TOPlist

V nově vybudované části metra na trase A si z tunelu zavoláte i připojíte k rychlému internetu

Po dlouhých letech čekání konečně započalo pokrývání tunelů pražského metra rádiovou sítí. Jako první si z tunelu zavoláte či připojíte k internetu na nově vystavěném úseku metra na lince A, konkrétně mezi stanicemi Bořislavka a Nemocnice Motol. Zde včera v noci proběhla první měření kvality sítě – v optimálních podmínkách technici naměřili pro technologii 2G rychlost do 250 kb/s, pro 3G do 20 Mb/s a pro LTE do 35 Mb/s. Jak sami operátoři dodávají, šíření signálu v tunelech metra na trase ná je zatím spuštěné pouze ve zkušebním provozu.


Ilustrační obrázek

Společnosti Cetin, T-Mobile a Vodafone rovněž na konci listopadu uzavřely dohodu o pokrytí stanic a tunelů metra signálem 2G, 3G a LTE v pilotním úseku trasy C Muzeum – Roztyly.  Firmy podepsaly smlouvy o výstavbě a provozu mobilní sítě a smlouvu o pronájmu optické sítě. V té době také byla zahájena jednání s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Právě společnost Cetin bude řešit pokrytí pro operátora O2.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku