TOPlist

Microsoft údajně investoval do Cyanogenu: Otvírá si nová vrátka pro své služby?

Na konci loňského léta došlo k setkání šéfů společností Microsoft a Cyanogen Inc., téma jejich rozhovoru nicméně zůstalo zahaleno tajemstvím. Deník Wall Street Journal nyní přišel s velmi zajímavou informací, že Microsoft investoval do Cyanogenu finanční prostředky, ačkoliv má patřit pouze mezi minoritní investory.

  

I tak je evidentní, že Microsoft se o Cyanogen zajímá a není se čemu divit. Microsoft se snaží pod vedením Satya Nadelly šířit své služby na co nejširší množství platforem a počet lidí kolem CyanogenModu rozhodně není zanedbatelný – 50 milionů uživatelů a 9 tisíc dobrovolných vývojářů. Systém Android, na němž je CyanogenMod postaven, je vyvíjen jako open source systém, ovšem pokud chtějí mít výrobci zařízení přístup ke Google službám, musí se podrobit diktátu Google, předinstalovávat do systému nezanedbatelné množství aplikací Google a nastavit jako výchozí jeho vyhledávač.

  

To je jeden z důvodů, proč generální ředitel Cyanogen Inc. Kirt McMaster minulý týden v San Franciscu prohlásil, že se jeho společnost bude chtít od Google zcela odtrhnout. Tím by však přišel o spoustu služeb, které by bylo zapotřebí nahradit. Pokud by implementoval služby a aplikace Microsoftu (Office, Outlook, OneNote, Skype, Cortana), učinil by z CyanogenModu novodobější verzi platformy Nokia X, ovšem s příslibem, že poběží na větším množstvím smartphonů včetně vlajkových lodí.

  
Android se službami Microsoftu už tu jednou byl

Redmondské dlaždice byly v loňském roce nainstalovány pouze na třech procentech prodaných smartphonů, proto by pokus Microsoftu o vstup na zařízení s Androidem nebyl ničím překvapivým. Nainstalovali byste si na svůj smartphone CyanogenMod obalený službami Microsoftu?

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku