TOPlist

Microsoft chce před příchodem Windows 10 sjednat pořádek v obchodě aplikací

Všechny obchody aplikací, které provozuje Microsoft, se s příchodem systému Windows 10 sloučí do jednoho. Z tohoto důvodu Microsoft připravil nová pravidla, která mají Windows Store výrazně zpřehlednit a umožnit uživatelům najít hledanou aplikaci „na první dobrou“. Své úsilí Microsoft rozdělil do čtyř oblastí:

  • Odstranění nepořádku
  • Uvedení účelu aplikace
  • Relevantnost názvů a klíčových slov
  • Kontrola adekvátnosti cen

Microsoft chce zamezit, aby po vyhledání aplikace YouTube dostal uživatel seznam stejně jmenujících se aplikací se stejnými ikonami. Z tohoto důvodu nebudou do Windows Store vpuštěny aplikace, které jsou na první pohled neodlišitelné od ostatních (či na nich dokonce parazitují), nebo nereprezentují deklarovanou funkčnost. Microsoft zveřejňuje například velké množství aplikací pro pouhé rozsvícení LED diody a uvádí, že některé z nich mohou být z obchodu odstraněny, aby měl zákazník snazší přístup k obsahu.

  

Microsoft si rovněž pohlídá, aby bylo možné rozlišit například hru od pouhého průvodce hrou. Označení musí být jasně patrné nejen z názvu, ale i z ikony aplikace. Aplikace, které nesplní tuto podmínku, mohou být z obchodu odstraněny.

 

Aplikace a hry také musí mít ve všech vyplňovaných atributech vypovídající název a klíčová slova, přičemž každé z nich musí aplikaci jasně definovat, aby vývojáři uměle nenastavovali počet kategorií, do nichž aplikace patří. Z tohoto důvodu je také nově omezen počet klíčových slov na osm.

   

Poslední položkou je kontrola adekvátnosti cen, aby se dvě různé aplikace o podobných funkcích příliš cenově nevzdalovaly a aby nedocházelo k mylným pocitům, že dražší aplikace musí být zákonitě lepší. Cena má také korespondovat hodnocení aplikace ve Store. Jak bude Microsoft tento bod uplatňovat v praxi, je ale ve hvězdách.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku