TOPlist

Microsoft Research ukázal tabletový kryt s klávesnicí a dotykovým e-ink displejem

Vývojová divize Microsoftu ukázala světu zajímavou inovaci počítačové klávesnice. Prototyp s názvem DisplayCover má sloužit jako ochrana displeje tabletu, zároveň však v sobě obsahuje klávesnici s mechanickými tlačítky a netradičně i široký e-ink displej pro ovládání dalších funkcí.

Hlavním benefitem toto řešení má být přenesení ovládacích prvků z hlavního displeje na displej sekundární, což má přinést hned několik výhod – větší plochu pro práci, lepší dostupnost ovládacích prvků, a s tím spojenou menší potřebu leštit neustále upatlaný dotykový displej. Přídavný displej disponuje rozlišením 1 280 × 305 pixelů, a díky použité technologii elektronického inkoustu spotřebovává energii pouze při překreslování prvků.

  

Skrze tento proužek je možné spouštět aplikace, přímo ovládat miniaplikace jako je emailový klient nebo prohlížeč obrázků, nebo dotykovou plošku využít jako touchpad s podporou multidotykových gest.

   

Pochopitelně pro dokonalé využití tohoto vylepšováku je zapotřebí, aby sekundární displej podporovaly i aplikace třetích stran, a v tom vidíme největší kámen úrazu – i kdyby tato klávesnice opustila status prototypu a šla do masové produkce, nemůžeme počítat s jejím širokým rozšířením a zájmem vývojářů. Berme tak DisplayCover od Microsoft Research spíše jako technologickou zajímavost.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku