TOPlist

Microsoft vylepšuje aplikace Office pro iPad Pro, iOS 9 a Watch OS 2

Apple včera na tiskové konferenci překvapil, neboť část jeho tiskové konference patřila Microsoftu, přesněji řečeno korporátnímu prezidentovi divize Office Kirkovi Koenigsbauerovi. Ten na iPadu Pro ukázal některé novinky v aplikacích kancelářského balíku Office pro iOS, jejichž aktualizace vyjde okamžitě po vydání iOS 9 a WatchOS 2.

  

Aplikace Office jsou po aktualizaci připraveny využívat novinky v iOS 9, zejména možnosti mít otevřená okna dvou aplikací vedle sebe. Díky tomu lze jednoduše kopírovat obsah z aplikace do aplikace nebo vytvářet prezentace na základě osnovy zobrazené ve vedlejším okně Wordu či OneNotu. V případě, že je součástí příchozího emailu příloha Office, lze ji přímo z emailové aplikace otevřít do vedlejšího okna, editovat ji, a po úpravách ji přeposlat dál.

  

Díky možnosti rozdělit si obrazovku je možné otevřít vedle sebe PowerPoint a OneNote s poznámkami k prezentaci. Publikum na externím displeji či projekční stěně vidí pouze jednotlivé snímky vaší prezentace, zatímco vy můžete číst z tabletu poznámky. Data z aplikací Outlook a OneNote je možné vyhledávat přímo pomocí systémové funkce Spotlight.  

   

Součástí aplikací Office jsou nově nástroje pro ovládání tabletu dotykovým perem. K dispozici je nepřeberné množství per, zvýrazňovačů a dalších prvků, kterými lze za pomoci pera Apple Pencil označovat části textu tak, jako by byly vytištěné na papíře. Aplikace PowerPoint dokáže využít stylusu k převádění nakreslených obrázků na přesné geometrické tvary. Kromě dotykového pera umí aplikace Office využít i nové klávesnice SmartKeyboard, pod tlačítkem Command se skrývá spousta klávesových zkratek k jednotlivým funkcím.

   

Microsoft také vylepšuje některé aplikace Office na hodinkách Apple Watch se systémem WatchOS 2. Komplikace aplikace Outlook umí zobrazit informace o příští schůzce či upozornit na příchozí email, v aplikaci Outlook kalendář lze listovat v čase za pomoci digitální korunky. Vylepšena byla i aplikace Translator, která v případě vašeho pobytu v zahraničí dokáže inteligentně nabízet běžné výrazy, jako dobré ráno, na shledanou apod. v jazyce dané země. Nápověda vhodných výrazů využívá času a vaší polohy.

 

Aktualizace výše zmíněných aplikací budou dostupné na následujících odkazech:

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku