TOPlist

NSA překročila shromažďováním telefonních dat své pravomoce, rozhodl odvolací soud

Zhruba před dvěma lety odhalil Edward Snowden veřejnosti tajná data NSA rozkrývající programy pro sledování a zaznamenávání dat o telefonní a internetové komunikaci. Od té doby probíhá šetření toho, zdali je něco takového v mezích pravomocí organizace. První ze tří odvolacích soudů, které mají případ aktuálně na starosti, nyní vynesl verdikt, v němž stojí, že toto konání překračuje hranice toho, co Kongres NSA umožňuje a nepřináší údaje relevantní k ochraně proti terorismu, o což se organizace opírá.

 

Zbylé dva soudy zatím své stanovisko nevynesly, pokud se ale objeví nějaká závažnější neshoda, poputuje případ k nejvyššímu soudu. V současnosti Kongres projednává zákon spočívající v reformě sledovacích pravomocí NSA, jenž by měl efektivně shromažďování dat ukončit a organizace by si data místo toho musela obstarávat s patřičným soudním povolením od operátorů. Program tedy v tuto chvíli stále běží, rozhodnutí o jeho budoucnosti by nicméně mělo přijít v nejbližších měsících.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku