TOPlist

Microsoft doporučuje výrobcům, jaké mají vyrábět smartphony s Windows 10 Mobile

Microsoft letos v létě odepsal akvizici mobilní divize Nokie a oznámil, že ztenčí portfolio vyráběných smartphonů a omezí se pouze na tři kategorie – levné smartphony, vlajkové lodě a telefony pro firemní klientelu. Tím de facto hodil konkurenčním výrobcům rukavici, neboť se otevírá šance uzmout si alespoň část koláče smartphonů s Windows Phone, který Microsoftu patří prakticky celý. Jedním z výrobců, který se o to pomalu pokouší, je Acer, a s příchodem Windows 10 Mobile by mohly přibýt další. Microsoft na svých stránkách nyní zveřejnil doporučení, jak by měly smartphony s Windows 10 Mobile vypadat.

  

I když je možné na základě dostupného hardwaru vytvořit bezpočet různých zařízení, vyčlenil Microsoft tři ukázkové kategorie – levný smartphone, vlajková loď a levný tabletofon. Všechny ukázkové modely mají společný operační systém s personální asistentkou Cortanou, jinak se hardwarově dosti liší. Ostatně podívejte se do následující tabulky.

  

Zatímco hybridní režim Continuum má být dostupný pouze pro vlajkové lodě, přihlašování skrze Windows Hello má být výsadou i levných tabletofonů. Microsoft také nedoporučuje vyrábět smartphony s 512 MB RAM, i ten nejlevnější model má mít 1 GB. Vnitřní úložiště může být stále jen 4 GB, u všech tří kategorii je doporučen slot na paměťovou kartu, což je chvályhodné. Zajímavé je, že se v doporučení nenachází žádné fotoaparáty střední třídy – levné modely mají mít 5 Mpx, vlajkové lodě alespoň 20 Mpx a optickou stabilizaci. 

Upozorňujeme, že se však jedná pouze o doporučení, která výrobci zařízení nemusí respektovat. Pokud se tedy vůbec do výroby telefonů s Windows 10 Mobile pustí. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku