současnosti O2 pokrývá technologií LTE zhruba 80 procent území České republiky. Do konce roku 2016 to má podle slov operátora být 99 procent. Postupně se již nyní O2 soustředí za zahušťování celého území. Aktuálně například na dálničních tazích. Operátor k rozvoji LTE sítě využívá především frekvenčního pásma 800 MHz, které je z možných pásem nejvhodnější.

Zároveň s pokračující výstavbou sítě LTE se tým specialistů začne soustředit na vývoj technologie 5G. Pro testovací provoz sítě 5G bude pravděpodobně dostačující využití stávajících frekvencí, pro komerční spuštění budou kromě nových kmitočtových pásem potřeba také nová zařízení s podporou této technologie.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku